(TOTI LIST) Preobrat: Nove člane strokovne skupine za covid-19 namesto Gantarja imenoval Janša

Gomaž Tantar
14.12.2020 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potem ko je počilo med Tomažem Gantarjem in Janezom Janšo in ko je prekipelo tudi članu strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mariu Fafanglu, je zdravstveni minister napovedal, da bo sestavil novo skupino. In da bo v njo znova povabil Fafangla. A se je zdravstveni minister uštel, ko je mislil, da bo lahko mimo premiera in s pomočjo Karla Erjavca na novo zgradil glavni vladni svetovalni organ v najhujši krizi doslej.

Po naših informacijah se je namreč v petek zjutraj na zdravstvenem ministrstvu nenadoma pojavil generalni sekretar vlade Božo Predalič, ki je Gantarju sporočil, da je on novi vodja svetovalne skupine, ministra pa je tudi s pomočjo besed poslanca Roberta Polnarja prisilil, da je podpisal novo sestavo skupine. Uslužbenec ministrstva (njegovo ime hranimo v uredništvu) je med drugim slišal, kako je Predalič Gantarju dejal, da je seznam usklajen na najvišjem nivoju.

"Parafiral ga je Janez. Ni diskutabilno, tako pač je, tudi Zdravko stoji za njim. Ta tvoja skupina je postala breme, tudi Bojana, ki se zadnje čase nekaj kuja. Podpiši, mudi se mi. Epidemija se ne umirja, izvesti moramo še nekaj kadrovskih rošad," naj bi bilo še slišati iz Gantarjeve pisarne.

Ker je zdravstveni minister seznam pustil na mizi, ga je uslužbenec fotografiral in nam ga tudi poslal. Seznam nove sedmerice so v opoziciji, ki ji ga je očitno prek svojih zvez predal Damir Črnčec, že cinično označili za "sedem sekretarjev skoja". Visok predstavnik opozicije je celo dejal, da bodo novi člani nekoč zagotovo del stalne postavitve v novem muzeju osamosvojitve: "Ker bo njihov prispevek v boju zoper virus tako revolucionaren, si bodo zaslužili mesto v novem muzeju revolucije, ki si ga postavlja SDS."

Za več informacij kliknite na grafiko.

​In kdo so odlični operativci in strokovnjaki za vsa področja spopada z novim koronavirusom, ki bodo po novem sedeli v vladni svetovalni skupini? Po naših zanesljivih informacijah bo imel poleg Predaliča, ki bo v skupini zastopal stališča predsednika vlade in SDS, največjo težo Sebastjan Jeretič, honorarni svetovalec finančnega in gospodarskega ministrstva, ki je sicer pred dnevi že strokovno razkril, da številke hospitaliziranih pri nas končno padajo. Presenetljivo mu sledi Alenka Gotar, ki bo na vladnih tiskovnih konferencah nadomestila psihologinje in druge vladne guruje - na njih bo prepevala in tako mirila razdraženo prebivalstvo. Naslednji po moči v skupini bo brez dvoma Jožef Jerovšek, ki od vseh najbolje obvlada veščine družbenih omrežij. Upravljal bo tudi twitter račun svetovalne skupine. Ker je širjenje virusa nedvomno povezano z migranti in klimatskimi spremembami, je pričakovati tudi izjemen prispevek Branka Grimsa. Ta sicer ne bo posebej izpostavljen, bo pa njegove zamisli in razmisleke v Demokraciji interpretiral eden najboljših slovenskih kolumnistov in satirikov Aleksander Škorc, ki ga sicer še niso našli, da bi mu sporočili veselo novico o imenovanju v to pomembno skupino. Najmanj vpliven bo Uroš Urbanija, katerega edina in glavna naloga bo, da bo štel prispevke STA o koronavirusu in poročal evropskim institucijam, ko bodo MSM (mainstream, osrednji mediji, op. p.) kritično pisali o delu nove strokovne skupine. Tik pred sklepom redakcije smo še izvedeli, da bo skupina imela tudi rezervnega člana - Andreja Vizjaka, delničarja Petrola.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta