(VEČER V ŽIVO) Z Dejo Muck: Terapevtsko risanje, ki spreminja življenje

Maja Furman
08.08.2019 08:07

Fraktalno risanje je ena izmed terapevtskih metod s pomočjo umetnosti, njen namen je povečanje ljubezni do sebe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deja Muck (levo) in Maja Furman
Arhiv Večera

Če bi radi odkrili in razvili svoje skrite potenciale, z lahkoto dosegli cilje, zaživeli, kot si želite, potem vas oktobra vabimo na delavnico fraktalnega risanja z raziskovalko tehnike in avtorico knjige Pot ljubezni - pot k sebi dr. Dejo Muck. Vse, kar potrebujete, so papir, kemični svinčnik, barvice, mir in iskren pogled vase.

Za srečo, blagostanje in mir

Fraktalno risanje je ena izmed terapevtskih metod s pomočjo umetnosti. Razvila jo je ruska družinska terapevtka in klinična psihologinja Tanzilija Polujahtova. Namesto klasičnih psiholoških testov je želela razviti bolj objektivno metodo vpogleda v človekovo notranjost s pomočjo risbe. "Namen metode je povečanje ljubezni do sebe ter kreiranje sreče in blagostanja v sedanjem trenutku," zapiše v svoji knjigi Deja Muck. In doda, da "z risanjem fraktalov spreminjamo svoje življenje in premikamo meje možnega. Potopimo se v svet abstraktnih barv in linij ter pridemo do točke, ko misli izginejo; hkrati odidejo vse težave, bolečine in negativna čustva."

Diagnoza in korekcija

Fraktalno risbo lahko nariše vsak, ki zmore v roki držati svinčnik in barvati. Za risanje potrebujemo papir, črn kemični svinčnik in barvne svinčnike. Prva risba, ki jo narišemo, je inicialna fraktalna risba. Rišemo jo z zaprtimi očmi eno minuto. Najprej s kemičnim svinčnikom narišemo mrežo. Nastane linijska risba. Polja, ki nastanejo v risbi, barvamo z barvami, ki jih prav tako izbiramo miže. Ko barvamo polja, gledamo. "Celoten naziv metode je fraktalna metoda analitične diagnostike, prognoziranja in korekcije človekovega stanja. Osebi, ki je izdelala inicialno, diagnostično fraktalno risbo, omogoča videti njeno lastno realno stanje, na podlagi česar lahko prognozira svojo prihodnost, če se stanje ne bo spremenilo.

Fraktalno risbo lahko nariše vsak, ki zmore v roki držati svinčnik in barvati.

Primerna za vse

Metoda je namenjena vsem, ki si želijo dvigniti kakovost življenja. "Uporaba metode ni pogojena z izobrazbo, nadarjenostjo ali starostjo, deluje tako za otroke kot odrasle. Avtorica metode je skozi dolgoletno raziskovalno delo ugotovila, da uporaba metode vsakomur omogoči zdravljenje na unikaten način, primeren prav zanj. Predstavljamo si lahko, da sami sebi mešamo čudežni napoj, ki nas bo podprl točno tam, kjer je najbolj potrebno. Najpogosteje se dogajajo naslednje spremembe: izboljšanje zdravja, povečanje vitalnosti, zmanjšanje notranjih konfliktov, uravnoteženost čustvenega stanja, povečanje psihofizične aktivnosti, uglasitev s samim sabo in svojim namenom, zmanjšanje stresa, anksioznosti in depresije, razvoj ustvarjalnega in intelektualnega potenciala," zapiše Deja Muck.

Intuitivni namig Marjana Ogorevca

Sogovornici je tehniko spontano in, kot se je izkazalo, zelo intuitivno svetoval bioterapevt Marjan Ogorevc: "Deja, art theraphy, fraktalna risba, to čutim, da bi bilo zate." Od takrat, pravi, se je krivulja njenega življenja obrnil navzgor, stopila je na pot intenzivne notranje preobrazbe. "Metoda fraktalne risbe je le eno orodje izmed širokega nabora orodij, ki nam omogočajo vzpostaviti stik s pravim jazom, s svojim bistvom." Muckova pravi, da življenje ni piknik, "razsvetljenja so trenutna in nenehno se dogaja boj med ranjenim in pravim jazom, ki je povezan z intuicijo, a ga pogosto nehote preslišimo". To vez lahko vzpostavimo tudi s pomočjo fraktalnega risanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta