(TOTI LIST) Vlada sprejela navodila in smernice za poročanje o Janši

Laže N. Ogar
22.02.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenska vlada je pohitela. Da bi se v prihodnje domači, predvsem pa tuji mediji izognili zapletom in nesporazumom, kakršnega je prejšnji teden s svojim neodgovornim poročanjem zakuhala novinarka bruseljskega portala Politico, je ministrska ekipa na dopisni seji ob koncu tedna na hitro sprejela navodila in smernice, kako pravilno poročati o našem premierju Janezu Janši in njegovi vladi. Kot je slišati na Gregorčičevi, je bila priprava smernic nujna, če se želi Slovenija izogniti vsem nepotrebnim kritikam v mednarodni javnosti pred skorajšnjim predsedovanjem svetu EU.

Janša prinaša smernice na prvo srečanje s tujimi novinarji pred predsedovanjem EU.

Da je slovenska vlada v zgolj nekaj dneh pripravila tako pomemben dokument, gre zasluga vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom), zunanjemu ministrstvu in stranki SDS, najpomembnejšo vlogo pri tem projektu pa naj bi po besedah zunanjega ministra Anžeta Logarja imele izkušnje iz leta 2008, ko je Janševa ekipa prvič predsedovala svetu EU. Kot je znano, je takrat na obisk v Slovenijo prišlo več kot 50 tujih dopisnikov osrednjih evropskih medijev, ki jih je zanimalo, zakaj njihovi slovenski kolegi podpisujejo peticijo zoper cenzuro in politične pritiske. In ker je bila potrebna hitra državna intervencija, da so novinarji dobili verodostojne informacije, jim je tedanji direktor Ukoma Logar kar pod vrata hotelskih sob potisnil mape I feel Slovenia z gradivom, naslovljenim "Situacija glede medijske svobode v Sloveniji", ki je bistveno odstopalo od navedb partijskih novinarjev. Da ne bi bilo treba tudi zdajšnjemu direktorju Ukoma Urošu Urbaniji ponoči skrivoma hoditi po hotelih, bodo mape, v katerih bodo smernice glede poročanja o Sloveniji in nagovor predsednika Janeza Janše, tuji dopisniki tokrat dobili že na meji. Gradivo in priložnostno darilo jim bosta namreč z aktivacijo 37. a-člena zakona o obrambi na meji izročila predstavnika slovenskih policije in vojske.

Kako torej poročati?

Dokument, ki ga hranimo v uredništvu, je sicer precej obsežen, zato v nadaljevanju objavljamo le nekaj temeljnih smernic. Kako torej pravilno in verodostojno poročati o našem predsedniku Janezu Janši in njegovi vladi?

Premierja Janeza Janšo bo treba v novinarskih prispevkih naslavljati z gospod predsednik, preden pa bodo novinarji prešli k bistvu poročanja, bodo morali izpostaviti dejstvo, da ima Slovenija ta trenutek najboljšega premierja in najboljšo vlado v zgodovini države. Že v prvem odstavku bodo morali navesti tudi dejstvo, da je predsednik vlade edini osamosvojitelj in da je sam poskrbel za neodvisno in samostojno Slovenijo. Najkasneje v drugem odstavku prispevka pa bo moralo biti zelo jasno navedeno, da je izpričan borec zoper komunizem in da to bitko, zlasti zoper udbo in globoko državo, uspešno bije še danes.

Da bodo tuji novinarji dobili kar najbolj celovito in nepotvorjeno informacijo o stanju v državi, bodo imeli na voljo tudi 24-urno pomoč vladnega urada za komuniciranje, ki jim bo s soglasji izbiral strokovne sogovornike. Ukom ob tem pričakuje, da tuji novinarji ne bodo zlorabili gostoljubja, ki jim ga bo zagotavljalo slovensko predsedstvo EU. V smernicah dopisnikom zato tudi nalagajo, da če citirajo slovenske medije, to nikakor ne smejo biti RTV Slovenija, Pop TV, STA, Večer, Dnevnik in drugi, temveč zgolj Nova24TV, Demokracija in Toti list, po predhodni odobritvi pa tudi portal Siol in televizija Planet TV.

Prihaja veleposlanik iz Rima

Ker je kultura temelj naše družbe in obstoja in ker je minister Vasko Simoniti v teh časih zelo zaposlen s svojim resorjem, bo na vsa novinarska vprašanja, povezana s kulturo, na voljo slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, vodilna avtoriteta na področju sodobne umetnosti in ambasador kulture v letu 2021, ki se bo za ta namen tudi vrnil v domovino.

Da ne bi v tujino izvažali polresnic in laži, se tuji novinarji med gostovanjem v Sloveniji ne bodo smeli družiti s slovenskimi kolegi. Kot je zapisano med smernicami in navodili, ne gre za nikakršno prepoved ali za cenzuro, temveč za dobronamerno epidemiološko navodilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, saj so tam že pred meseci ugotovili, da so glavni krivec za širjenje epidemije pri nas slovenski mediji in novinarji.

Svoje smernice tujim novinarjem je predlagal tudi notranji minister Aleš Hojs, ki ima kot nekdanji vodilni kader na Nova24TV izjemne izkušnje z novinarskim delom. Kot je zapisal, se tuji dopisniki v času predsedovanja ne bodo smeli približati morebitnim protivladnim protestom, saj jim "slovenska policija ne more jamčiti varnosti". Da bi bili tuji dopisniki kar najbolje informirani o razmerah pri nas, jim bo vlada zagotovila tudi najsodobnejše telekomunikacijske povezave. Tako bodo ob prihodu v državo prenosnike, tablice, telefone in druge aparate za nekaj ur predali uslužbencem Sove, ki jim bodo nanje namestili najmodernejše in najhitrejše aplikacije za stik s slovensko vlado.

Zamud s pregledi ne bo

Sicer pa bodo morali tuji predstavniki sedme sile vsak prispevek, preden ga bodo poslali svojim uredništvom, v odobritev predati Ukomu. "To bo rutina, saj bomo, povsem tehnično, ne pa vsebinsko, preverjali le, ali so smernice spoštovane. V ta namen bomo v Ukomu zaposlili več kot 120 ljudi, tako da bodo televizijske ekipe na pregled in odobritev prispevka čakale največ 20 minut, vsi drugi pa največ 15 minut. Tujim dopisnikom zagotavljamo, da ne bo nikakršnih zamud in da njihovo delo zaradi tega ne bo trpelo," lahko še preberemo v vladnem dokumentu.

Kot nam je uspelo še izvedeti, bo vlada smernice in navodila tujim medijskim hišam poslala v naslednjih dneh, ko bodo tudi začele veljati, da se ne bi že pred predsedovanjem pojavljale kršitve. Ne gre namreč spregledati, da so v tem državotvornem dokumentu predvidene tudi kazni: novinarji in mediji bodo ob manjših kršitvah izpostavljeni napadom na družbenih omrežjih, ob hujših pa jim bo za vedno prepovedano poročati o našem predsedniku Janezu Janši.

Vprašanja glede smernic in navodil je Ukom sinoči poslal koalicijskima strankama SMC in NSi, kjer so ugotovili, da so "dobro in skrbno pripravljena".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta