Navadna zvezdica, nadležni plevel, ki pa je užiten in hranilen

Prehranska kakovost navadne zvezdice je povečini spregledana, saj jo mnogi dojemajo kot nadležen plevel. V Sloveniji jo poznamo tudi pod imenom kurja črevca ali črevčič. Pri nabiranju moramo biti pozorni, da je ne zamenjamo s katero podobno predstavnico družine klinčnic.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navadna zvezdica Foto: Wikipedia
Wikipedia

Čeprav je enoletna rastlina, rada prezimi, zato se zdi, da raste kar naprej, zlasti spomladi, ko se bujno razraste. Uspeva po njivah, vinogradih, zapuščenih zemljiščih, na robu gozdov, na robovih poti in v jarkih, in to vse leto. V hortikulturi nima večjega pomena, saj se jo na urejenih zelenicah prej poskušamo znebiti kot pa jo uvesti v domači vrtiček.

Uporabljamo vse nadzemne dele mlade rastline, ki so izredno krhki in sočni. Vsebujejo vitamin C, provitamin A, precej kalija in tudi kalcija. Cvetovi navadne zvezdice se za prehrano lahko nabirajo vse leto, enako velja za liste. Uporabna so tudi semena, navadna zvezdica jih pridela do 20.000 na rastlino.

Je dobra in okusna spomladanska zelenjava, z okusom po mlečni koruzi ali sočnih žitnih steblih. Pripravimo jo lahko svežo v samostojni ali mešani solati, jo blanširamo, prelijemo z limoninim sokom ali kisom, dodamo česen ali čebulo, parmezan, nastrgan muškatni orešček, kot kremno juho, pripravljeno kot špinačo, v raznih enolončnicah, mlečnih namazih, smutijih itd. Kuhane liste navadne zvezdice komajda razlikujemo od spomladanske špinače. Ima celo več železa kot špinača in dvakrat več vitamina C kot limone. Seme lahko zmeljemo in ga uporabimo pri peki kruha ali za zgoščevanje juh.

​Obkladki, čaj, olje

Zaradi protivnetnih in antibakterijskih lastnosti je navadna zvezdica vse bolj priljubljena med nabiralci zelišč. Uporablja se za zdravljenje prebavnih motenj, kot obkladke jo lahko uporabimo za lajšanje bolečin in revmatičnih obolenj. In sicer pest svežih ali posušenih listov kuhamo pet minut, jih odcedimo, nato še tople položimo na podplutbo in zavijemo s povojem ali ruto. Obkladek zamenjamo tri- ali štirikrat dnevno in to ponavljamo, dokler bolečine ne prenehajo. Lahko uporabimo tudi čaj, v katerega namočimo gazo, ki jo nato položimo na obolelo mesto za deset minut. Obkladek iz svežih rastlin se priporoča tudi pri turih in razbolelih revmatičnih sklepih.

Za pripravo čaja potrebujemo pest svežih listov ali cvetov navadne zvezdice, prelijemo jih z litrom vrele vode in pustimo odležati 10 do 15 minut. Tekočino nato precedimo v skodelico. Tako pripravljen čaj pijemo proti kašlju, eno skodelico dnevno štiri do šest tednov. Ker ima odvajalni učinek, s čajem ne smemo pretiravati.

Iz navadne zvezdice lahko dobimo tudi olje. In sicer njene nadzemne zelene dele operemo, odcedimo in dobro osušimo, nato jih drobno sesekljamo in damo v kozarec. Dolijemo olivno olje in pustimo stati približno en teden. Pripravek nato precedimo in olje shranimo v temnih stekleničkah. Uporablja se za pomiritev kože, preprečevanje širjenja škodljivih mikroorganizmov in za hitrejšo zacelitev kože. Z oljem si lahko pomagate tudi pri blaženju bolečin v sklepih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta