Grenivka - sadež, ki v želodcu naredi red in topi maščobe. To pa še ni vse ...

Bonbon Bonbon
26.07.2021 06:00
Najbrž le malo kdo ve, da so grenivko odkrili v 18. stoletju na Barbadosu. "Prepovedani sadež", kot so jo tamkaj imenovali, naj bi bil po predvidevanjih rezultat naravnega križanja pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije prinesli na Barbados v 17. stoletju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

In če smo že pri zgodovini, naj še zapišemo, da stari rek pravi, da grenivka naredi red v želodcu, poleg tega pa učinkovito topi maščobe in vzpostavlja ravnovesje v celotnem prebavnem traktu. Tako ni čudno, da je vse bolj popularna pri tistih, ki se odločijo izgubiti kakšen odvečni kilogram, saj so strokovnjaki odkrili, da ima grenivka tudi nizko glikemično vrednost in je zato mnogim poznana kot učinkovit "topilec" maščob v organizmu. To potrjujejo tudi nekatere raziskave, ki so razkrile, da so vsi tisti, ki so tako ali drugače vključili grenivko v shujševalni program, uspešno izgubili kakšen kilogram. A ker smo zakorakali v jesenski čas, ko so na pohodu tudi prehladna obolenja, je prav, da spomnimo na to, da vsebuje grenivka kar nekaj učinkovin, ki pomagajo v boju proti prehladu, preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja ter nekaterih vrst raka. Grenivka namreč vsebuje veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B, veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale, roza in rdeče sorte vsebujejo tudi betakaroten, prekurzor vitamina A, bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.

Skratka, več kot dovolj, da na svoj jedilnik umestite tudi grenivko. Strokovnjaki zatrjujejo, da ena grenivka zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Ker je slednji povezan z imunskim sistemom, lahko seveda hrana, bogata z vitaminom C, to pa grenivka vsekakor je, zmanjša in omili simptome prehlada. Grenivka spodbuja tek in pospešuje prebavo ter delovanje črevesja in spodbuja rast normalnih črevesnih celic. Na črevesje deluje zelo čistilno, če zaužijemo grenivko zjutraj na tešče. Grenivko mnogi torej vključujejo v uravnoteženo shujševalno dieto, saj vsebuje malo kalorij, visoka vsebnost vlaknin pa poteši lakoto in prepreči prenajedanje. V eni izmed popularnih diet je na primer predpisano uživanje velikih količin grenivke ali grenivkinega soka. Vendar pa dieta, temelječa na predpostavki, da grenivka vsebuje encim, ki pomaga pri izgorevanju maščob v telesu, ni bila nikoli potrjena, dodajajo strokovnjaki in ob tem opozarjajo, da četudi sodi grenivka med zdrava živila, ker ne vsebuje maščob, vsebuje malo natrija in veliko vitamina C, beta karotena in vlaknin, je treba vedeti, da dieta, ki temelji primarno na uživanju enolične hrane, ni uravnotežena in je zato nezdrava.

Profimedia

 Čeprav torej grenivkam pripisujejo številne zdravilne učinke, lahko njihovo uživanje ali uživanje grenivkinega soka hkrati z nekaterimi zdravili povzroči zelo resne zdravstvene težave. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da lahko nekatera zdravila učinkujejo toksično, če jih pacienti jemljejo hkrati z grenivkinim sokom, visoke krvne koncentracije teh zdravil pa lahko poslabšajo normalno funkcijo organov in povzročijo njihove poškodbe, kar je lahko zelo nevarno. Ugotovljeno je bilo namreč, da pride ob hkratnem zaužitju grenivke ali njenega soka in nekaterih zdravil do velikega povečanja plazemskih koncentracij učinkovin in s tem do povečanja kliničnega učinka teh zdravil (na primer velikega padca krvnega tlaka) in povečanja možnosti za neželene učinke zdravil (na primer rabdomiolize). Najbolje bo torej, da se, če jemljete kakršnakoli zdravila, o uživanju grenivke in morebitnih zapletih, ki bi jih lahko povzročila, posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom. Vedno se torej prepričajte o morebitnih nevarnostih, ne le pri zdravilih na recept, ampak tudi pri tistih, ki jih dobite brez recepta. Sicer pa v času, ki prinaša več prehladnih obolenj, posegajte po sadju in zelenjavi, bogatih z vitamini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta