Google zmagal: pravice do pozabe niso dolžni izvajati na neevropskih različicah brskalnika

Gregor Grosman Gregor Grosman
24.09.2019 12:01

Zakonodaja EU ne predvideva, da bi moral Google pravico do pozabe uvesti v vseh svojih različicah. Na Sodišče EU se je obrnila Francija, ki je menila nasprotno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Sodišče EU je odločilo, da ameriški velikan Google tako imenovane pravice do pozabe ni dolžan izvajati na neevropskih različicah svojega spletnega brskalnika. Sodišče v Luksemburgu je tako odločilo v prid Googla, ki je zagovarjal stališče, da se evropska pravila ne bi smela nanašati tudi na njihovo neevropsko različico, torej google.com. Je pa sodišče dodalo, da mora upravljalec iskalnika zagotoviti ustrezne varovalne mehanizme, ki bodo preprečevali, da bi spletni uporabniki z željo pridobiti informacije, zapuščali EU in do njih na tak način dostopali. Ali še enostavneje, da bi uporabnik spremenil spletno stran iz google.si na google.com in tako pridobil dostop do "pozabljenih" informacij.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta