(RECEPT) Ričet in telečja obara za prste obliznit

Urška Kereži
13.03.2020 06:04

Enolončnici, ki si ju privoščite v zimskih dneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ričet s prekajenim mesom

Sestavine (za 6 oseb)
- 300 g ješprenja
- 200 g suhega fižola
- 500 g prekajenega mesa
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 koleraba
- 1 peteršiljeva korenina
- 0,25 gomolja zelene
- 400 g krompirja
- 0,25 šopka peteršilja
- 1 lovorjev list
- sol in sveže mleti poper
Priprava
Fižol preberemo, speremo pod tekočo vodo, stresemo v skledo in zalijemo z zadostno količino hladne vode. Fižol, ki se ne potopi, polovimo in zavržemo, ostalega namakamo vsaj osem ur, najbolje kar čez noč. Ješprenj preberemo, speremo pod tekočo vodo, stresemo v skledo in prav tako zalijemo z zadostno količino hladne vode. Pustimo, da se namaka vsaj tri ure.
Namočen fižol odcedimo, stresemo v lonec in zalijemo s svežo hladno vodo. Dodamo lovorov list in kuhamo toliko časa, da se zrna povsem zmehčajo. Namočen ješprenj skupaj z vodo, v kateri smo ga namakali, stresemo v večji lonec. Dodamo prekajeno meso in prilijemo še toliko hladne vode, da sega za tri prste nad sestavine. Vsebino zavremo in počasi kuhljamo 60 minut.
Zelenjavo (peteršiljeva korenina, koleraba, gomoljna zelena, korenje) operemo pod tekočo vodo, očistimo in narežemo na kockice. Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. V lonec z ješprenjem in mesom najprej dodamo čebulo in česen, nato še na kockice narezano zelenjavo. Počasi kuhljamo 20 minut.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kockice, dodamo v lonec ter vse skupaj počasi kuhljamo še 20 minut.
Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in drobno sesekljamo. Suho meso tik pred koncem kuhanja vzamemo iz lonca in narežemo na rezine ali kockice. Kuhan fižol odcedimo. Narezano meso, fižol in sesekljan peteršilj dodamo v lonec. Ričet poskusimo in po želji posolimo ter začinimo s poprom. Pripravljeno jed dobro premešamo, serviramo in postrežemo s kruhom.

Shutterstock

Telečja obara

Sestavine (za 4 osebe)
- 4 žlice olja
- 700 g teletine (vrat, prsi, pleče)
- 500 g jušne zelenjave (korenje, gomoljna zelena, peteršiljeva korenina, koleraba)
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1,2 l vroče vode
- 1,25 žličke soli
- 0,25 žličke mletega popra
- košček limonine lupinice
- 2 ščepca timijana (šetraja)
- 1 lovorjev list
- 4 vejice peteršilja
- 2 žlici limoninega soka
Priprava
Telečje meso operemo, dobro osušimo s papirnatimi brisačkami in narežemo na za grižljaj velike kose. Zelenjavo očistimo in operemo. Narežemo jo na približno enako velike kocke. Česen in čebulo olupimo ter ločeno sesekljamo.
V loncu segrejemo olje. Na segreto maščobo stresemo kose telečjega mesa in jih med občasnim mešanjem počasi pražimo 5 minut. Popraženo meso poberemo iz lonca in shranimo na toplem krožniku. V lonec stresemo narezano zelenjavo, česen in čebulo. Sestavine med občasnim mešanjem na zmerni temperaturi pražimo 5 minut.
V lonec vrnemo popraženo meso in vse zalijemo z vročo juho. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odluščimo karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem mesa. Dodamo sol, limonino lupinico, poper, lovorov list, timijan (šetraj). Zavremo, nato temperaturo znižamo in ob rahlem vrenju kuhamo še 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da se meso zmehča.
Vejice peteršilja oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in sesekljamo. Sesekljan peteršilj skupaj z limoninim sokom vmešamo v obaro. Jed pokusimo in po želji dodamo še malo soli ali popra. Serviramo v skodelice in postrežemo s kruhom ali žganci.
Dodatni nasvet
Limonin sok nadomestimo z belim vinom (kisom) ali v pripravljeno obaro na koncu vmešamo malo kisle smetane. Zgostimo z dodatkom moke, ki jo potrosimo po prepraženih sestavinah v loncu, ali pripravimo prežganje in ga proti koncu kuhanja vmešamo v jed.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta