Aloe vera skrbno pazi na nas: V skrajni sili si lahko z njo uredite celo pričesko

Bonbon Bonbon
14.07.2021 06:00
Skromna in radodarna aloe vera je že tisočletja naša zaveznica. Brez njenega gela si na dopust, kjer vas čakajo močno sonce in žuželke, preprosto ne želite odpotovati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V idealnem svetu bi rasla za vsakim vogalom in tudi okenske police bi bile polne te naše zveste, zanesljive in nesebične zaveznice, ki zahteva tako malo in daje tako zelo veliko. Aloe vera. Njeno ime nas spomni na kozmetične izdelke, ki jih med dopustom uporabljamo v sredozemskih deželah in na večno sončnih Kanarskih otokih pa še kje. Nanjo večinoma pomislimo, ko na soncu preživimo kakšno uro preveč, a njeni sočni zeleni listi skrivajo v sebi še mnogo več neprekosljivih lastnosti. To, da kot lončnica odlično prečisti zrak v stanovanju in pisarni, že vemo, v poletnih mesecih pa nas še posebno zanima njena pomoč, ko nas opeče sonce ali piči kakšna žuželka. Če imate srečo, lahko odščipnete del sveže aloje, iz nje iztisnete sok, vanj namočite gazo in jo položite čez razdražen del. A ker aloja ne raste vedno tam, kjer bi jo potrebovali, jo lahko zaradi sodobnih načinov njene predelave vedno vzamemo s seboj, večinoma v obliki gela.

​Užitek s hladnim gelom aloje na obrazu

Iz svoje neznane pradomovine se je aloja že pred mnogimi stoletji razselila po svetu. O njenih blagodejnih in lepotnih učinkih so marsikaj vedeli že Egipčani, Grki, Rimljani, Kitajci. Včasih je bila priljubljeno odvajalo, danes pa njen prečiščeni sok, običajno v kupljenih pripravkih, radi uporabljamo kot krepčilo, ker izboljšuje presnovo, razstruplja, krepi telesno obrambo in uničuje viruse, še bolj priljubljena in cenjena pa je v kozmetični industriji.

Profimedia

V notranjosti lista je prozoren gel, anestetik, ki vsebuje encim, ki lajša bolečine, je antibiotik in deluje kot prva pomoč pri manjših opeklinah, zato lahko, kadar se opečemo, najpogosteje se to zgodi v kuhinji, odrežemo košček alojinega lista in iz njega postrgamo gel ter ga vsaj trikrat na dan nanesemo na opeklino. Obnavlja kožo, lajša težave z aknami, prhljajem, suho kožo, lišaji, blaži nekatere vrste dermatitisa in luskavice.

V gelu aloje je 99 odstotkov vode in več kot 70 substanc, kot so vitamini (A, C, E, nekaj iz skupine B, folna kislina), encimi, minerali (natrij, mangan, cink, kalij, baker, železo), aminokisline, sladkorji, esencialne maščobne kisline, odvajala. Kljub temu da so te sestavine večinoma prisotne le v sledovih, so zelo učinkovite ravno zaradi medsebojnega, sinergičnega delovanja. Tudi če težav s kožo nimamo, strokovnjaki priporočajo 15-minutni hladni užitek z gelom aloje na obrazu, vratu in dekolteju, koža bo tako ravno prav navlažena. Užitek bo še večji, če boste gel predhodno hranili v hladilniku.

Kleopatra je že vedela ...

Ne pozabimo na roke. Koža bo osvežena kot že dolgo ne. Aloja pospešuje nastajanje fibroblastov v koži, ki so potrebni za obnovo kolagena, elastina in preprečevanje gub.

Profimedia

Zmanjšuje tvorbo pigmentnih madežev, ki se pojavijo na koži kot posledica staranja. Stari Grki vzdevka kraljica rastlin aloe veri niso podelili kar tako. Kadar nas opeče sonce ali opikajo komarji, gel aloje omili opekline, bolečino in srbenje. Prav tako kožo navlaži, saj aloe vera ustvari zaščitno plast in na ta način preprečuje izsuševanje kože. Zaradi tega je zelo primerna za ljudi s suho in občutljivo kožo. Izredno deluje pri zdravljenju vseh poškodb: ustavlja krvavitev, blaži bolečine, preprečuje infekcije, pospešuje celjenje kože in hitreje ustvarja novo povrhnjico. Tkivo se namreč s pomočjo aloe vere obnavlja do osemkrat hitreje kot pri navadnem procesu regeneracije.

Zanimivost: že legendarna Kleopatra je poleg zdravilnih lastnosti aloje cenila tudi njene kozmetične učinke, sveži listni gel so dajali v njene kopeli, gel, posušen v prah, pa je dal njenim očem poseben, zapeljiv izraz. Nepogrešljiv je gel aloje tudi tisočletja kasneje, v povsem sodobnih kontekstih. Tudi kadar na potovanje pozabimo vzeti gel za oblikovanje pričeske, nam ta naša zelena zaveznica s svojim gelom ponudi odličen izhod v sili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta