Zakaj moški po spolnem odnosu takoj zaspijo? Za navado, ki ženske spravlja ob živce, se skriva tehten razlog

D.Ži
01.06.2023 10:16

Ve bi se še crkljale in pogovarjale, on pa je že globoko v svetu sanj. A privoščite mu nekaj zasluženega počitka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če imate po ljubljenju potrebo po božanju, objemih in dotikih, vaš partner pa je zaspan, znanost pravi, da obstaja za to zelo dober razlog. Mnogi moški po seksu skoraj omedlijo od utrujenosti, medtem ko bi se njihove partnerke rade crkljale, pogovarjale in analizirale strastne aktivnosti. Zato je za mnoge ženske povezava med seksom in spanjem ena najbolj živce parajočih situacij v romantični zvezi in pogost razlog sporov.

Poleg porabe energije so razlogi za spanje povezani tudi s hormoni, orgazmom in drugimi kemičnimi procesi v moškem telesu. Kaj je tisto, kar moške pošlje iz ekstaze naravnost v deželo sanj?

Profimedia

1. Poraba energije

Prvi in ​​najpomembnejši razlog je poraba energije, ki je pri moških večja kot pri ženskah. Moški v intimne gibe vložijo vso svojo energijo in porabijo veliko moči.

2. Sproščanje stresa in napetosti

Drugi razlog je popuščanje stresa, napetosti in strahu med orgazmom. Za razliko od žensk moški doživijo orgazem skoraj pri vsakem seksu, zato imajo večjo potrebo po spanju zaradi intenzivnejše sprostitve.

3. Biokemija orgazma

Med ejakulacijo se v moških možganih sprosti pravi koktajl kemikalij, vključno z noradrenalinom, serotoninom, oksitocinom, vazopresinom in hormonom prolaktinom. Hormon prolaktin je tesno povezan s spanjem, kar je eden od razlogov, zakaj moški zaspijo takoj po seksu.

Profimedia

4. Nenadzorovano dihanje

Moški med seksom, predvsem tistim hitrejšim in intenzivnejšim, zadržujejo dih oziroma dihajo veliko hitreje in bolj plitko, zato v telo pride manj kisika kot sicer. To je tudi eden od razlogov, zakaj se večina moških po seksu počuti izjemno utrujeno.

5. Moški ne marajo analize

Ženske imajo potrebo po analizi svojih izkušenj, moškim pa je povsem dovolj, da jih preživijo. Če moški ni dober komunikator v trenutkih, ko od njega to najbolj pričakujete, lahko to povzroči občutke nelagodja in v nekaterih primerih tudi krivde. Zato je pomembno upoštevati razlike med moškimi in ženskimi možgani in nanje gledati z razumevanjem, piše hrvaški Dnevnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta