Najmlajši otroci v razredu pogosteje hiperaktivni

Reuters
17.10.2019 01:18

Pri najmlajših otrocih v razredu utegne v primerjavi z drugimi obstajati večja verjetnost, da bodo imeli težave pri učenju, depresijo ter motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tako je pokazala najnovejša britanska študija, v okviru katere so raziskovalci preučili podatke o zdravju več kot milijona šolarjev, starih od štiri do 15 let. Na podlagi rojstnih datumov ter skrajnega roka za vpis v določen razred osnovne šole v njihovem kraju bivanja so otroke v posameznih razredih razporedili od najmlajšega do najstarejšega. Pri najmlajših otrocih oziroma tistih, ki so imeli rojstni dan v zadnjih treh mesecih pred iztekom skrajnega roka za vpis v določen razred osnovne šole, je v primerjavi z najstarejšimi otroki v njihovem razredu obstajala za kar 30 odstotkov večja verjetnost, da bodo pri njih diagnosticirali intelektualno nezmožnost, depresijo ali ADHD.
"V okviru svoje študije nismo iskali vzrokov za te povezave. Čeprav poznamo več morebitnih vzrokov, bomo morali v zvezi s tem opraviti še več raziskav," pravi Jeremy Brown, eden od avtorjev študije in raziskovalec na londonski šoli za higieno in tropsko medicino. "Mlajši otroci se morda med poukom težje zberejo, zato narašča število diagnoz ADHD. Težave, kot so slabši učni dosežki in slabši odnosi z vrstniki, lahko vodijo k duševnim težavam."
Znanstveniki so v okviru študije otroke v vsakem razredu razdelili na štiri skupine, od najmlajših do najstarejših. Najstarejši otroci so imeli rojstni dan v prvih treh koledarskih mesecih tistega leta, ko naj bi bili vpisani v določen razred osnovne šole, najmlajši pa v zadnjih treh mesecih. V Veliki Britaniji začne vsako leto osnovno šolo obiskovati približno 800 tisoč otrok, pravi Brown. Diagnoze intelektualne nezmožnosti, depresije in ADHD so po njegovih besedah razmeroma redke.
Znanstveniki so v strokovni reviji JAMA Pediatrics poročali, da obstaja pri najmlajših otrocih v razredu v primerjavi z njihovimi starejšimi sošolci za kar 30 odstotkov večja verjetnost, da bodo pri njih ugotovili intelektualno nezmožnost. To pomeni, pojasni Brown, da intelektualno nezmožnost vsako leto diagnosticirajo pri okoli 2100 najmlajših in 1600 najstarejših šolarjih.
Pri najmlajših otrocih je v primerjavi z najstarejšimi v razredu obstajala tudi za 36 odstotkov večja verjetnost, da bodo pri njih diagnosticirali ADHD. Vsako leto torej to diagnozo postavijo pri 4700 otrocih, ki so najmlajši v razredu, ter 3500 tistih, ki so najstarejši. Prav tako so pri 31 odstotkov več najmlajših šolarjih ugotovili depresijo, kar pomeni, da slednjo vsako leto ugotovijo pri 2200 najmlajših in 1700 najstarejših otrocih.
Znanstveniki bodo morali opraviti še več raziskav, na osnovi katerih bodo lahko poiskali učinkovite načine za minimiziranje vpliva starosti na zdravje in učno uspešnost otrok v določenem šolskem letu. "Dobro je, da se učitelji, zdravniki in starši vedno bolj zavedajo tega problema. Dobrodošla bi bila tudi dodatna podpora šolarjem, vključno s psihološko pomočjo. Hkrati bi veljalo premisliti o uvedbi možnosti za odložitev vpisa v šolo v primeru zelo majhnih in nezrelih otrok," priporoča Brown. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta