Izognite se mu! To drevo je tako strupeno, da pod njim ne smete stati niti, če dežuje

Bonbon Bonbon
10.08.2023 12:08

Drevo smrti je človeškemu zdravju tako škodljivo, da njegov sok uporabljajo celo pri izdelavi orožja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Drevo smrti ali strupena guava sta dve od mnogih poimenovanj drevesa, ki je v Guinnessovi knjigi rekordov uvrščeno kot najnevarnejše na svetu. Redko tropsko sadno drevo Hippomane mancinella lahko zavede s svojimi sladkimi sadeži po vsej Floridi, Karibih, Srednji Ameriki in severu Južne Amerike. Toda strupeni niso le plodovi, vsi deli drevesa smrti so izjemno škodljivi.

Profimedia

Gost mlečni sok, ki izstopa iz lubja, listov in plodov, ob stiku s kožo povzroča opekline. Znanstveniki trdijo, da je že samo stanje pod drevesom med dežjem lahko usodno. Znani so tudi primeri začasne slepote zaradi dima gorečega lesa, ki ga je prav tako nevarno vdihavati.

Zaradi svojih zastrašujočih lastnosti je ob drevesih pogosto videti opozorilne table. Čeprav bi ga bilo mogoče zlahka posekati, ima drevo smrti pomembno vlogo v lokalnih ekosistemih, saj zagotavlja zaščito pred vetrom in obalno erozijo. Stoletja so karibski mizarji uporabljali les za izdelavo pohištva, potem ko so ga skrbno razrezali in posušili na soncu, da so nevtralizirali strupene sokove.

Profimedia

"Prava grožnja smrti izvira iz majhnih okroglih sadežev," piše BBC in dodaja, da uživanje sadeža prinaša največjo nevarnost. Roger Hammer, naravoslovec in botanik, razkriva, da so domorodci s Karibov poznali drevo in so ga uporabljali v številne namene – sok so uporabljali predvsem za konice puščic.

Juan Ponce de Leon, španski mornar in konkvistador, ki je umrl v spopadu blizu pristanišča Charlotte, naj bi prav tako umrl zaradi zastrupljene puščice. Večina primerkov razvpitega drevesa raste v nacionalnem parku Everglades (v delu Flamingo), pa tudi na nekaterih manjših floridskih otokih, kot sta Elliott Key in Key Largo, zato se, če se znajdete v tem kotičku planeta, izogibajte nevarnemu drevesu v širokem loku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta