(TOTI LIST) Pričakovani preobrat: Erjavec si želi še v tretje prevzeti Desus!

Bojan Mayer
15.03.2021 08:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šov se nadaljuje.
Toti list

Potem ko je predsednik vlade Janez Janša za novega predsednika Desusa na hitro ustoličil kmetijskega ministra Jožeta Podgorška in tako upokojensko stranko spet pridružil koalicijski ekipi, se je ob koncu prejšnjega tedna zgodil povsem pričakovan preobrat. Oglasila se je vidna članica upokojenske stranke in nekdanja ministrica Julijana Bizjak Mlakar ter napovedala, da se bo zdaj že dvakrat nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec spet podal v boj za vrh stranke na prihodnjem kongresu.

"Zame vrnitev teflonskega Karla ni presenečenje," je novico za Toti list komentiral politični analitik Peter Jančič, "saj je bilo popolnoma jasno, da bodo sile kontinuitete udarile takoj, ko je Janša Desus s Podgorškom umestil na desno. Dokler je stranko vodil Erjavec, so nad stranko roko držale Murgle, zdaj pa so se v globoki državi ustrašili, da jim bo Janša, ki je najboljši predsednik vlade doslej, odnesel upokojenske glasove. Zato tretja vrnitev Erjavca". Z njim se strinja tudi neodvisni analitik Sebastjan Jeretič, ki Erjavčevo vrnitev vidi "kot zadnji poskus udbomafije, da potopi Desus po načelu - bolje, da stranke ni, kot pa da jo ima v rokah predsednik vlade, ki se je, tudi z mojo pomočjo, izkazal za izvrstnega in neprekosljivega stratega. In tega se tranzicijska levica zelo boji".

Ko smo v nedeljo poklicali Erjavca, je takšne ocene ostro zavrnil, med vrsticami pa je vendarle priznal, da gre tokrat za vrnitev bolj kot ne po sili, saj ni mogel prenesti, da bi stranko vodil človek, ki ga namešča druga stranka in, kot je še dejal, "tip, ki poleg poslancev Desusa nima jajc, da bi zapustil koalicijo". Dodatnih pojasnil Erjavec ni želel dati, saj da se mora pripraviti na vnovično zmago na kongresu. "Če sem deklasiral Pivčevo, bom pa še tega Podgorška. Potem bosta lahko skupaj pila pod goro. Hahaha, kakšna besedna igra ..." je zgolj še pripomnil ob slovesu.

Medtem ko se Erjavcu smeje in se mu obeta nova zmaga na kongresu, pa med članstvom Desusa vlada nelagodje, celo panika. "Januarja lani, ko je pogorel na kongresu, je dejal, da se ne umika le iz politike, ampak tudi iz javnega življenja. Pa se je vrnil ne le v Desus, pač pa tudi v politiko in javno življenje. Celo kot kandidat za premierja! Pred dnevi je, pomislite, odstopil kot predsednik in izstopil tudi iz stranke, saj da to ni več stranka, ki jo je vodil 15 let. No, in zdaj je znova napovedal kandidaturo na kongresu in vstop v stranko. Pa kaj je zdaj to? Kdaj bo konec te nočne more?! Bom moral spet glasovati o konstruktivni nezaupnici?" se je hudoval poslanec Desusa Branko Simonovič, njegov kolega Robert Polnar pa je ob tem ocenil, da je "Erjavčeva vrnitev, tako kot je zamišljena in predstavljena, najostudnejša orgija, vulgarna diskreditacija političnega prostora". "To je zgolj še ena priložnost za Noetovo barko zagovornikov ploščate Zemlje. Desus se bo z Erjavcem spremenil v peskovnik zafnanih dušebrižnic, podeželskih grebatorjev, odlikovalcev in odlikovancev vsakovrstnih hrupnih zaslužnežev, zakasnelih herojev in moralističnih pofukeljnov," je še pripomnil Polnar.

Medtem ko že poteka boj za nadzor nad stranko, pa novinarja Mirko Mayer in Bojan Požar na družbenem omrežju Twitter širita informacije, da bodo vsi poslanci Desusa prestopili v SMC in s tem sprožili simbolično združitev obeh strank, da bi preprečili vnovično Erjavčevo vrnitev. "Res je Janša SMC in Desus narezal kot salamo, bomo pa tako imeli skupaj vsaj dvoodstotno podporo na naslednjih volitvah," namige o združitvi strank za Toti list komentira poslanec upokojenske stranke Franc Jurša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta