Inštrukcije – izvrstno orodje za učni napredek

Oglasno sporočilo
30.05.2024 12:59

Inštrukcije so nam na voljo že vrsto let, torej niso nič novega. Res pa je, da se je v zadnjih letih do teh storitev odnos precej spremenil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inštrukcije za učence 
Arhiv Proizvajalca

Inštrukcije so nam na voljo že vrsto let, torej niso nič novega. Res pa je, da se je v zadnjih letih do teh storitev odnos precej spremenil. Pred leti je namreč veljalo, da so se na inštrukcije naročali zgolj učno šibkejši otroci in dijaki, dandanes pa se nanje prijavljajo celo tisti, ki si želijo oplemenititi znanje in izboljšati ocene. Tudi, če to pomeni, da se ocena spremeni iz 4 na 5.

Inštruiranje se izvaja že vrsto let – to velja tako za razvite države, kot tiste, ki so v razvoju. In če takšno vrsto izobraževanja primerjamo s klasičnim, lahko hitro ugotovimo vsaj nekaj prednosti, na primer manj teorije in več prakse, večja aktivnost udeleženca in raznolikost učnega načrta, ter takojšnje povratne informacije učencu.

Potreba po inštrukcijah je večja v srednjih šolah

Raziskave kažejo na to, da je potreba po inštrukcijah v srednjih šolah bistveno večja kot v osnovnošolskih ravneh. Učenci predvsem potrebujejo pomoč pri učenju matematike in pri drugih naravoslovnih vedah, med katerimi še daleč najbolj izstopata kemija in fizika. Veliko pomoči je prav tako potrebne pri tujih jezikih.

Inštruktorji, ki ponujajo pomoč pri učenju tako osnovnošolcem, srednješolcem kot študentom, pa se lahko delijo na dve večji skupini. V prvo skupino sodijo inštruktorji, ki so že učitelji v šolah, na fakultetah ter podobno. V drugo skupino pa se uvrščajo tisti inštruktorji, ki niso učitelji, kljub temu pa so visoko izobražene osebe, ki jim torej inštruiranje lahko pomeni dodatni vir prihodka. To so lahko tudi študentje na fakultetah. Vsekakor pa morajo vsi inštruktorji poleg znanja imeti tudi posluh za učenje, poslušanje in predajanje informacij

Inštrukcije za učence 
Arhiv Proizvajalca

Kakšen je proces pridobivanja znanja na inštrukcijah?

Inštrukcije vključujejo poseben proces učenja. Najprej se učenca pripravi na inštrukcije, in sicer s pomočjo motiviranja in razlage. Ta lahko poteka na več načinov. Nato inštruktor učencu demonstrira določene spretnosti oziroma veščine posameznega predmeta. Učenec ga pri tem opazuje in nato še posnema.

Nato inštruktor opazuje učenca in ga seveda po potrebi tudi opozarja na vse morebitne napake, obenem ga ne sme pozabiti pohvaliti, če svoje delo dobro opravi. Učenec nato utrjuje že pridobljeno znanje, in sicer s ponavljanjem.

Kakšne so odlike dobrega inštruktorja?

Seveda ne smemo pozabiti izpostaviti, da so pri tej vrsti poučevanja izjemno pomembne tako strokovne kot tudi osebnostne kvalitete inštruktorja. Vsak od inštruktorjev bi se moral držati določenih načel in na takšen način naj bi veljal za dobrega inštruktorja.

Med drugim je ključnega pomena, da inštruktor vedno prilagodi razlago sposobnosti inštruiranca. Nekateri so bolj dojemljivi kot drugi.. Učenca, ki ga poučuje, mora pošteno seznanjati o njegovem napredku in ga ne sme zavajati z lažnim upanjem ter praznimi pohvalami.

Različne oblike inštrukcij

Inštrukcije lahko potekajo v različnih oblikah V grobem jih lahko razdelimo na tri velike skupine. To so inštrukcije predmetov za osnovne, srednje šole in fakultete, priprava na maturitetni in zaključni izpit ter priprava na zunanje preverjanje znanja.

A ne glede na izbrano obliko, so za inštrukcije značilne številne prednosti, in to na obeh straneh – za uporabnika oziroma naročnika ter za ponudnika. Uporabniku se torej v tem primeru nudi individualna obravnava, kjer je posamezna učna ura lahko povsem prilagojena njegovim učnim navadam in razumevanju. Naročnik inštrukcij tako lahko napreduje glede na lastni tempo, dobiva večje število pohval, povratne informacije in spodbude za učenje.

Med prednosti inštrukcij lahko prištevamo tudi to, da lahko uporabnik postavlja poljubna vprašanja v povezavi s problemom ter njegovo konkretno rešitvijo.

Seveda lahko inštrukcije delate posamezno (ena na ena), v manjših ali pa večjih skupinah. Vsaka izmed teh oblik inštrukcij ima svoje prednosti in slabosti. Pri skupinskih inštrukcijah se lahko povežete z ostalimi inštruiranci in snov utrjujete tudi izven dogovorjenega termina z inštruktorjem. Skupinske inštrukcije so običajno tudi cenejše od »ena na ena«.

Kakovost inštruiranja vpliva učni uspeh

Dejstvo je, da kakovost inštrukcij vpliva na njihovo uspešnost. Poleg kakovosti je učinek inštrukcij odvisen tudi od motivacije in sposobnosti učencev, prav tako od same strukture izobraževalnega sistema.

Učenje v pogostih krajših intervalih naj bi veljalo za bolj uspešno v primerjavi z učenjem v občasnih ter daljših intervalih. Pomembno je torej, da se učenec in inštruktor dogovorita, koliko časa na dan, teden ali pa mesec bodo inštrukcije sploh potekale in seveda na kateri lokaciji.

Inštrukcije Horizont

Pohlinova ulica 20

1000 Ljubljana

041 926 000

https://maps.app.goo.gl/nG75kNxfzGeRzwV49 

https://www.facebook.com/instrukcije.horizont/ 

https://www.instagram.com/instrukcijehorizont/ 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta