Preveč vsega? S to dieto se boste v samo dveh dneh znebili ponovoletne napihnjenosti in zabuhlosti

Bonbon Bonbon
02.01.2023 07:30

O hujšanju in vseh mogočih dietah mogoče danes vemo neprimerno več kot pred dvajstimi, tridesetimi leti. Žal pa še vedno velja, da ni nobene bližnjice ali čudežnega zdravila, da bi se čez noč znebili odvečnih kilogramov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Toda ostane nam tolažba, da se vsak trud obrestuje. Pri dietah je najbolj pomembno to, da se jih dosledno držimo in se zavedamo, da bo učinek opazen šele čez nekaj časa.

Vse ne topi kilogramov

"Sem na dieti," mu je dejala, on pa ni mogel zadržati smeha. "Draga, a spet?! Katera dieta pa je že to po vrsti? Doslej ti še ni uspelo izgubiti nobenega kilograma, kvečjemu si kakega še pridobila."

Zveni znano? Nekateri ljudje vse življenje hujšajo, oprijemajo se različnih diet, njihov učinek pa je ravno nasproten pričakovanemu: kaj lahko se zgodi, da se bo naša teža povečala namesto zmanjšala. Zaradi tega je pri vseh mogočih dietah treba biti zelo previden, kajti vsaka ne "topi" kilogramov.

Reuters

Ne goljufajte

Če pred shujševalno dieto niste dobro psihično pripravljeni, bo hujšanje neverjetno neprijetna izkušnja, ki bo slej ko prej povzročila neogibne posledice: spet se boste zredili.

Mnogi, ki se lotijo diete, po nekaj dneh ugotovijo, da ne bodo zdržali, in jo opustijo, s tem pa si naredijo več škode kot koristi. Drugi se med dieto večkrat prekršijo, kar pomeni, da namesto navadne vode pijejo sok, namesto črnega kruha pa grizljajo belega. Mnogi tudi nimajo dovolj motivacije, da bi se lotili diete, ali pa jih v to, da prenehajo, prepriča skušnjava: večerja pri prijatelju ali kepica najljubšega sladoleda, izgovor pa je poletna pripeka.

Hitrih učinkov ni

Preden se odločimo za dieto, si je treba jasno določiti cilj, koliko kilogramov želimo izgubiti in v kolikšnem času nameravamo cilj izpolniti. Hitrih diet ni, zato vse tiste, ki obljubljajo izgubo treh kilogramov v tednu dni, enostavno spreglejte, saj bi bili ob koncu shujševalnega ciklusa preveč razočarani nad rezultatom na tehtnici, zato bi izgubili voljo do hujšanja. Izberite dieto s hrano, ki jo imate radi, kajti če so na jedilniku živila, ki vam ne teknejo najbolj, bi se utegnilo zgoditi, da bi jih zamenjali z drugimi, bolj okusnimi, posledično pa tudi bolj kaloričnimi, s tem pa bi prekinili hujšanje.

Pet obrokov na dan

Pri hujšanju mnogo ljudi verjame, da morajo enostavno samo zmanjšati količine zaužite hrane. Ponavadi izpustijo kakšen obrok, na primer večerjo, v dobri veri, da zadnji obrok v dnevu redi, kar pa še zdaleč ni res. Še veliko večjo napako delajo tisti, ki preskočijo zajtrk, nato pa še kosilo, zvečer pa več ne morejo nadzorovati lakote in planejo po hrani. Učinek je seveda jasen: prenajedanje vodi v debelost.

Morda ne bomo napisali nič novega, toda najbolj pomembno pri prehranjevanju je imeti čim več obrokov - tudi pet na dan. Dan začnemo z lahkim zajtrkom, si za malico privoščimo sadje, za kosilo ne preveč kaloričen obrok, za popoldansko malico jogurt, za večerjo pa prigriznite nekaj, kar ni preveč kalorično; vsekakor to naredite nekaj časa pred odhodom v spalnico.

Redno tehtanje

Med dieto je redno tehtanje vsakih pet dni ključ do uspeha, saj vam bo pomagalo, da se boste odzvali na vsako spremembo. Prav gotovo vam bo pogled na jeziček tehtnice, ko se bo ustavil na nižji številki kot pred tednom dni, dal potrebno motivacijo za nadaljevanje diete.

Tudi po njej je priporočljivo, da se vsaj enkrat na teden stehtate. S tem boste lažje nadzorovali svojo težo, natančno boste vedeli, kdaj ste se zredili in zakaj, kar vam bo pomagalo, da si povrnete prejšnjo težo.

Dva dni za osvežitev

Za ponovoletne dni je kot nalašč osvežujoča dieta. Opozarjamo, da je dieta zgolj očiščevalne narave, kar pomeni, da ne obljublja izgube kilogramov, saj traja komaj dva dneva. Primerna je predvsem za to, da v kratkem času izgubimo občutek napihnjenosti.

Vsekakor pa je priporočljivo, da dieto še kdaj ponovimo.

- 1. dan

Zjutraj si privoščimo kokosove müslije: melono narežemo na kocke, dodamo ribezove jagode, navadni jogurt in med ter potresemo z eno žlico kokosovih kosmičev.

Opoldne si polepšajmo z grahovo solato z limoninim prelivom. Krompir oščetkamo in ga skuhamo v juhi. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo grah in ga skuhamo. Oboje vzamemo iz juhe in ohladimo. Zeleno in gobe (100 g šampinjonov) očistimo, jih narežemo ter zmešamo s krompirjem in grahom. Razžvrkljamo tri žlice juhe, limonin sok, kajenski poper, sol, olje in nasekljana zelišča (dve stebelci mete in polovico šopka peteršilja), polijemo po solati in postrežemo z rezinami dimljene govedine.

Posladek: v mešalniku zmešamo 100 ml pinjenca in 100 g melone, odišavimo s cimetom, prilijemo malo mineralne vode in okrasimo z rdečim ribezom.

Zvečer se okrepčajmo s pečenim smučem. Smučev file na eni žlički olja pečemo po eno minuto na vsaki strani. Posolimo, popopramo in shranimo na toplem. Korenje in zelje (200 g) narežemo na tanke trakove, feferon brez semen pa na tanke obročke. Vse opražimo na olju, zalijemo z eno žlico balzamičnega kisa in še malo dušimo. Začinimo z eno noževo konico koriandra, soljo in žlico javorovega sirupa.

Dnevni izkupiček: 1205 kalorij, 33 g maščob. Veliko vitamina A, pomembnega za oči in vid.

Profimedia

- 2. dan

Zjutraj nas bo pripravila na nov dan ržena žemlja z zelenjavnim namazom. Žemljo namažemo s 50 g svežega sirčka. Kumaro in paradižnik narežemo na drobne koščke in dodamo polovico šopka narezanega drobnjaka. Vse sestavine naložimo na žemljico in začinimo z belim poprom.

Prigrizek: rezino hrustljavega kruha namažemo z eno žlico svežega sirčka ter garniramo z rdečim ribezom, žličko medu in metinimi lističi.

Za kosilo nas čaka okusna čabata s puranjimi prsmi. Zelje in papriko narežemo na tanke trakove, polijemo z marinado iz kisa, začimb in olja ter pustimo malo stati. Kruh prerežemo in ga nadevamo s solato, puranjimi prsmi (približno 60 g) in z narezanim feferonom.

Popoldanski prigrizek: polovico rdeče paprike nadevamo z zvrhano žlico svežega sirčka in petimi zelenimi olivami, popopramo.

Za večerjo si bomo pripravili široke rezance s paradižnikom. 50 g širokih rezancev skuhamo v osoljeni vodi. 80 g svinjske ribice narežemo na tanke rezine, veliko čebulo pa na obročke. Oboje popečemo na olju. Paradižnik poparimo, ga olupimo, narežemo na krhlje in s poprovimi zrni stresemo v ponev k mesu. Dušimo približno minuto, začinimo s soljo, pimentom in eno žlico kisa, potresemo z origanovimi listki in ponudimo k testeninam.

Dnevni izkupiček: 1175 kalorij, 27 g maščob. Veliko vitamina C za zdravje in moč.

Najbolj priporočljivo sadje pri dietah: jabolka, agrumi, limone, jagode, lubenice, ananas (topi maščobo), grozdje in kivi.

Med zelenjavo izberite: brokoli, korenje, kumaro, beluše, špinačo, ohrovt, zeleno solato, radič.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta