Še mesece po prebolelem koronavirusu izpadajo lasje. Kdo je bolj na udaru in kaj je mogoče narediti?

23.02.2021 16:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Utrujenost, izgubo vonja, nespečnost, težko dihanje, tudi depresijo že poznamo kot dolgoročnejše posledice okužbe s koronavirusom. Pojavljajo se lahko še mesece od začetka bolezni. 

Nova kitajska študija, objavljena v strokovnem časopisu The Lancet, pa zdaj ugotavlja, da vsaj četrtina tistih, ki so preboleli covid-19, izgublja lase. Nekateri lahko da celo trajno. Izpadanje las, večje od normalnega, se pojavi v povprečju šest mesecev od bolezni, ugotovitve povzema Telegram.hr, v treh do šestih mesecih izgine, ne pa zmeraj. 

Osnova za ugotovitve je terenska raziskava Natalie Lambert z medicinske fakultete v Indiani. Od 1567 sodelujočih, ki so preboleli covid, jih je 423 povedalo, da so doživeli izgubo las.

Do podobnih ugotovitev so prišli tudi strokovnjaki v Londonu: v povezavi s korono sta se dve tretjini moških pacientov morali soočiti z izgubo las. Ter dobra tretjina žensk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta