Poslovni obdarovalni protokol: Japoncem ne zavijte daril v belo in v Emirate ne pošiljajte pršuta

Bonbon Bonbon
14.12.2020 06:00

Potovanja so sicer res ostala v letu 2019, a morda boste svojim poslovnim partnerjem in prijateljem v tujini ob izteku leta vendarle želeli nameniti kakšno pozornost. Tukaj je nekaj mednarodnega obdarovalnega protokola v živo in po pošti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

S pomočjo poslovnega darila ne smemo skleniti poslov v svojo korist. Poslovni partner od nas ne sme zahtevati darila kot pogoj za uspešno opravljen posel. Prav tako ni umestno, da pogosto izročamo darila brez vidnega povoda, saj ob vsakem poslovnem srečanju največkrat pričakujemo povratno dejanje. Navade poslovnega obdarovanja v posameznih državah so lahko drugačne, zato se moramo na morebitne razlike pripraviti z ustrezno strategijo. Zelo previdni moramo biti pri izročanju daril v Severni Ameriki in ponekod v Južni, kjer so pri darilih celo zakonsko vezani na znesek, do katerega darilo še lahko sprejmejo. Sicer jih morajo odstopiti podjetju, v katerem so zaposleni, ali posebnemu javnemu skladu, ki na dražbah izkupiček od prodanih daril nameni v dobrodelne namene.

Mimogrede ga lahko polomite

Zelo občutljivi so japonski poslovneži. Upoštevati moramo položaj in status tistega, ki ga obdarujemo, temu prilagodimo tudi vrednost darila. Navdušeni so nad darili vrhunske kakovosti, zelo pa cenijo izvirna in funkcionalna darila. Vendar jih z njimi nikoli ne smemo presenetiti, ker bodo v veliki zadregi, če nam pozornosti ne bodo mogli vrniti. Pri izročanju moramo biti zelo diskretni, večji učinek dosežemo, če darilo izročimo posamezniku nekje na samem kot pa ob prisotnosti večjega števila ljudi.

Profimedia

Za zavijanje nikoli ne uporabite papirja bele barve, kajti ta je za Japonce barva žalovanja. Enako velja za Kitajsko, Korejo in nekatere druge azijske države. Darila v parih (manšetni gumbi, komplet nalivnega peresa in svinčnika ipd.) naj bi prinašala srečo, nikoli pa ne smete podariti štirih predmetov (štiri je hkrati beseda za smrt). Ob božiču nikoli ne pošiljajte rdečih čestitk, saj na Japonskem pošiljajo rdeča obvestila ob pogrebih. V arabskih državah je treba biti pozoren zlasti na elemente, ki so pogojeni zgodovinsko in versko, medtem ko vrednost posameznega darila nima večje vloge v primerjavi z državami zahodne Evrope ali Amerike.

V Emirate ne pošiljajte alkohola in pršuta

Paziti moramo, da v arabskih državah darilo izročimo z desno roko, saj velja levica za nečisto. Z alkoholnimi pijačami bomo naredili več škode kot koristi, dobro pa je vedeti, da je kajenje za moški del tega sveta še vedno obred. Torej je lahko ena izmed idej za nakup darila povezana s kajenjem. Sami nas bodo vedno obdarili z drobnimi pozornostmi, kot so rože in mojstrsko izdelane slaščice. Za vse druge priložnosti pa posežejo po dražjih darilih, velikokrat tudi po svetovno priznanih znamkah. Kot zanimivost povejmo, da v islamskem svetu neradi sprejemajo darila z živalskimi motivi, daril s to tematiko pa niti ne obesijo na stene. Zlasti za Turčijo velja, da darila ne smejo biti povezana s sovo ali njeno obliko. Izogibajte se poklanjanju robčkov, saj to za arabski svet pomeni povezavo s solzami in poslavljanjem.

Profimedia

V zahodni Evropi poslovni ljudje po navadi nimajo posebnih zahtev ali omejitev, velja upoštevati le zmernost. Pri naravno zadržanih Skandinavcih moramo upoštevati, da je zanje sprejemljiva samo skromna izmenjava daril. Švicarji cenijo darila, ki temeljijo na kakovosti in dovršenosti, podobno velja za Avstrijce. Zelo cenijo naša vrhunska vina in kakovostne žgane pijače. Tudi pri Fincih ne bomo ravnali narobe, če bomo s seboj prinesli kvalitetno slovensko žganje. Pri Italijanih pa ne smemo zanemariti dejstva, da so zelo odprti, tako da obdarovanje ne povzroča večjih težav.

Profimedia

Poslovne partnerje pogosto povabijo domov, zato moramo izbrati darila z družinskim pridihom. Jug Evrope je zelo naklonjen izdelkom kulturne dediščine ali domače obrti. S takšnimi darili bomo dosegli pozitiven učinek v Italiji, Franciji, Španiji ... Tudi poslovni ljudje iz vzhodne Evrope (Madžari, Čehi, Poljaki) so naklonjeni kulturni dediščini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta