(TOTI LIST) Redarstvo je nemudoma obvestilo župana Sašo Arsenoviča: Odcepitev Malečnika zatrta v kali!

Mara Mlečnik
27.09.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo pred posredovanjem mariborskega redarstva na Malečniškem mostu.
Fotomontaža: Sabina Male

Da so bila mirna pogajanja s predstavniki krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče izjemno težavna in na robu fizičnega spopada, je povedal Marko Lečnik, vodja posredovanja pri mariborskem mestnem redarstvu. "Nekaj po polnoči so nas poklicali zaskrbljeni prebivalci mestne občine Maribor, ki niso mogli vstopiti na območje te krajevne skupnosti. Na Malečniškem mostu je bil namreč postavljen mejni prehod in proti Malečniku so spuščali le tiste, ki so imeli PCT in dokazilo, da živijo, delajo ali imajo sorodnike na območju občine Malečnik. Kakšne občine vendar? Vedeli smo, da se zaostrovanju ne bomo mogli izogniti," je pojasnil. Redarstvo je nemudoma obvestilo župana mestne občine Maribor Sašo Arsenoviča, ki je izdal navodilo, da naj se odpor v Malečniku zlomi z vsemi sredstvi in se vzpostavi pravni red mariborske občine. "Ta bizarna pravljica z odcepitvijo se mora končati. Malečnik mora pasti," je ukazal župan. "Vpoklicali smo redarje in okoli tretje ure zjutraj z mejnega prehoda pregnali mejno kontrolo, sestavljeno večinoma iz članov Društva upokojencev Malečnik. Ta trenutek prerivanje poteka pri piceriji Baron, saj tisti predel pri barikadah varujejo nekoliko trdovratnejši člani in navijači NK Malečnik, zato smo na pomoč vpoklicali še nadzornike parkirišč in šoferje Marproma," je pojasnil Lečnik.

Pahor odločno posredoval

Ker vse kaže, da bo odpor v Malečniku kmalu zlomljen, so se ti obrnili na predsednika Boruta Pahorja, ki je izjavil, da bo v predsedniški palači kmalu organiziral mediacijo med sprtima stranema, se pa je pojavil v Malečniku oziroma Marijini cerkvici na Gorci, kjer je otožen poziral naslonjen na oltar, naredil selfi, ga objavil na Instagramu skupaj z zapisom: "Žalosten. Sem za Maribor in Malečnik. Samo dialog je rešitev. Zunaj sem videl ljubke račke." Na prvo bojno linijo je zgodaj zjutraj prišel tudi Arsenovič: "To je sramota. Lahko bi se poskušali odcepiti že prej, so pa to storili takoj po tem, ko je Maribor v postajališče-izogibališče v Malečniku vložil veliko denarja Mariborčanov. Ker slišim, da bi radi intervencijo države, naj tukaj, na tem mestu, jasno povem, da je to notranja stvar mestne občine Maribor in da ne bomo dopustili, da se vanjo vmešavata Republika Slovenija ali Evropska unija. Pravkar sem izdal odlok, s katerim sem razpustil KS Malečnik - Rupeče in začasno vodenje te skupnosti poveril KS Brestrnica - Gaj. Njihovi predstavniki so že na poti, da prevzamejo naloge. Vsak odpor bo zlomljen, odgovorni za ta nezakoniti in ostudni projekt osamosvojitve oziroma odcepitve pa bodo kaznovani."

Naši reporterji so se prebili do blokade pri piceriji Baron, kjer so borci iz 56. odreda mestnega redarstva ocenjevali možnosti preboja. Vprašali smo jih, ali vedo, kaj se dogaja. "Čujte, oni se kao hočejo odcepit, mi pa jim kao ne damo," je dejal eden od redarjev in pogledal čez barikado. "Trta kliče Benetke. Vozila Snage bodo čez pet minut prebila barikado. Umaknite se in pripravite na preboj," se je v tistem trenutku zaslišalo iz voki-tokija. "Benetke, sprejeto, sporočite številki ena, da bo v približno uri znova vzpostavljena jurisdikcija mestne občine nad uporno pokrajino. Trta avt."

Težave so se nato pojavile še na sektorju sever, kjer pa so se spopadli kar prebivalci KS Malečnik, saj je del prebivalcev bolj naklonjen priključitvi občini Pesnica kot samostojni občini. Pesničani so na severni del območja KS Malečnik že poslali opazovalce, ki jih varujejo pesniški gasilci. Predstavniki občine so napovedali, da bodo v primeru odcepitve Malečnika od Maribora podprli upornike, izvedli referendum in te kraje pripojili Pesnici. "Arsenovič, pa tudi ostali Malečničani lahko pričakuje novi Krim," je bil jasen predstavnik Pesnice. "Tudi tja smo poslali naše enote, večinoma rezerviste iz Nigrada, ki so kot povračilne ukrepe zaprli hitro cesto skozi Maribor in ustavili železniški promet proti Pesnici. Ustvarili smo popolno blokado. Po naših informacijah so se njihove enote že umaknile za občinske meje, vodstvo pesniške občine pa se je javno opravičilo," je povedal vodja intervencije na sektorju sever Jože Blokadnik iz prve brigade Nigrada.

Podpora iz vsega sveta

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta