Premagajte kašelj! Nenavadna rastlina že stoletja pomaga očistiti dihalne poti

Oglasno sporočilo
10.02.2024 07:15

Zdravilna zelišča nam že stoletja pomagajo pri lajšanju dražečega in krčevitega kašlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kašelj je sunkovit izdih, ki iz dihal izloči čezmerno sluz in tuje snovi. Omogoča zaščito pljuč, saj očisti dihalne poti. Lahko je suh in dražeč, brez izmečka - ali moker z izmečkom iz spodnjih dihalnih poti. Izmeček je lahko bister, gnojen, obarvan ali neprijetnega vonja, lahko pa je tudi gost, zaradi česar se težko izkašlja. V bolezensko spremenjeni sluzi so poleg normalnih sestavin lahko prisotne še bakterije, virusi, ostanki celic in gnoj.

Www.soria-natural.si

Pri kašlju, ki se vleče, poskusite okroglolistno rosiko oziroma drosero, ki pomirja dražeče občutke v grlu in siljenje na kašelj. Prispeva k optimalnemu izločanju sluzi iz dihalnih poti. Ker blaži draženje, je zelo učinkovita pri dolgotrajnem suhem pokašljevanju, ki je še posebno nadležno ponoči. Naravne kapljice ne vsebujejo alkohola in konzervansov in so primerne za otroke in odrasle.

Zanimiva, nenavadna rastlina lahko pomembno prispeva k našemu zdravju v najhladnejšem in virusov polnem delu leta. Okroglolistna rosika, v svetu zdravilnih rastlin najbolj znana mesojedka, ki so jo pod imenom "herba sole" že menihi v 12. stoletju uporabljali za lajšanje dražečega kašlja. Tudi zdaj se jo priporoča pri krčevitem kašlju in pri suhem dražečem kašlju. Njene pripravke priporočajo v pediatriji v primeru dražečega kašlja in za spremljevalno zdravljenje pri astmi in oslovskem kašlju. Je pogosta sestavina v sirupih za umirjanje kašlja.

Okroglolistna rosika Drosera
Profimedia

 

Deluje proti kašlju, pri težavah z dihalnimi potmi, uničuje ali preprečuje rast mikroorganizmov in s tem okužb, stimulira imunski sistem oziroma ga lahko tudi zavira. Zel vsebuje kar nekaj koristnih snovi, na primer čreslovine, vitamin C, sladkorje, organske kisline, flavonoide ter glavno sestavino, imenovano plumbagin, ki ji pripisujejo vse navedene učinke. Pri spopadu s kašljem nam lahko pomaga tudi bezeg. Bezgova socvetja lajšajo vnetja in so odlična naravna podpora pri kašlju, prehladu, gripi.

Profimedia

Bezeg utrjuje sluznico v nosu in žrelu in tako krepi odpornost. Pripravki iz bezgovih cvetov spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa. V bezgovih jagodah je veliko vitaminov A in C. Koristen je tudi timijan, ki redči sluz in olajša izkašljevanje ter pomaga pri boju proti okužbam. Meta pomaga pri prehladih in astmi. Olajša dihanje in deluje antiseptično.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.