Užitne drevesne vrste: Iz listov breze namaz ali maska za obraz

V kuhinji in zdravilstvu niso uporabne samo zeli, trave ali rože, pač pa cela paleta dreves, ki rastejo tudi pri nas. Za domačo rabo sta vsestransko uporabna listje in skorja navadne breze
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Betula pendula ali navadna breza Foto: Meta Šepic
Meta Šepic

V zdravilne in kulinarične namene se uporabljajo listni popki, mlado listje, sok in lubje breze. Popki breze se nabirajo zelo zgodaj spomladi, marca. Mlade liste pa od aprila do junija. So lepljivi ter imajo grenak in rahlo smolnat okus. Vsebujejo veliko čreslovine, saponinov, grenčine, betulana, betulorezijsko kislino, smole, vitamin C, eterična olja, mineralne snovi, kot sta kalijeva sol in kalcij, in druge.

Navadna breza
Wikipedia

V kulinariki so od breze lahko uporabni mladi popki, mlado listje in sok ali sirup. Prvi dve sestavini kot dodatek pri svežih solatah, sok in sirup pa kot sladilo pri pripravi slaščic. O pridobivanju napitka iz brezovega soka piše tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Najbolj primeren čas za pridobivanje brezovega soka iz debla drevesa je konec aprila, vse tja do polovice maja, saj so drevesa takrat še posebej sočna. Sok pridobivamo tako, da kakšnih 50 do 70 centimetrov od tal v deblo navrtamo dva do tri centimetre globoko luknjo, iz katere bo kmalu pritekel svež brezov sok. Da drevesa trajno ne poškodujemo, je po takem posegu nujno treba odprtino zadelati, najbolje s cepilno smolo ali lesenim klinom.

Sok breze vsebuje samo odstotek sladkorjev in se uporablja na podoben način kot javorjev sirup, kot sladilo. Če pustimo, da fermentira, lahko iz njega pridobimo brezovo vino, pivo, žganje in celo peneče vino. Sirup naredimo tako, da sok segrejemo na do 70 stopinj Celzija, dokler ne izhlapi do 50 odstotkov osnovne količine. Pridobljeni sirup shranite v sterilizirane kozarce in hranite na sobni temperaturi.

Cvetne mačice breze pa se od aprila do maja meljejo v moko, ki je kombinacija sladkega, slanega, kislega in pekočega okusa.

Breza velja za učinkovit diuretik. V obliki čaja iz listov se uporablja za izpiranje sečnih poti pri blažjih vnetjih sečil, ledvičnih kamnih in pesku. Z zunanjo rabo je koristna proti izpadanju las, prhljaju, kožnim mozoljem in tako dalje. Za lasno vodico žlico zdrobljenih listov breze prelijemo s tremi decilitri vrele vode. Po dveh urah pripravek precedimo in si z njim spremo lase, ki smo jih pred tem umili s šamponom.

Čaj naredimo tako, da do tri žličke posušenih mladih listov breze prelijemo s tremi decilitri vrele vode. Po desetih do petnajstih minutah čaj precedimo ter ga pijemo toplega tri- do štirikrat na dan štiri tedne. Priporoča se pri težavah s sečili, ledvicami, pri lajšanju sladkorne bolezni v začetni fazi, pomaga zoper prehlad in gripo, čisti kri in tako naprej.

Iz soka breze lahko naredimo masko za obraz. Kakšnih 50 mililitrov svežega ali odmrznjenega soka zmešamo s 50 mililitri medu. Tako pridobljena masa se nanaša v tankih slojih na obraz in dekolte ter pusti delovati 15 do 20 minut.

Iz breze se pridobiva tudi sladilo ksilitol, ki ga lahko uporabljajo diabetiki. Zdravilnih učinkov breze je še veliko, poznali so jih že v prazgodovini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta