Uporabne divje rastline: S kopeljo iz velike koprive nad utrujene noge

Velika kopriva ima antialergene, protivnetno- analgetične in diuretične učinke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Velika kopriva uspeva na tleh, ki so bogata z dušikom in fosforjem, z veliko nitrati. Razširjena je tudi kot gojena vrsta na vrtu. Zraste od 50 centimetrov do 1,5 metra visoko. Steblo velike koprive je pokončno in štirirobo. Temno zeleni listi so značilne jajčaste oblike z nazobčanimi robovi, ki mnoge spominjajo na profil žage. Listi imajo na spodnji strani žgalne laske, ki ob dotiku povzročijo pekoč občutek, trajajoč tudi dan ali dva. Mladi listi velike koprive med marcem in majem še nimajo žgalnih laskov. Kopriva cveti med junijem in septembrom. Njeni plodovi so oreščki jajčaste oblike, običajno rjavo-rumene barve. Koprivo nabiramo od aprila do avgusta, in sicer poganjke do cvetenja. Liste lahko trgamo tudi poleti, vendar so takrat manj okusni in trdi. Uporaben del rastline je tudi korenina, kopljemo jo jeseni ali zgodaj spomladi.

Uporaba v kuhinji v zdravilne namene

Velika kopriva ponuja v kuhinji veliko možnosti za pripravo. Nekatere okus te rastline spominja na špinačo ali blitvo. Uporabimo jo lahko kot glavno sestavino ali dodatek k drugim jedem. Pripravimo lahko rižoto z zelenjavo in koprivami, koprivno juho s sladkim krompirjem, sirno-koprivno lazanjo, pito iz kopriv, omleto iz kopriv ...

Shutterstock

V korenini velike koprive so: enostavni fenoli, fenilpropani, lektini, lignani, maščobne kisline, polisaharidi, steroli, triterpeni ... V listih in zeli so prisotni: antociani, derivati kavne kisline, flavonoidi, klorogenske kisline, klorofil, sitosterol, skopolestin ... Prevladujejo vitamini A, C, D in K. Velika kopriva je vir fosforja, joda, kalija, kalcija, mangana, natrija, silicija, železa in žvepla. Ima antialergene, protivnetno-analgetične in diuretične učinke.

Pripravki za telo

Za kopel s koprivami okoli pol kilograma sveže nabrane velike koprive, s korenino vred, prelijte s petimi litri vrele vode. V pokriti posodi pustite stati pripravek od 30 do 45 minut. Nato ga precedite in zlijete v kad, prej napolnjeno s toplo vodo. Priporoča se 15- do 20-minutno namakanje v kopeli enkrat na teden. Taka kopel omogoča odvajanje strupov iz telesa, odpravlja utrujenost, razmaščuje kožo ...

Kopel za noge pripravimo tako, da okoli pol kilograma sveže velike koprive s korenino vred potopimo v pet litrov hladne vode. Pripravek pustimo stati od 8 do 10 ur, potem ga zavremo. Pustimo, da se ohladi do temperature, pri kateri nam bo prijetno namakati noge. Noge namakamo, dokler se pripravek ne ohladi, nato ga lahko uporabimo tudi naslednji dan. Odpravlja utrujenost stopal.

Tinkturo lahko pripravite iz pol kilograma korenin velike koprive. Sveže nabranim koprivam odrežete korenine in jih očistite s ščetko. Narežete jih na drobne koščke in dodate 80-odstotni medicinski alkohol, lahko tudi katero od žganih pijač, na primer vodko, slivovko. Stekleno posodo pustite stati vsaj mesec dni v hladnem prostoru. Tinktura se priporoča kot mazilo, ki blaži bolečine zaradi artritisa, zvinov in drugih poškodb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta