Malokdo upa spregovoriti o tem: Zakaj se vam včasih po strastnem ljubljenju tresejo noge?

D.Ži
06.08.2024 12:57

Ta intimna reakcija je povsem normalna, a mnoge ženske živijo v skrbeh in nevednosti, misleč, da je z njimi nekaj narobe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če je akcija res dobra, se noge včasih tudi tresejo. 
Profimedia

So se vam že kdaj po dobrem seksu tresle noge? Včasih lahko po strastnih aktivnostih med rjuhami doživimo tako imenovano reakcijo na spolni užitek, ki je na prvi pogled nekoliko strašljiva, a je v resnici zelo dobra za naše psihofizično zdravje.

Če ste se spraševali, ali je z vami vse v redu, če vam noge odpovedo in se vam po seksu šibijo kolena, nimate razloga za skrb. To ni redka alergija na seks, ampak normalna reakcija, ki se zgodi večini žensk.

Seks ima fantastičen učinek na zdravje, še posebej za ženske. Lahko nadomesti trening in izboljša kondicijo, zaradi rednega seksa imamo lepše lase in kožo, da o odličnem razpoloženju sploh ne govorimo.

Med seksom doživljamo intenzivno sprostitev in užitek, po telesu se kopiči velika napetost.
Profimedia

Odgovor na vprašanje, zakaj se nekaterim ženskam po orgazmu tresejo noge, je pravzaprav zelo logičen. Tako kot se vam po dobrem treningu zdi, da vaše noge ne prenesejo teže celega telesa in so kolena tako šibka, da jih komaj pokrčite, se približno enako zgodi po bolj intenzivnem seksu. Psiha je odgovorna tudi za spolne reakcije, ki nas lahko zmedejo. Ta intimna reakcija je povsem normalna, a malokdo upa o njej odkrito spregovoriti, zato mnoge ženske živijo v skrbeh in nevednosti, misleč, da je z njimi nekaj narobe, ugotavlja dr. Jessica Williams.

Orgazem spodbudi krčenje mišic nožnice in preostalega telesa, kar povzroči trzanje predvsem v spodnjih okončinah, možgani pa sprostijo val dopamina, ki je odgovoren za občutek spolnega zadovoljstva, in oksitocin, hormon, povezan s čustveno navezanostjo.

Da bi razumeli, zakaj se vaše noge tresejo, morate najprej razumeti, kako se vaše telo odzove na orgazem. Med orgazmom doživimo tako imenovano miotonijo, krčenje mišic v večini delov telesa. Ko mišice sprostite, so "šokirane" in se začnejo tresti. Nekatere ženske doživljajo tudi medenične krče, ki se pojavijo zaradi krčenja maternice, ugotavlja dr. Williams.

Če držite noge dlje časa v zraku, je večja verjetnost, da se bodo po seksu tresle.
Profimedia

Med seksom doživljamo intenzivno sprostitev in užitek, po telesu se kopiči velika napetost. Krvni tlak se poveča, srce pospešeno bije, hormoni pa nenadzorovano plešejo po telesu. Če vam ta občutek ni všeč in se mu želite izogniti, bodite pozorni na položaj nog med seksom, svetujejo strokovnjaki.

Če držite noge dlje časa v zraku, je večja verjetnost, da se bodo po seksu tresle. Pogosteje menjajte spolne položaje, kar bo tudi v vajin odnos vneslo novo dinamiko in strast.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta