Otrpel vrat: O tem, kaj vse pomaga, kroži kar precej (ne)resnic

Bonbon Bonbon
17.08.2022 06:00

Stres, nervoza in napačna drža ustvarjajo začaran krog, zaradi katerega se ne morete rešiti bolečin v zatilju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Bolečina v zatilju lahko povzroči občutek slabosti in vrtoglavico.

Drži. Otrdele mišice ali napačna drža lahko vzdražijo živčne končiče v bazi lobanje in na območju vratu, ki imajo pomembno nalogo pri vzdrževanju ravnotežja telesa, to pa izzove bolečino. Posledici, ki se pojavita pri nekaterih ljudeh, sta občutek slabosti in vrtoglavica.

Te bolečine se pravzaprav ne da odpraviti.

Drži in ne drži. Bolečina se lahko ponavlja, vendar pa je možno, da je lep čas ni. Povzročijo jo različni dejavniki, predvsem napačne navade, pa tudi travme, stres in družinska nagnjenost. Znanstveniki ne morejo zanesljivo reči, kaj je vzrok bolečine, ki včasih zajame vse dele vratu (vretenca, živce, tetive, mišice).

Ionoforeza in ultrazvok sta edini obliki zdravljenja, ki dajeta rezultate.

Ne drži. Ti obliki fizikalnega zdravljenja delujeta na simptome in zmanjšujeta bolečino, vendar pa je ne odpravita za vedno. Zato je treba ukrepati zoper vzrok. To pomeni, da ne smete biti dolgo v istem položaju, da morate pravilno sedeti za pisalno mizo in redno telovaditi.

Profimedia

Akutne napade bolečine umirimo s protivnetnimi zdravili.

Drži. Ta zdravila pomagajo, da bolečina hitro izgine ali se ublaži, treba pa jih je jemati le občasno, in sicer takrat, ko moramo zmanjšati hude bolečine med akutnimi napadi. Zaradi stranskih učinkov teh zdravil ne smemo jemati dolgo. Prednost imajo zdravila s paracetamolom, saj zelo učinkovito odpravljajo bolečino in imajo manj stranskih učinkov.

Masaža ne pomaga proti bolečini v zatilju.

Ne drži. Z masažo lahko dosežemo sprostitev mišic, zaradi česar je zelo pomembna za zmanjšanje bolečin, vendar le, kadar jo pravilno izvaja strokovnjak. Obstaja več vrst masaž: shiatsu je nežnejša masaža, klasična, globinska masaža pa bolj boli. Obe blažita bolečino, vendar pa ne odpravita njenega vzroka in ne popravljata tkiva. Masaža ni primerna za vsakogar in pogosto ne ustreza ljudem, ki trpijo za vrtoglavico.

Masaže ne smemo izvajati pri osteoporozi.

Drži. Treba je biti zelo pozoren, saj gre pri masaži za grobe gibe, ki pomikajo sklepe iz njihovega fiziološkega položaja. Masaža je terapija za posebne primere, ki pomaga v tistem trenutku, lahko pa povzroči tudi velike težave, če je ne izvede strokovnjak. Masaža pa nikakor ni dovoljena pri vratni artrozi in višji stopnji osteoporoze.

Nezdravljena bolečina v zatilju se lahko razvije v artrozo.

Ne drži. Artroza je neizogiben fiziološki proces staranja sklepov - kosti se sčasoma izrabijo, hrustanec med njimi pa se tanjša. Do danes še nimamo trdnih dokazov, da je to kakor koli povezano z bolečino v zatilju.

Profimedia

Spremembe vremena povečujejo bolečino.

Drži. Sicer ta trditev ni znanstveno dokazana, dejstvo pa je, da so nekateri ljudje bolj občutljivi za podnebne spremembe, kar se kaže s povečevanjem bolečine, predvsem ob hladnem vremenu in vlagi. Ko temperatura zraka pada, se mišice krčijo, to pa bi lahko povzročilo bolečino.

Dobro je spati brez vzglavnika.

Ne drži. Med počitkom mora biti vrat, če je le mogoče, višje v ravnini s hrbtenico. Spanje brez vzglavnika povzroči, da se vratna vretenca nagnejo nazaj, če spimo na hrbtu, ali navzdol, če spimo na boku. Dober vzglavnik ni nujno zelo trd, marveč mora biti prilagojen glavi in slediti krivulji vratu.

Stres in nervoza lahko poslabšata bolezen.

Drži. Vsak psihološki pritisk povzroči nevoljno stiskanje mišic. Posledica tega je povečevanje bolečine. Stres nas napravi veliko občutljivejše za vsako bolečino, kar pa samo po sebi povzroča krčenje mišic in tako ustvarja vzročno-posledični začarani krog, ki lahko privede do kroničnih težav z zatiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta