Kakšna naj bo zobna ščetka

Ali se kdaj vprašate, zakaj vam je vaš zobozdravnik priporočil prav določeno zobno ščetko?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Izmed pripomočkov za čiščenje zob zagotovo največ ljudi uporablja zobno ščetko. Vsi vemo, kaj zobna ščetka je, pa vendar se pogosto sprašujemo, ko vstopimo v trgovino in se zazremo v polico, polno različnih zobnih ščetk, katera je prava za nas. 

Če ne, potem je prav, da razmislite, katera ščetka je ustrezna za vas, katera je dovolj učinkovita in ne povzroča škode na vaših dlesnih in zobeh. Ti dve zahtevi sta za dobro ščetko namreč najpomembnejši. Torej, ščetka naj bo učinkovita in naj ne škoduje. Ščetke se razlikujejo po številnih lastnostih – po obliki in velikosti glave, obliki ročaja, številu, dolžini in debelini ščetin, materialu, iz katerega so izdelane, in drugem. Torej, kakšna ščetka je za vas dovolj dobra?

Pomembni sta gostota in mehkoba

Zakaj gosta? Če primerjamo našo ščetko z metlo ali grabljami, nam je jasno, da z redko metlo bistveno slabše pometemo dvorišče in z redkimi grabljami težje pograbimo listje kot z gostimi oz. to od nas zahteva bistveno več dela. Enako je tudi s ščetko. Gostejša ko je, učinkoviteje bomo z njo očistili zobe. Več ko je ščetin, tanjše so lahko, in tanjše ko so, mehkejše so lahko in posledično je tudi ščetka mehkejša.

Zakaj je pomembno, da je ščetka mehka? Kadar je ščetka trda oz. srednje trda, dolgoročno povzročimo umik dlesni, sploh pri tistih ljudeh, ki imajo t. i. tanek biotip dlesni. Ko se dlesen umakne, s tršimi ščetkami dodatno povzročimo poškodbe na površini korenine, zaradi česar postanejo zobje občutljivi na hladno, na izpostavljeni površini pa se pogosteje pojavi zobna gniloba.

Arhiv naročnika

Pravilna uporaba

Ne zadostuje samo izbira pravilnega pripomočka, pomembno je pripomoček tudi pravilno uporabljati. Pogosto imajo ljudje, ki prvič uporabijo mehko ščetko, občutek, da zob niso dobro očistili in da zobje niso gladki. Zato menijo, da mehka ščetka ni ustrezna zanje. Pomembno je, da vas vaš zobozdravnik oz. ustni higienik pouči, kako mehko ščetko pravilno uporabljati. Mehko ščetko uporabljamo pravilno po t. i. Bassovi tehniki. Na ta način najbolje očistimo žleb, ki je na meji med zobom in dlesnijo. Če tega dela ne očistimo, se hitro pojavi vnetje dlesni. Kako najlažje opišemo Bassovo tehniko? Polovico ščetin položimo na dlesen in drugo polovico na zobe, pod kotom približno 45o jih obrnemo v rob med zobom in dlesnijo, pritisk popustimo in čistimo z majhnimi krožnimi gibi. Pomembno je, da ščetke ne pritiskamo premočno. Sicer se je včasih težko otresti stare navade, vendar pa obstaja relativno preprosta rešitev – ščetko primemo kot svinčnik. Tako pritiskamo manj in jo tudi lažje vodimo.

asist.​ Romana Mance Kristan, dr. dent. med., spec. parodontologije

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.