Kakšna je najboljša starostna razlika v ljubezenski zvezi? Nekdo v zvezi z mlajšim vedno profitira

D.Ži
15.01.2024 11:00

Nekoliko kontroverzna raziskava je preučevala vpliv starostne razlike na življenje partnerjev. Zdi se, da gre starostna razlika bolj na roko moškim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starostna razlika prinaša veliko prednosti. Vsaj za enega od partnerjev.  
Profimedia

Ko se nekdo odloči za zvezo s partnerjem, ki je dovolj star, da bi lahko bil njegov starš, nekateri hitro začnejo računati. Gre za "razvpiti" test, ki se glasi "pol njenih let plus sedem". Pravilo, katerega izvor ni znan, se je preneslo skozi generacije kot način opravičevanja ali pogosteje zasmehovanja odnosov drugih ljudi. V redu je, da 22-letnik hodi z 18-letnico. Ni v redu, da 38-letnik hodi na zmenek s 23-letnico, 26-letnica pa je v redu. Starejši kot ste, večja je "dovoljena" starostna razlika: 50-letnica je lahko v razmerju celo z osebo, ki je stara 86 let, piše The Economist.

Moška obsedenost z mlajšo boljšo polovico

To je teorija. V praksi raziskava Christiana Rudderja, soustanovitelja spletne strani za zmenke OKCupid, kaže, da imajo moški in ženske nekoliko drugačne predstave, ko gre za starostne razlike. Medtem ko uporabnice iščejo moške približno svojih let (ali morda leto ali dve starejše), imajo moški raje ženske v zgodnjih dvajsetih, ne glede na njihovo starost. Medtem ko je ženskam bolj všeč majhna starostna razlika, so moški tako obsedeni z idejo o mlajši boljši polovici, da imajo, starejši, ko so, raje večjo starostno razliko.

V teoriji obstaja veliko prednosti majhne starostne razlike. Sposobnost, da oba zapojeta najljubšo televizijsko melodijo iz otroštva, recimo, bi ju lahko povezala. Deljenje veselja, ko oba dobita brezplačne avtobusne vozovnice ob istem času, ker sta upokojena, tudi. 

Ekonomisti so se vprašali, ali bi lahko manjše razlike v starosti med partnerjema prinesle večje družbene koristi, saj bi lahko pomagale zmanjšati razlike v dohodku med spoloma. Ker se zaslužki povečujejo s starostjo in se ženske običajno družijo s starejšimi moškimi, lahko relativni zaslužki ob porodu ustvarijo subtilen pritisk na ženske, da zapustijo delovno silo. Vendar pa je študija, ki je primerjala danske sestre dvojčice, pokazala, da se zaslužki žensk, ki so se poročile s starejšimi moškimi, v povprečju ne razlikujejo od tistih, ki so se poročile z moškimi, ki so jim po starosti bližje.

Leta 2014 je Atlantic trdil, da petletna starostna razlika za 18 odstotkov poveča verjetnost, da se bosta partnerja razšla, v primerjavi s parom, rojenim v istem ali približno istem letu. Čeprav je prej omenjena študija – v kateri so anketirali ameriške aktualne in nekdanje pare – pokazala povezavo med stopnjo ločitev in starostnimi razlikami, ni dokazala vzročne zveze.

Mlajša ženska, ki razmišlja o premožnem in uglajenem moškem srednjih let, bi morala upoštevati tudi študijo britanskega urada za državno statistiko. V Angliji in Walesu ni bilo ugotovljene nobene posebne povezave med starostnimi razlikami in stopnjami ločitev, čeprav obstajajo dokazi, da je za ženske, ki so se poročile po 30. letu in so bile več kot deset let mlajše od svojega zakonca, bolj verjetno, da se bodo ločile, piše hrvaški Index.hr.

Moški z mlajšimi ženami živijo dlje

Povsem jasno pa je, da bo velika starostna razlika prinesla posledice v starosti. Dobro je imeti nekoga, ki bo skrbel zate na stara leta, z mlajšim partnerjem se tudi lažje izogneš vdovstvu. Mlajši in bolj zdravi partner prinaša starejšemu veliko prednosti. Študija, ki jo je izvedel Sven Drefahl z Univerze v Stockholmu, je preučevala ljudi, starejše od 50 let na Danskem, in ugotovila, da moški z mlajšimi ženami živijo dlje od tistih, ki imajo žene iste starosti. Starejši kot so njihovi zakonci, slabše so njihove možnosti za preživetje, tudi če iz raziskave odstranimo dejavnike, kot sta izobrazba in premoženje.

Zanimivo je, da ta pojav ne velja za ženske - večja kot je starostna razlika, slabše so možnosti za njihovo preživetje, ne glede na to ali so mlajše ali starejše. V primeru žensk z mlajšimi možmi, ugotavlja Drefahl, bi lahko bila razlika med spoloma posledica tega, da se ženske manj zanašajo na partnerjevo podporo in tako porabljajo manj njegove energije. Rezultati raziskave tako podpirajo izbire uporabnikov OKCupida: ženske bi morale izbrati moške, ki so čim bližje njihovim letom, moški pa bi morali iskati mlajše ženske. Seveda govorimo zgolj o statistiki. Srce pa v življenju vedno izbira po svoje. Mimo številk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta