Pred desetletji čudež, danes vsakdanjost: Z napačno uporabo kontaktnih leč si lahko zelo škodujete

Bonbon Bonbon
28.09.2022 06:00

Pri vnašanju leč morate paziti na čistočo, saj si v oči lahko prenesete bakterije, s tem pa povzročite neprijetna in boleča vnetja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tisti, ki si jih pred leti (ste vedeli, da jih poznamo že sto let?) morebiti niso niti zamišljali, danes nanje prisegajo. Četudi nekateri oklevajo, pa je čedalje več takih, ki so očala zamenjali z njimi. Leče jim namreč omogočajo veliko bolj sproščeno gibanje. Pestra ponudba - na voljo so namreč različne vrste leč, tudi barvne, s katerimi lahko čez noč spremenite barvo svojih oči - marsikoga prepriča.

Pri odločitvi, kakšne leče izbrati, lahko pomaga zdravnik specialist, potem ko ste opravili pregled oči. Vaš izbor bo seveda odvisen tudi od tega, kje in kdaj jih nameravate nositi. Če so vas očala začela motiti (odvisno tudi od dela, ki ga opravljate, ali pa si nasploh želite nekaj sprememb), se boste za leče zagotovo lažje odločili. Prav težave z očali največkrat prevesijo tehtnico v prid odločitvi, ki vam lahko precej spremeni življenje. Očala lahko namreč povzročajo številne nevšečnosti: okvir je pretežek, prelahek, pozimi se rosijo, motijo nas pri športu ali pa si preprosto z njimi nismo všeč. S kontaktnimi lečami pa je s tovrstnimi nevšečnostmi, ki nam grenijo življenje, mogoče pomesti tako rekoč z enim zamahom.

Profimedia

Zadnjo mora seveda reči zdravnik, saj nekatere bolezni oči preprečujejo nošenje leč. Tako se jim morajo odpovedati vsi tisti, ki imajo na primer sindrom suhega očesa, kronično vnetje veznice, roženice ali globljih delov očesa, vnetja vek in očesa ... Prav zato sta pregled pri zdravniku in posvet o tem, ali leče ali ne, neizogibna. Večina se za leče odloči zaradi korekcije vida, torej pri daljnovidnosti in kratkovidnosti (kontaktne leče so ortopedski pripomoček, namenjen za odpravo dioptrije, iznakaženosti zenice ali šarenice ter za spremembo barve oči), zdravniki pa opozarjajo, da jih s pravilno uporabo lahko nosimo vrsto let. Pomembno pa je, da vas takrat, ko vam leče predpišejo, poučijo o tem, kako jih je treba vstavljati in odstranjevati, pa tudi o njihovem čiščenju in vzdrževanju. Zato nikar ne skoparite z vprašanji.

Veliko bolj od mehkih leč, tako statistika, naj bi bile priljubljene poltrde, saj so, tako prisegajo mnogi, ki jih imajo, najbolj prijetne za nošenje. Klasične mehke kontaktne leče imajo življenjsko dobo kakšno leto, poleg vsakodnevne nege pa zahtevajo dodatno tedensko odstranjevanje proteinov, ki se naberejo na lečah. Nekateri prisegajo na mesečne kontaktne leče, ki jih po mesecu dni preprosto zavržemo in uporabimo druge. Tedenske je treba zamenjati po tednu dni nošenja, obstajajo pa tudi takšne, ki jih je treba menjavati vsak dan. Kljub vsemu pa je glavna prednost mehkih leč udobnost, zato med kontaktnimi lečami zavzemajo skorajda 90-odstotni delež, medtem ko trdih leč, ki jih odlikujejo vse lastnosti varne nošnje razen udobnosti, večina ljudi ne mara, saj imajo občutek, da imajo v očesu tujek. Tudi zato ne preseneča, da med kontaktnimi lečami zavzemajo zgolj deset- do dvajsetodstotni delež.

Profimedia

Pestra ponudba prinaša tudi pestre cene. Ker pa je na tržišču na tem področju zares postala že prava gneča, bo najbolje, da se za nasvet, kakšne leče izbrati, obrnete na strokovnjaka. Slednji vam bo morebiti tudi povedal, da kljub nekaterim ponudbam ni najbolje, da bi imeli leče v očeh dan in noč. Veliko bolje je, če zvečer očesu dopustite, da si odpočije. Pa tudi sicer pazite, da se z lečami na primer ne boste preveč izpostavljali vetru, hudo pa vam lahko škodita tudi prah in cigaretni dim. Tudi zato zdravniki svetujejo, da imate s seboj vedno kapljice za oči ali umetne solze, ki vam bodo nadvse koristile, če se vam bo oko na primer preveč izsušilo ali pa vam bo oči razdražil prah.

Previdno pri vnašanju

Pri vnašanju leč morate posebno paziti na čistočo, saj si v oči lahko prenesete bakterije, s tem pa povzročite neprijetna in boleča vnetja. V prvi vrsti morate torej poskrbeti za čistočo rok in vsega tistega, kar prihaja v stik z lečami. Mnogi imajo v začetku težave pri vstavljanju leč (uporabljajte le konice prstov), a praksa kmalu naredi svoje. Vsak, ki uporablja kontaktne leče, pa bi moral vsaj enkrat na leto obiskati svojega zdravnika in seveda upoštevati njegove nasvete. Kaj hitro se vam namreč lahko dogodi nadležno vnetje oči. Če postanejo oči rdeče, pečejo in vas tudi bolijo, morate leče nemudoma odstraniti, nasvet pa bo najbolje poiskati kar pri zdravniku. Tudi zato ne pozabite na priporočilo, da je dobro imeti vselej pri roki rezervna očala. Navsezadnje lahko lečo tudi izgubite, jo poškodujete, in če nimate rezerve, se lahko vaš dan konča kaj klavrno. Torej, previdnost, ki se ji reče rezerva v očalih, ni nikoli odveč.

Še posebno pomembna pa je previdnost pri uporabi kozmetike, saj nam slednja tudi sicer lahko razdraži oči. Leče je treba vstaviti v oči pred uporabo ličil, za uporabo pa so veliko bolj priporočljiva kremna kot tista v prahu. Težave lahko povzroči tudi maskara, prebogata z dlačicami. In še posebno opozorilo: pri frizerju ali pa tudi doma, ko uporabljate lak za lase, obvezno zaprite oči in jih odprite šele takrat, ko oblačka laka ni več. Tudi pri izbiri druge kozmetike - od pudra do raznih krem - bodite nadvse previdni, saj vam težave lahko povzroči že najmanjši stik leč s kozmetičnimi izdelki. Poskrbite torej za to, da se boste z lečami dobro počutili in da jih sploh ne boste čutili.

Modni dodatek - barvne leče

Na tržišču je pestra ponudba barvnih leč, ki jih lahko nosimo tudi, če nimamo dioptrije. Vse bolj postajajo pravi modni dodatek. Mnogi se z njimi počutijo veliko bolje, saj ima barva oči za večino nadvse velik pomen. Ni čudno, da so barvne leče postale pravi modni hit, saj čez noč lahko dobite prelepe modre ali zelene oči. Ni kaj, tržišče vselej ve, kako naj se odzove na povpraševanje.

Čiščenje in vzdrževanje

Nadvse pomembno je, kako boste leče čistili in vzdrževali, saj je od skrbi za higieno odvisno, kako dolgo in varno boste leče lahko nosili. Še posebej morate poskrbeti za higieno rok (pred uporabo leč si jih morate skrbno umiti in roke tudi osušiti). Ker voda iz vodovoda ni primerna za čiščenje leč (povzroči lahko zelo nevarno vnetje roženice), je obvezna uporaba čistil za leče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta