(TOTI LIST) Drama na RTV Slovenija: Iskalna akcija za ugrabljenimi svetniki se nadaljuje

Er Teve
23.08.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so takoj zapečatili sejno sobo na Kolodvorski.
Fotomontaža Toti list

Zadeva je resna in tudi že alarmantna. Na Radioteleviziji Slovenija namreč že od prejšnjega ponedeljka pogrešajo več kot polovico članov programskega sveta, torej najpomembnejšega organa naše največje medijske hiše. Informacije, kje je trenutno 16 svetnikov, policija še zbira, vse, kar smo do danes izvedeli mediji, pa je zgolj, da "je preiskava še vedno v teku". Ker gre tudi za osebe, ki jih imenujeta predsednik države na predlog verskih skupnosti in državni zbor na predlog političnih strank in njihovih društev, namerava generalni direktor policije zaradi nenavadnega izginotja odrediti celo strokovni nadzor nad delom ljubljanske policijske uprave.

Da ne moremo govoriti o nedolžni zadevi, saj bi morali svetniki pred tednom dni odgovorno odločati o tako pomembni zadevi, kot je razrešitev direktorice javne televizije, je dal jasno vedeti že predsednik sveta Ciril Baškovič, ko je zasedel svoj položaj v sejni sobi v petem nadstropju stavbe na Kolodvorski v Ljubljani. "Slavko Kmetič, Alenka Gotar, Janez Juhant, Janko Kos, Leon Oblak, Andrej Prebil, Robert Požonec, Ivan Štuhec, David Runco, Ana Tavčar Pirkovič …" je Baškovič prejšnji ponedeljek dramatično našteval pogrešane svetnike. Alarma ni takoj sprožil, počakal je še pol ure, saj je po poslovniku upal, da se bo kdo od šestnajsterice vendarle pojavil na seji. A se je zmotil. Takrat pa so se prisotni strinjali, da je vrag vzel šalo, obvestili so preiskovalne organe in tako se je iskalna akcija lahko začela.

Preiskovalci so po naših informacijah najprej obiskali pisarno generalnega direktorja javnega servisa Andreja Graha Whatmougha. Da bi prvi mož Radiotelevizije Slovenija lahko imel kakšno uporabno informacijo o pogrešanih svetnikih, naj bi preiskovalci posumili ob medijskih zapisih, da se je za razrešitev direktorice Televizije Slovenija v tem terminu odločil prav zato, ker naj bi vedel, da večine svetnikov na seji, na kateri bi morali komentirati njegovo odločitev in podati tudi soglasje, ne bo. A kot nam je uspelo izvedeti, se je obisk kriminalistov zaključil brez konkretnih izsledkov. "Programski svetniki predstavljajo najvišji organ nadzora programov na RTV Slovenija. O njihovi prisotnosti na izredni seji se generalni direktor ne more izrekati," so preiskavo za medije komentirali v najpomembnejši pisarni na Kolodvorski.

Preiskovalci so kasneje obiskali tudi sedeže koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, od koder izhaja večina pogrešanih svetnikov. Medtem ko so iz Nove Slovenije sporočili, da se zgolj zavzemajo za pluralnost medijskega prostora in da se bo zaplet slej ko prej razrešil, tako kot se je v tem mandatu tudi finančni položaj zavoda Iskreni oziroma Domovine, so v SDS mahali s člankom Bojana Požarja, da naj bi direktorica javne televizije sodelovala s tajno politično policijo bivšega režima, torej Udbo. "Preverite najprej pri njej, kje so svetniki," naj bi bili kriminalistom med drugim svetovali na Trstenjakovi. Po naših informacijah so preiskovalci nameravali preveriti tudi golf igrišča na otoku Mavricij, a se na koncu zaradi previsokih stroškov za ta del iskalne akcije niso odločili.

Ker je naslednja seja programskega sveta predvidena že 30. avgusta, na Radioteleviziji Slovenija naprošajo vsakogar, ki bi imel kakršnokoli informacijo o ugrabljenih svetnikih, naj o zadevi nemudoma obvesti policijo na telefonsko številko 113.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta