(TOTI LIST) Turistična atrakcija: Po političnih poteh Ljubljane

Tur Izem
09.08.2021 08:00
V uredništvu Totega lista smo se odločili, da vam že sedaj popestrimo čas, ko bo minister Aleš Hojs zaprl državne meje, ministrica Simona Kustec pa zaklenila šole. Pred vami je tako nepozabna tura po znamenitostih slovenske politične kulture, ki jo lahko opravite že ob najkrajšem obisku naše prestolnice. Izlet priporočamo vsem ljubiteljem nepozabnih presežkov naših političnih junakov in strank, še posebej pa necepljenim in tistim, ki so si na svoje mobilne telefone že naložili aplikacijo #Ostanizdrav. Ogled trase je možen tudi s kolesi in električnimi skiroji. Da ne bi zamudili te izjemne priložnosti, uživajte, dokler lahko!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na tem mestu, v Igriški ulici, nedaleč stran od vlade in državnega zbora, je poslanec SDS Branko Marinič po treh letih vendarle ugotovil, da mora plačevati položnice tudi za službeno stanovanje. Marinič je kasneje sicer odstopil, saj ga je sodišče obsodilo zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine, na zadnjih lokalnih volitvah pa je bil izvoljen za župana. Čestitke!

Na ljubljanski obvoznici so lani policisti ustavili takrat še državnega sekretarja Franca Breznika. Vozil je prehitro, alkotest pa je pokazal 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je skoraj dvakrat več, kot je dovoljeno. Breznik je avto pustil na prvem izvozu in se vrnil v poslanske klopi, kjer je še danes. To znamenitost politične integritete si lahko pogledate z nadvoza.

Nedaleč stran od parlamenta je trgovina, v kateri je poslanec Darij Krajčič (LMŠ) izvedel družbeni eksperiment tako, da je odnesel sendvič, ne da bi ga plačal. Kot je kasneje pojasnil, je želel zgolj preveriti sistem kontrole, a je vseeno odstopil. Če boste obiskali mesto tega političnega čudeža, si morate v zgornji etaži privoščiti tudi eno izmed okusnih tortic. Pa dober tek!

To je zagotovo najlepša strankarska vila! Do nje se najlažje sprehodite, ko ste v bližini Gospodarskega razstavišča, saj morate samo prečkati Dunajsko cesto. Novinarji so tukaj zabeležili najlepše volilne zmage stranke SDS, pred njo pa se zaradi izjemne arhitekture ustavljajo tudi tujci. Nedolgo nazaj so tam opazili maseratija bosanskih registrskih tablic. Vredno obiska!

V bližini znamenitega Nebotičnika kmalu ne bo več ne policije ne notranjega ministrstva, saj se selita na območje Litostroja. Tako pa je leta 2009 na Štefanovi Jernej Vrtovec kot član podmladka NSi pod sloganom "Za izbrisane ima država denar, za študente pa ne!" protestiral ob ministrici Katarini Kresal. Če ste v Ljubljani med protestom, boste na tem mestu lahko srečali tudi robokope.

Kdo ima najdaljšega? Zmago Jelinčič! Na čelu stranke SNS je že 30 let, kar mu zavida celo Janez Janša. Sedež stranke in predsednikovo domovanje sta na istem naslovu ob Bleiweisovi cesti, nedaleč stran od parka Tivoli. Lani so vandali hišo pomazali z odpadnim oljem, oboroženi lastnik pa je obtožil leve ekstremiste. Na vrtu si lahko ogledate tudi kip maršala Tita. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta