(TOTI LIST) Minister Hojs v velikem intervjuju: "Vse to me peklensko boli"

Janez R. Ugelj
10.05.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Eden najbolj izpostavljenih slovenskih ministrov Aleš Hojs nerad daje intervjuje. "Raje tvitam," prostodušno prizna na začetku ekskluzivnega intervjuja, "a za Toti list kot tudi za Demokracijo, Požareport, Nova24TV, Planet TV in Siol si vedno rad vzamem čas. Intervjuji za Toti list so pravi balzam za dušo, skoraj terapevtski. Po njih se vedno bolje počutim."

Rekli ste, da raje tvitate, kot dajete intervjuje. Oni dan sem opazil, da ste vašega ministrskega kolega Vaska Simonitija po oddaji Tarča pohvalili za nastop, češ da je voditeljici nalil čistega vina. Spletni uporabniki so se iz vašega zapisa posmehovali, se opravičujem, ampak tudi mene ste nasmejali. Vas je to kakorkoli prizadelo?

"Res me je. A bolelo me je zaradi kolega Simonitija, res ga nisem želel prizadeti. Tudi zdaj mi gre na jok ... Se lahko udobno namestim na kavč v vaši pisarni?"

Seveda, a ostaniva kar pri vas in vaših tvitih. Vejice postavljate narobe, ne delate razmikov med besedami ... Kdaj se je začela pojavljati ta motnja?

"Tudi to me peklensko boli, to mi dobesedno trga notranjost. Kot velik domoljub bi moral imeti slovnico v malem prstu. Ampak delam na tem problemu in sem si že izposodil učbenike za prvi in drugi razred OŠ."

Pohvalno. Zadnjič ste mi tudi omenili, da vas boli, da vsako stvar, ki jo pripravite, razveljavi ustavno sodišče. Se počutite nemočni? Se zbujate ponoči?

"No, postelje še ne močim ... (smeh). Res je. Zbujam se iz nočnih mor, v katerih moram brisati kladivo in mize ustavnih sodnikov. Verjetno imate prav, to je ta nemoč, ampak vem, da bom zmogel. Ne morejo oni razveljaviti toliko predpisov, kot jih jaz lahko pripravim."

Tako ne boste daleč prišli, vidim, da se ruši vaša že tako krhka notranja harmonija. To sem opazil že takrat, ko ste nepreklicno odstopili.

"To je moje najbolj boleče vprašanje poleg tiste zadeve z mamo ..."

K mami se bova še vrnila. Kako je živeti z nepreklicnim odstopom na funkciji?

"Težko. Kot da na meni leži bager. Vse to me zasleduje. Na vladnih sejah, v avtu, pisarni, na malici, na stranišču. In tudi v sanjah, ja. Ni lahko, a se spopadam s tem demonom, ki grize mojo dušo. Na trenutke postanem tudi agresiven, besno tipkam na twitterju, žalim novinarje, odvetnike, sodnike ..."

Moji kolegi, strokovnjaki, pravijo, da pomaga branje ustave. Takrat misli ne uhajajo.

"Nisem je še prijel v roke. Nazadnje sem prebral Noriško kraljestvo."

No, poskusite še z ustavo, priporočam. Zagotovo pa bi vam v tem času koristil tudi dopust. Ste se z mamo že odpravili na Hrvaško?

"A lahko o tem na naslednji seansi? Položnic še nisem plačal, čez pol ure pa imam vladno sejo, na kateri bo Kacin zagotovo razlagal, da je že počistil svoj bazen. To boli, veste?"

Ampak mama ...

"Ne bi zdaj o tem. Rane so še odprte. Lahko naslednjič?"

Lahko, saj boste dali še več intervjujev, ne?

"Seveda. Pri vas se tako dobro počutim. Ko da odlagam veliko breme. Ko da se odpravljam čez Vršič brez verig."

Prosim?

"Ste si že naložili aplikacijo na telefon?​"

Vse bo v redu, gospod Hojs, epidemiološka situacija je dobra. Sem pa pri vas morda opazil še nekaj. Lani novembra ste se na primer po ljubljanskih ulicah sprehajali v družbi specialcev, pogosto nastopate v Odmevih. Imate res tako potrebo, kot pravijo, da se neprestano izpostavljate v javnosti?

"Imate prav, a mislim, da je to del nalog, ki sem jih dobil od premiera. A če zdaj razmišljam, imate morda res prav. Bom delal na tem. Bom. Obljubim. Tudi RTV-prispevek bom plačal."

Kaj pa če bi nastope v medijih in na družbenih omrežjih za nekaj časa opustili. Bi šlo?

"Joj, kako rad bi. A če ni uspelo Janezu, kako bi meni? Kdo sem jaz? A vi veste, kako me ima, da bi zdaj nekaj tvitnil?! Nekaj na protestnike, da širijo okužbe, kaj pravite, ni dobra?"

Ni treba, raje vdihnite globoko in izdihnite. Še zadnje vprašanje pred naslednjim intervjujem. Zakaj tako sovražite medije, če pa ste bili pred nastopom ministrske funkcije na vodstvenih položajih Nova24TV?

"Včasih se res vprašam, zakaj živimo. Zakaj smo? Kje je smisel vsega? No, kdo pravi, da jih sovražim? Nova24TV obožujem, Bojana Požarja tudi, pravi srček je, Siol je čudovit, Mirko se spreminja v pravega novinarja ... Demokracija pa je sploh blagodejna. Pa vi tudi. Vsi me osrečujete. Druge pa res sovražim. Iz dna duše. Pesjani komunajzarski udbomafijski ..."

No, no, na tem bo treba še delati, kajne? To bo vse za danes, hvala. Se vidimo čez teden dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta