Ne poslušajte prijateljice! Sončna očala se morajo prilegati vašemu okusu in obrazu

D.Ži
21.07.2020 06:00

Vi in samo vi ste pomembni pri nakupu sončnih očal, zato ne poslušajte znancev, ki vam vsiljujejo okvirje po svojem okusu. Pri tem imejte v mislih tudi zaščito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vam je nad modo navdušena prijateljica svetovala, da si to poletje omislite točno določen tip sončnih očal, ker so tako zelo zelo v trendu? Preslišite jo. Kupiti in nositi sončna očala samo zato, ker je nekdo v Parizu rekel, da so najbolj vroča to sezono, pomeni, da ste na dobri poti do polomije. Univerzalnih okvirjev, brezpogojno modnih, ki bi se prilegali vsakemu tipu obraza, ni, zato je pri kupovanju v prvi vrsti pomembno ostati zvest sebi in proporcem, s katerimi - na žalost ali srečo - razpolagamo.
Res je, trendi so znani. Med najbolj prodajanimi bodo to poletje sončna očala markantnih geometrijskih oblik, celo legendarne aviatorke so postale bolj oglate, obenem se nadaljuje lanski trend leč v obliki mačjih oči z zaobljenimi robovi in očal, pri katerih je leča prosta, le na spodnjem robu jo objema markanten črn okvir. Prvih modnih vrst še vedno niso zapustile večbarvne leče pa očala z načrtno prevelikimi okvirji in klasične aviatorke v duhu filma Top Gun s Tomom Cruisom. No, ta sicer ni več tako zelo v modi.

Profimedia

Original nikoli ni poceni

Imejte v mislih, da originalna očala niso poceni, a s tem plačate tudi kakovost. Ne glede na to, kako predani ste modi, ima pri nakupu sončnih očal glavno vlogo kakovost UV-zaščite. Očala morajo zagotavljati popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, saj lahko ti hudo poškodujejo oči. Vrednost zaščite mora biti UV 400 oziroma 100-odstotna UV-zaščita. Evropski standard določa, da lahko očala, ki se prodajajo na trgu, prepuščajo pet odstotkov UV-žarkov z valovno dolžino do 400 nanometrov (torej A in B), avstralski standard pa dopušča le en odstotek.

Profimedia

Pred nakupom določite obliko svojega obraza

Po predpisih morajo biti vsa očala na trgu ustrezno označena, in sicer z znakom CE. Ta znak sicer še ne pomeni, da je izdelek zares varen. Na očalih ali na obesnem listku mora biti odtisnjen podatek, v katero kategorijo filtra sodijo leče in za kakšno uporabo so očala primerna. Kupec mora dobiti tudi navodila za uporabo in nego. Z očali ne smemo gledati neposredno v sonce. Pred nakupom izbrana očala preizkusite. Bodite pozorni na to, ali so udobna, dobro narejena, ali vam ustreza njihova teža, saj jih boste nosili tudi po več ur. Poškodovane leče, tudi če so le opraskane, lahko prepuščajo UV-žarke. Takšna očala niso več primerna za uporabo. Stekla naj imajo zaščito proti praskam.

Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta