Užitne drevesne vrste: Iz mačic vrbe moka, iz lubja čaj

Pri vrbi so uporabni deli mačice, listje in lubje, ki jih nabiramo od marca do maja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrba pri Studenški brvi Foto: Borut Ambrožič
Borut Ambrožič

Tudi vrba sodi v skupino dreves, katerih dele lahko uporabimo v kuhinji. Vrba je listopadna rastlina, ki zraste v obliki grma ali v obliki drevesa. Znanih je že več kot 400 vrst vrb, pri nas so med najbolj poznanimi bela vrba (Salix alba), iva (Salix caprea), siva vrba (Salix eleagnos) in vrba žalujka (Salix babylonica).

V Mariboru na Lentu, med tržnico in Studenško brvjo, najdemo zasajenih več povešavih vrb, ki so bile donacija Rotary kluba Maribor v sklopu evropske prestolnice kulture leta 2012. Seveda pa jih najdemo tudi na številnih drugih lokacijah v mestu in okolici. Uporabni deli vrbe so mačice, listje in lubje, ki jih nabiramo od marca do maja.

Kako napravimo cvetlično moko

Mačice vrbe Foto: Borut Ambrožič
Borut Ambrožič

Mačice vrbe ive zacvetijo marca, v toplejših krajih celo nekoliko prej. Iz njih lahko pripravimo tako imenovano cvetlično moko, ki je lahko podlaga za pripravo veliko okusnih jedi. Zanimiva je tudi zato, ker ne vsebuje škroba ali glutena. V preteklosti so gospodinje dodajale cvetlično moko drugim vrstam moke. V ta namen so posušili tudi notranji del lubja, ga zmleli in dodajali moki za peko kruha. Mačice nabiramo, ko so še rahlo zaprte oziroma tiste, ki niso preveč razcvetele. Nato jih razporedimo po papirnati površini in sušimo. Zmeljemo z mešalnikom, nato pa shranimo v nepredušno posodo.

Dele bele vrbe pa lahko uporabimo za pripravke v zdravilne namene. Delujejo protirevmatično, razkuževalno, spodbujajo prebavo, odpravljajo prhljaj itd. V beli vrbi so čreslovine, estriol, fenolni glikozidi (salicin, picein), guma, kumarini, populin, salicilna kislina, smola, tanini, vosek. Iz njenih delov lahko pridelujemo prašek, sok, izvleček, olje, tinkturo, obkladke. Ne nabiramo skorje iz glavnega debla, pač pa iz debelejših vej, ki jih olupimo.

Tinktura, čaj, sok iz bele vrbe

Vrbovo lubje velja za naravni analgetik, ki pomaga pri glavobolu, zobobolu in bolečinah. Nabrano lubje bele vrbe na drobno narežemo in damo v litrski stekleni kozarec ali steklenico s širšim vratom. Nato prilijemo domače žganje do vrha. Posodo nepredušno zapremo in ga za tri tedne skladiščimo v temnem prostoru. V tem času kozarec večkrat pretresemo. Po treh tednih vsebino precedimo in prelijemo v manjše temne stekleničke, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru. Priporočena dnevna količina za zaužitje je dvakrat po 20 kapljic tinkture dnevno.

Vrba pri Treh ribnikih Foto: Borut Ambrožič
Borut Ambrožič

Iz vrbove skorje lahko pridobimo tudi čaj. Mnogi ga priporočajo kot učinkovito zdravilo pri zdravljenju prehlada in gripe, saj znižuje povišano telesno temperaturo. Čaja naj ne uživajo nosečnice, otroci, mlajši od dvanajst let, ter vsi, ki so alergični na aspirin. Približno eno kavno žličko lubja bele vrbe prelijemo z 200 mililitri hladne vode. Pokrito posodo segrejemo do vrelišča, nato pustimo stati med 5 in 10 minut. Pripravek precedimo in pijemo 3 skodelice dnevno, po obroku.

Svež sok vrbovih listov priporočajo za lajšanje bolečin v ušesih. Stisnjen sok iz listov namočimo v kos vate, ki ga čez noč pustimo v ušesu. Zjutraj vato odstranimo in uho dobro speremo. Kot pri vseh zdravilnih rastlinah tudi pri uporabi pripravkov iz vrbe previdnost ni nikoli odveč. Pred vsako uporabo je priporočljivo pridobiti mnenje zdravnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta