Okrepite se pred zimo: Hrana, ki ogreje vašo odpornost

Bonbon Bonbon
14.10.2020 06:00

Vitamini so na vaši strani, zlasti v hladnem in virusov polnem delu leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Ne jejmo mastne hrane in brez vitaminov ne gre," je nasvet za hladne dni. Ko smo večinoma v zaprtih prostorih in se manj gibljemo, je močna in zelo začinjena hrana odveč. Pozimi se organizem poleni, za več zdravja in energije je treba jesti sadje in zelenjavo. Špinača Ima veliko zdravju koristnih snovi in malo kalorij. Vsebuje flavonoide, ki delujejo antikancerogeno ter vitamina C in E, betakaroten, cink, mangan in druge antioksidante, ki nižajo visok krvni tlak. Špinača čisti telo in vam vrača sijaj na obraz. Pomaranče pomagajo pri izgorevanju maščob, prispevajo k bolj zdravi in lepši koži. Bogate so z vitaminom C, flavonoidi, kalijem, folno kislino, kalcijem, jodom, fosforjem, natrijem in železom.

Profimedia


Pospešujejo prebavo, znižujejo holesterol in visok krvni tlak, preprečujejo nastajanje ledvičnih kamnov in ščitijo pred prostimi radikali, ki starajo in poškodujejo kožo. Kivi vsebuje veliko vlaknin, ki nadzirajo raven sladkorja v krvi in preprečujejo raka debelega črevesa. Ima celo več vitamina C od pomaranče. Če se počutite slabo, pojejte obrok graha. Grah krepi imunski sistem in organizem ohranja aktiven. Ima malo kalorij in veliko vitaminov. Temnordeča zelenjava, zlasti rdeča pesa, je hranljiva in nepogrešljiva v zimski prehrani. Izboljšuje krvno sliko in pretok krvi v telesu.

Profimedia


Vaš zaveznik pri gradnji močnega imunskega sistema je vitamin D. Tvori se v koži pod vplivom sončnih UVB-​žarkov. V našem zmerno toplem pasu nastaja dovolj vitamina D le od marca do oktobra. Če imate v tem obdobju roke in obraz izpostavljene soncu med enajsto uro dopoldne in četrto uro popoldne trikrat na teden po petnajst minut, naj bi dobili dovolj vitamina D.

Profimedia


Pri tem je treba imeti v mislih tudi priporočilo dermatologov, da se je soncu v teh urah zdravo izogniti. Največ vitamina D je v mastnih ribah severnih morij, nekaj ga je v jajčnem rumenjaku. Vendar pa bi za primerno količino tega vitamina morali vsak dan pojesti velik kos lososa, kar je zelo težko, zato si vitamin D najlažje zagotovimo s kakovostnimi prehranskimi dodatki. Vitamin D je pomemben tudi pri ohranjanju zdravih, močnih kosti, saj je odgovoren za vzdrževanje ravni kalcija v krvi.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta