(VIDEO) Dron so prvič v zgodovini poslali v notranjost orkana: Poglejte, kaj je posnel!

Miha Raičevič
01.10.2021 15:22
Ameriški znanstveniki so pred dnevi prvič v zgodovini oceanski dron, ki je videti kot deska za surfanje, odpeljali v središče orkana četrte stopnje, ki je divjal nad Atlantskim oceanom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dron Saildrone je izdelalo istoimensko podjetje. 
Profimedia

​Dron je posnel zanimive posnetke, ki jih je objavila ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA), prikazujejo pa, kako se je mala naprava borila s 15-metrskimi valovi in vetrom, ki je v notranjosti orkana Sam pihal s hitrostjo več od 190 kilometrov na uro.

Dron se premika s pomočjo vetra, dolg je sedem metrov in ima posebno oblikovano jadro, ki mu omogoča, da lahko prestane težke pogoje v središču orkana, pri tem pa zbira podatke, ki znanstvenikom omogočajo raziskovanje ene izmed najbolj uničujočih sil na našem planetu. 

Proizvajalec drona, podjetje Saildrone, je na svoji spletni strani objavil, da lahko dron meri hitrost in smer vetra, tlak, temperaturo, slanost, vlažnost in še več drugih stvari. 

Cilj projekta je spremljanje fizikalnih procesov, da bi lahko lažje predvideli te ekstremne klimatske pojave in se na njih bolje pripravili. "Pričakujemo izboljšanje modela za predvidevanje hitrih krepitev orkanov," je povedal znanstvenik NOAA-e Gerg Foltz. "Hitra krepitev, ko se orkanski vetrovi okrepijo le v nekaj urah, je resna grožnja obalnim skupnostim, podatki, ki smo jih dobili z napravo brez posadke, pa bodo pomagali pri izboljšanju modela," je še dodal. 

Znanstveniki opozarjajo, da se zaradi podnebnih sprememb segrevajo tudi oceani, zaradi česar so orkani močnejši, to pa predstavlja večje tveganje za prebivalce obalnih območij.

"Ta robot gre lahko tudi tja, kamor do zdaj ni mogla še nobena raziskovalna ladja, in zbira podatke, ki bodo spremenili razumevanje teh nevihtnih dogodkov," pa je povedel ustanovitelj in izvršni direktor Saildrona Richard Jenkins. Doslej so namreč znanstveniki notranjost orkanov posneli le z letali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta