Nikoli več mastna koža: Tako ukrotite svoje žleze lojnice

Bonbon Bonbon
28.07.2021 06:00
Z mastne kože se ličila preprosto cedijo. Na srečo pa je mogoče danes s posebnimi kozmetičnimi proizvodi regulirati delovanje žlez lojnic, po zaslugi katerih lahko mozoljčki in velike pore za vedno izginejo z vašega obraza.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za mastno kožo številni pravijo, da je groba, odporna in da zahteva energično nego. Toda mastna koža se pravzaprav zelo hitro odziva na škodljive zunanje vplive ter postane še bolj mastna, rdeča in polna ogrcev, drobnih črnih pikic, ki zamašijo pore. Kljub temu ne bi smeli obupati, saj lahko s pravilno nego in ustreznimi proizvodi za mastno kožo z obraza skoraj povsem odstranite odvečni loj, se znebite ogrcev in neprijetnega "curljanja" ličil. Koži lahko torej povrnete ravnovesje in poudarite njene dobre strani, med katerimi je tudi manjša nagnjenost k nastajanju gub.

Preobilen hidrolipidni film

Prvi korak je, da spoznamo svojo kožo, saj bomo le tako vedeli, kako naj jo negujemo. Za mastno kožo je značilno pretirano izločanje loja (sebuma). Na površje pride iz žlez lojnic v koži in v kombinaciji z vodo iz znoja tvori površinski sloj, ki mu pravimo hidrolipidni film. Njegova vloga je zaščita kože pred škodljivimi zunanjimi vplivi in preprečevanje pretiranega hlapenja vode, zato koža ostane mehka, prožna in zdrava. Ko je proizvodnja sebuma optimalna, nastane dober hidrolipidni film in za tako kožo pravimo, da je normalna. Če lojnice izločajo preveč loja, nastane hidrolipidni film, v katerem je preveč maščobe. Zato se koža grdo sveti, na njej se pojavljajo mozoljčki, pa tudi akne. Večina žensk ima mešano kožo, torej mastno na T-coni (čelo, nos, brada) in normalno ali celo suho na drugih delih obraza.

Profimedia

Kako delujejo žleze lojnice

Za pretirano proizvodnjo loja so krivi moški spolni hormoni androgeni, ki so v manjši količini prisotni tudi v organizmu žensk. Ko se poveča raven androgena (navadno pred menstruacijo ali zaradi stresa, travme), začnejo žleze lojnice izločati več maščobe. Njihovi receptorji se vedejo kot mehanska stikala - da bi začeli delovati, jih je treba vklopiti, kar pomeni, da morajo priti v stik s hormonom. Toda v določenih trenutkih v življenju postanejo na določenih delih kože ti receptorji podobni fotocelicam in spodbujajo lojnice k delovanju tudi brez neposrednega "pritiska na gumb". Tedaj nastaja prevelika količina loja, čeprav je izločanje hormona v popolnem ravnovesju. Razlog torej ni hormonska motnja, marveč preobčutljivost žlez na hormonske spodbude.

Mozoljčki, ogrci...

Pretirano stimulirana žleza lojnica se poveča in v njeni bližini pod kožo nastane vrečka, polna loja. Zato je mastna koža pogosto videti "zrnata", kot pomarančna lupina. Pore na površju se širijo, da bi lahko vsa ta maščoba lažje prišla ven. Sčasoma pa sebum takšno poro skoraj povsem zamaši in spremeni barvo. Tako nastanejo ogrci. Ti torej niso nič drugega kot lojni čepki, ki jih je mogoče odstraniti in tako omogočiti praznjenje žleze.

Druga stvar so beli vozlički pod kožo, ki jih ni mogoče sprazniti. Nastanejo tedaj, ko se kanal žleze povsem zapre. Sčasoma se loj v kanalu posuši, strdi in spremeni v "zrnce", tako imenovano seboroično mikrocisto.

Podkožni mozolj pa nastane tedaj, ko v zamašenem izvodnem kanalu žleze lojnice zastanejo bakterije, ki so sicer normalno prisotne na koži. "Ujete" v sebumu, ki pomeni plodna tla za njihovo razmnoževanje, izzovejo vnetje in tako nastane mozolj.

Profimedia

Kako negovati mastno kožo?

Mastne kože predvsem ne bi smeli umivati z močnimi mili ali agresivnimi sredstvi za čiščenje kože. Če z umivanjem odstranite preveč maščobe, bo koža možganom poslala sporočilo, da je suha, in možgani se bodo odzvali tako, da bodo žlezam lojnicam ukazali, naj izločajo še več sebuma. Na koncu bo koža še bolj mastna kot prej. Naj vam naštejemo nekaj nasvetov:

- Kožo dvakrat na dan očistite z nežnimi sredstvi, ki se lahko izperejo (geli, pene).

- Obraz umivajte z mlačno ali hladno, nikakor pa ne vročo vodo, da ne bi izzvali širjenja kapilar v koži.

- Obraz obrišite z mehko brisačo, tako da vodo z njega nežno popivnate in ne zdrgnete. Zavedajte se, da je mastna koža neuravnovešena in zato nagnjena k iritacijam.

- Ne uporabljajte mastnih in gostih krem, saj te prispevajo k zamašitvi por.

- Odločite se za sveže in lahke kreme, ker mastna koža potrebuje veliko vlage. Njena težava je odvečna maščoba, ne odvečna voda.

- Enkrat tedensko si naredite piling, saj boste tako s površja kože odstranili odmrle celice, ki prav tako ovirajo praznjenje por.

- Za make-up izberite nemastno podlago in puder v prahu, ki bo vpil odvečno maščobo.

- Vsak večer temeljito odstranite ličila, da na obrazu ne bo ostankov make-upa, ki se zavleče v razširjene pore ter povzroči nastanek ogrcev.

Pomembna je tudi pravilna prehrana. Prepričanje, da bo vaša koža, če uživate močno začinjeno, mastno hrano, avtomatično postala bolj mastna, ne drži, res pa je, da se bo na tako hrano vendarle posredno odzvala. Maščobe predelujejo jetra, ki pa hkrati uničujejo tudi odvečne androgene v organizmu. Jetrom, ki morajo predelati preveč maščob, ne bo uspelo uničiti vseh androgenov, ki bodo nato spodbudili delovanje žleze lojnice. Če imate mastno kožo, se torej izogibajte mastni hrani. Ne pozabite tudi na flavonoide in vitamin C (agrumi, paprika, paradižnik ...), ki vplivajo na prožnost krvnih žil. Koristna sta tudi biotin in vitamin H (leča, jajca), ki regulirata proizvodnjo sebuma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta