(TOTI LIST) Razkrivamo: Laži o Janševih lobističnih stikih

Mavricij Raufank
20.09.2021 06:00
Razkrivamo, kar so vam drugi mediji glede kontroverznih fotografij, na katerih so povsem po naključju Janez Janša, Božo Dimnik in Andrej Marčič, zamolčali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Komunistični mediji so to fotografijo popolnoma zlonamerno interpretirali. Janez Janša je namreč kupil van Goghovo umetnino Sončnice, pri čemer je več denarja porabil z uokvirjenje te mojstrovine. Enega največjih poznavalcev slikarstva Boža Dimnika je zgolj po naključju naprosil, naj poda strokovno oceno. "To je tako obupno slaba kopija, da nama ne preostane drugega, kot da jo z nerfico nemudoma uničiva," je ob kozarcu makedonskega vina dejal Božo. Ta fotografija torej dokazuje le to, da sta skupaj preprečila, da bi se ponaredki umetniških del širili po Sloveniji. Pa še ena zanimivost: medtem ko sta se Janez in Božo lotila uničenja slike, je Urška takoj zapustila sobno kolo in se skrila na varno - v otroško hišico na levi.

Da ne bo pomote: to je res fotografija z Mavricija iz leta 2003, na njej pa so Janez Janša, Božo Dimnik in Andrej Marčič. Trojica se je na fotografiji znašla skupaj povsem po naključju, saj so tedaj na hotelski oder povabili vse, ki so bili prvič na tem otoku. Gre za več sto let staro otoško tradicijo, po kateri z golf palico po zadnji plati trikrat udarijo vsakega, ki prvič stopi na otoška tla. Po krstu so Janša, Dimnik in Marčič, kot so nam povedali zanesljivi viri, šli vsak v svojo smer in se niso videli ali slišali več vse do leta 2015, ko so se spet po naključju srečali na Mavriciju. Kasneje smo še izvedeli, da so otoške oblasti to fotografijo zlorabile tudi v promocijske namene, da bi morebitnim bodočim gostom dokazale, kako je Mavricij priljubljen med bogataši in vplivnimi posamezniki. O obisku tega otoka so tako nedolgo nazaj resno razmišljali tudi mladi predstavniki pod Janševo vlado uspešnega podjetja z medicinskimi pripomočki Majbert Pharm.

Kaj dokazujeta ti sliki? Čisto nič! Premier Janez Janša nam je vse pojasnil. "Najprej hvala, saj ste prvi, ki ste me sploh vprašali, kako so nastale te fotografije. Tega dne sem v reškem pristnišču iskal prevoz do Krka, kjer me je čakal Jelko. Po naključju je prav takrat v reško pristanišče vplula neka jahta s piranskimi označbami. Prijazen možakar mi je ponudil prevoz. Šele nekje v bližini Cresa sem izvedel, da je to Andrej Marčič. In kakšno naključje je sledilo šele zatem - iz kabine je povsem naključno prišel Božo Dimnik. Kot vidite na fotografiji, z Dimnikom sploh nisem govoril, ves čas sem namreč gledal hrvaško oddajo Bujica, ki jo vodi moj dober prijatelj Velimir Bujanec in je ravno takrat gostil Marka Perkovića Thompsona, mojega najljubšega hrvaškega glasbenika." V uredništvu smo si Janši upali zastaviti tudi vprašanje o vrečki piškotov, ki jo lahko vidimo na eni izmed "spornih" fotografij: "Mislite na Kraševe čajne kolutiće? Ah, te vzamemo vselej na dopust, saj jih moja Urška preprosto obožuje. Kupili smo jih na Reki za nekaj kun. To ni nobeno darilo, nobenega ozadja ni v tem, prisežem."

To sploh ni fotografija, ki bi bila posneta na Jadranu na jahti Andreja Marčiča, na kateri je bil povsem po naključju tudi Božo Dimnik. Ta fotografija je nastala nekje v bližini grškega otoka Mikonos in po naključju je bila na njej tudi premierjeva soproga. Za fotomontažo je po naših zanesljivih informacijah poskrbel največji lobist v zdravstvu Janez Zemljarič, zaradi česar je državna sekretarka v premierjevem kabinetu Jelka Godec od državnega zbora že zahtevala sklic preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab na področju intelektualne lastnine. "Laži in manipulacij ne bomo tolerirali," je v zahtevi za sklic komisije med drugim zapisala nekdanja poslanka SDS in velika borka proti zlorabam v zdravstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta