Užitne divje rastline: Zdrav kot dren ni le stari rek

Rek zdrav kot dren je globoko zakoreninjen v slovenskem ljudskem izročilu in res lahko zlasti iz plodov drena pripravimo marsikaj, tudi kavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rumeni dren Foto: Matic Sever
Matic Sever

Poznamo več vrst drenov, tokrat predstavljamo rumenega, ki lahko zraste v obliki razvejanega grma ali manjšega drevesa. Plodovi drena (drenulje) zorijo od konca avgusta do septembra. So značilno rdeče barve in vsestransko uporabni tako v kuhinji kakor tudi v zdravilstvu. Nabiramo jih avgusta in septembra, takoj ko začnejo padati na tla. Cvetove drena nabiramo že od februarja, saj zacveti zelo zgodaj, do aprila v sončnem vremenu, liste pa nato od maja do junija in jih lahko uporabimo za pripravo zdravilnega čaja ter čreslovine oziroma tanina.

Plodovi sortnih debeloplodnih drenov so v primerjavi z navadnim rumenim drenom boljše kakovosti in dajo do štirikrat več pridelka. Foto: Fajn Tim
Fajn Tim

Plodovi rumenega drena so primerni za pripravo soka, marmelade, juhe, omake, za oplemenitenje olj in kisov, žganjekuho, kuhanje kompotov, pripravo likerja drnuljevca, za sušenje in kandiranje, za pripravo drenove kave in drenovega olja, lahko pa jih uživamo tudi sveže. Za sveže uživanje so najbolj primerne zadostno zrele drnulje, ki po okusu spominjajo na divje češnje.

Drnulje lahko pripravimo tudi kot slano prilogo, po vzoru vloženih oliv. Nabrane, še nezrele drnulje rahlo potolčemo in stresemo v stekleno posodo, kamor dolijemo osemodstotno slanico. Vsebino pustimo v zaprti posodi približno dva meseca. Nato drnulje odcedimo in jih damo v ekstra deviško oljčno olje. Po želji lahko dodamo še lovorjev list, strok česna, vejico timijana, origano, feferon, koper.

Večina zdravilnih učinkovin je v plodovih rumenega drena: vitamini A, B1, B2, C in E, sadna kislina, sladkor, pektini, barvila, rudnine, organske kisline, sluz. Uporabljajo se za zniževanje vročine in krvnega tlaka. Pripravki iz listov pospešujejo cirkulacijo.Za pripravo drnuljevega žganja, s katerim lahko znižujemo telesno temperaturo, v stekleni kozarec po plasteh naložimo do vrha plast drnulj in plast sladkorja. Nato pokrito z gazo postavimo na sonce za en mesec. Ko se sladkor stopi, dolijemo do vrha steklenice žganje in zapremo. Steklenico pustimo na soncu še do dva tedna, nato jo shranimo v temen in hladen prostor. Priporoča se čajna žlica, razredčena z dva decilitra mlačne vode.

Tudi pri uporabi pripravkov iz rumenega drena previdnost ni nikoli odveč. Pred vsako uporabo je zato priporočljivo pridobiti mnenje strokovnjaka oziroma zdravnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta