(TOTI LIST) Na obisku pri stranki SMC, da bi preverili težave s članstvom: "Prosim, ne slikajte me!"

Pregor Gerič
29.03.2021 08:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Oni dan smo se spet odpravili na sedež SMC. Tam smo bili, ko je s to stranko imel težave Miro Cerar in tudi marca lani, ko se je govorilo, da se bo stranka brez barve, vonja in okusa preimenovala. In zakaj spet? Da bi preverili informacijo, ali koalicijska stranka, ki je še nedolgo tega na volitvah zbrala neverjetnih 36 mandatov, res razpada. Kot je znano, se od SMC poslavljajo Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić, nezadovoljstvo med člani stranke pa se kot novi koronavirus širi tudi na terenu.

Kdo je?

V Beethovnovi ulici 2, kjer domuje Počivalškova stranka, smo ob koncu prejšnjega tedna pozvonili prvič. Nič. Drugič. Prav tako nič. Le nemirnemu novinarskemu duhu se lahko zahvalimo, da nam je v tretje vendarle uspelo. Na drugi strani vrat je bilo slišati drsanje copat. "Kdo je?" je mukotrpno čakanje presekal nekoliko hreščav, kozjanski glas.

"Novinarska ekipa Totega lista," sta brez oklevanja ubrano odgovorila naša sodelavca. "Kaj bi radi? Se boste včlanili v SMC?" ju je nemudoma prekinil sogovornik na drugi strani vrat. "Preverjamo informacijo, da imate težave s članstvom," sta samozavestno nadaljevala naša kolega. Spet je nastopila nekajminutna tišina. Fotoreporter je skomignil z rameni, novinar je spet stegnil roko proti stikalu za zvonec ... "Ste še tu?" se je znova zaslišalo izza težkih meščanskih vrat. "Vi ste pa res vztrajni. No, počakajte. Že dolgo nas ni nihče obiskal …"

Prenova stranke

Čez nekaj minut, ko se je na stopnišču znova zaslišalo drsanje copat, so se vrata vendarle odprla. Fotoreporter je v trenutku dvignil svoj težki aparat, pred njim je v halji stal nihče drug kot Zdravko Počivalšek. "Prosim, ne slikajte me, tukaj namreč kdaj tudi prespim, preveč dela imam zadnje čase, stranko vodim kar z gospodarskega ministrstva. Tudi zdaj nimam prav veliko časa, s kolegom snujeva prenovo stranke. V teh težkih časih, ko te napadajo z vseh strani, je treba biti pripravljen," je začel vidno nezadovoljen predsednik SMC in se obrnil proti sejni sobi: "Bosta kaj spila?" Ob robu ovalne mize je bilo več steklenic, viski, konjak, pepelnik, plastenka kokakole, pet trikotnih embalaž za pico …

"Ola, kaj pa vidva tukaj," se je kot iz topa zaslišalo z druge strani mize, da sta naša sodelavca kar malce poskočila. V slabši svetlobi sta zagledala moškega, pred njim so bile figurice in igralna površina. "Si to ti, Seba?" je že malce napeto vzdušje poznavalsko prekinil naš novinar. "Sem, ja, daj, prisedita, kaj stojita, sta živčna? Se bomo malo igrali, kakšno rekli, spili. Ola, Zdravc, dej prinesi kozarce in pijačo," je v primorščini odmevalo v prostoru z visokimi staromeščanskimi stropi. Po parketu so zaropotali stoli, ob mizi je že sedela četverica.

Fotomontaža: Uroš ŠOŠTARIČ

Kaj vas zanima?

Počivalšek je potisnil igralno površino proti sredini mize, si malce odpel haljo in si v kozarec natočil konjak. "Torej, kaj vaju zanima, zakaj sta tukaj?" je začel. "Najprej, koliko članov sploh še šteje vaša stranka? Se to število res giblje na ravni podpore, ki jo vaša stranka uživa v javnomnenjskih raziskavah?" je poznavalsko začel naš novinarski kolega, medtem ko je na mizo položil blokec za zapiske. "Ne, to pa res ne bo držalo. Več nas je. Kdo vam je to povedal? Novinarji levih medijev, tisti, ki napadajo našo vlado? Skupaj nas je v tem trenutku okoli deset, petnajst, če seveda prištejemo še Andreja Čuša, Aleksandro Pivec, nekaj članov Desusa, pa ti, Seba, si tudi zraven, ne? Mi smo pripravljeni na naslednje volitve," je odgovoril predsednik SMC, preden ga je prekinil strankarski strateg.

"Daj, Zdravc, pusti politiko zdaj pri miru. Bova o tem zvečer, ko bova zlezla v posteljo. Danes ostajam tu, s teboj," je dejal Sebastjan, se obrnil k našima novinarjema in potiho dejal: "Odhod Zorčiča, Sluge in Rajića ga je prizadel bolj, kot je pripravljen priznati. Celo noč je jokal, sem mu moral dati svojega medvedka. Komaj sem mu preprečil, da bi se vrnil v parlament. Kdo bo vodil gospodarsko ministrstvo, če ne on? Pa še sedež stranke je tam ..." Nato se je na široko nasmehnil, toplo pogledal Počivalška in nekoliko preveč pokroviteljsko dejal: "Kaj če zaigramo vsi skupaj en monopoli? Ne, ne, nihče od nas ne bo kupil turističnih polj, brez skrbi, ta so samo zate."

Še enkrat preštej

Popoldne je hitro minilo, Zdravko je imel v lasti vse turistične kartice, tako da se ni preveč jezil na Sebastjana, ki je imel največji kupček denarja. "Vidva sta cepljena?" se je tik pred slovesom Zdravc obrnil proti našima novinarjema. Ponosno sta prikimala, saj sta del kritične infrastrukture, tako kot osebni odvetnik predsednika vlade Franci Matoz. "Prav je tako, fanta. Pa kaj lepega napišita o SMC. Pa ne citirajta preveč novega šefa poslanske skupine Gregorja Periča. Raje mene pokličita. Njega smo dali na ta položaj, ker nimamo več nikogar drugega. Saj se trudi," je tiho in počasi dejal Počivalšek in ju mehko potrepljal po rami. "Boste v sklopu prenove stranke spremenili tudi ime stranke? Saj veste, Cerar pa to," sta še vprašala ministra. Ta je samo zamahnil z roko, zaželel lepe velikonočne praznike in zaprl vrata. Slišalo se je le še drsanje oddaljujočih se copat in naročilo: "Seba, preštej še enkrat člane SMC. Ne, ni jih samo petnajst. Še enkrat preštej!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta