(TOTI LIST) Protest, ki so vam ga zamolčali: Množica je skandirala "Janša-Perez" in "Čeferin go home"

Janez Real
26.04.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenska vlada je minuli teden pričakovano, a na začudenje mnogih podprla ustanovitev nogometne superlige. "Sovražnik našega sovražnika je naš prijatelj," je odločitev premiera Janeza Janše, da v okviru ukrepov zoper pandemijo s sklepom podpre novo nogometno tvorbo in jo tudi še naprej podpira, čeprav obstaja le še na papirju, pojasnil državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič. Zmotili smo ga na velikem protestu v podporo superligi, ki je v nedeljo potekal na Trgu republike v Ljubljani. Ker se je na dogodku zbralo več sto ljudi, ki so zahtevali ukinitev Uefe in lige prvakov, med protestniki pa so bili skoraj vsi člani vlade na čelu s premierjem, nas je zanimalo, kako so zaobšli veljavna pravila. "Notranji minister Aleš Hojs je ugotovil, da ne gre za protest oziroma nedovoljeno zbiranje, pač pa za poslovni sestanek. Nogomet je posel," je pojasnil Mahnič in še dodal, da so vsi protestniki dobili vodo in prleške sendviče, s čimer so zadostili vsem pogojem, ki opredeljujejo poslovne sestanke. Protestu so se pridružili tudi policisti, ki so izrekali globe tistim, ki so poskušali ogroziti poslovni sestanek, k sodniku za prekrške pa so nemudoma napotili tiste, ki so podprli Uefo.

Fotomontaža: Toti list
Toti List

Udeležence sestanka je na velikem zaslonu pozdravil predsednik Reala in prvi mož superlige Florentino Perez, ki je dobil buren aplavz, ko je dejal, da "Aleksander Čeferin ne bo več dolgo predsednik Uefe" in da "tudi nikoli ne bo predsednik slovenske vlade". Pravo evforijo na Trgu republike pa je požel, ko je dejal, "da ne superliga ne super slovenska vlada nista mrtvi", čeprav si mnogi to želijo. Množica je nato začela skandirati "Janša-Perez" in "Čeferin go home", policisti pa so prižgali luči in sirene na svojih vozilih v podporo vladi in superligi. Nastalo je manjše prerivanje, ko so protestniki opazili, da bo s poslovnega sestanka poročala tudi STA. "STA in Uefa, to je leglo greha!" se je takoj razleglo po trgu.

Naši reporterji so se uspeli še enkrat prebiti do Mahniča, ki je navdušeno mahal z zastavico superlige. Zanimalo jih je namreč, kako komentira dejstvo, da je predsednik madžarske vlade Viktor Orban obsodil ustanovitev superlige, zaradi česar je tudi zavrnil udeležbo na shodu v Ljubljani. "Stališče gospoda Orbana razumemo, kot tudi on razume, da je za Slovenijo pomembno, da tovarišu Čeferinu iz glave izbijemo vsako misel, da bi se vmešal v politiko," je pojasnil Mahnič in dodal: "Gospod Orban nam je dovolil, da kljub njegovemu nasprotovanju novi ligi organiziramo shod. Dejal je, da Čeferinovega umika ne bo zahteval, če bo ta v slovenskem parlamentu slovesno prisegel, da bo ostal pri Uefi, da ne bo nikoli kandidiral za šefa kakšne stranke, se kakorkoli politično angažiral v Sloveniji in da za 24ur nikoli več ne bo govoril o politiki. Če se bo to zgodilo, tudi slovenska vlada ne bo več podpirala superlige," je pojasnil Mahnič.

Na naše vprašanje, zakaj se tako bojijo tega nepomembnega nogometnega uradnika, je Mahnič pojasnil: "Ker je nevarnost za nacionalno varnost, vlado in SDS. Kot da nimamo že dovolj težav z Desusom, SMC in Ljudmilo Novak. Naj rešuje nogomet, resne stvari pa prepusti nam, profesionalcem, ki vemo, kaj je dobro za Slovenijo. Sploh pa ni domoljub, ker živi v Švici, pa še za širjenje virusa je kriv," je dejal Mahnič in visoko nad glavo dvignil transparent z napisom "Čeferin je capin".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta