Vse najboljše, Gugol!

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.09.2019 13:09

Najbolj znana izdelka ameriškega podjetja sta istoimenski spletni iskalnik Google in spletni brskalnik Google Chrome.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Google doodle za 21. rojstni dan družbe.

Danes je Googlov enaindvajseti rojstni dan, ki ga družba proslavlja tudi z lastnim logotipom - retro sliko na naslovnici spletnega iskalnika, ki jo večkrat prilagodijo in pripravijo za posebne dogodke. Imenujejo jo "doodle", ta pa prikazuje, kako je pred 21 leti izgledal povprečen osebni računalnik. Prvi Googlov doodle sta ustanovitelja objavila 30. avgusta 1998, ko sta za drugi o v logotipu postavila simbol figure, s katerim sta želela sporočiti, da sta odsotna, saj sta se udeležila festivala Burning Man.

Prvi Google doodle. Objavljen je bil 30. avgusta 1998, ko sta šla Larry Page in Sergey Brin na festival Burning Man.
Google

Sto ničel za enico

Ime podjetja je povezano s številom gugol (angleško googol). Gre za število 10100, zapisano pa je to števka 1, ki ji sledi sto ničel. Izraz je leta 1938 skoval devetletni Milton Sirotta, nečak ameriškega matematika Edwarda Kasnerja. Ime sta Page in Brin uporabila, četudi v matematiki to število nima posebnega pomena ali rabe. Ga pa ljudje pogosto napačno izgovarjajo kot Google in velikost števila se sklada z njunim ciljem, vzpostaviti spletni iskalnik velikih dimenzij, sta študenta zapisala v referatu. Že leta 1997 sta registrirala domeno google.com, googol je bila takrat že zasedena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta