(RECEPTI) Ko pita diši, srečni smo vsi: Tako boste navdušili na pikniku

Bonbon Bonbon
10.07.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domača jabolčna pita
Profimedia

Domača jabolčna pita

Sestavine za testo: 350 g moke, 0,5 zavitka pecilnega praška, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 120 g sladkorja v prahu, 150 g margarine ali masla, 2 rumenjaka, 4 žlice kisle smetane. Sestavine za nadev: jabolka, 80 g sladkorja, 1 žlica drobtin, ščepec cimeta.

Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino. Dodamo margarino ali maslo, sladkor, vanilijev sladkor, rumenjaka in kislo smetano ter zamesimo testo. Testo naj malo počiva na hladnem. Medtem naredimo jabolčni nadev. Jabolka naribamo, dodamo sladkor, cimet in drobtine. Testo razdelimo na dva dela in ju razvaljamo. V pekač položimo prvo plast, nadevamo z jabolčnim nadevom in pokrijemo z drugo plastjo. Iz druge plasti testa lahko naredimo tudi mrežo. Pito pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno eno uro.

Osvežujoča ribezova pita

Sestavine za testo: 30 dag moke, 20 dag masla, 15 dag sladkorja, 3 rumenjaki, limonina lupinica. Sestavine za nadev: sneg iz 6 beljakov, 20 dag sladkorja v prahu, 2 čajni skodelici ribeza.

Vse sestavine na hitro zgnetemo in damo v pekač, tako da je testo približno 1,5 centimetra debelo. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pečemo približno pol ure. Še na toplo testo damo zmes, ki smo jo naredili iz snega beljakov in vanjo previdno vmešali sladkor in ribez. Poravnamo, damo v pečico in pri 200 stopinjah pečemo še sedem minut. Teknilo bo vroče ali mrzlo.

Osvežujoča ribezova pita
Profimedia

Slivova pita z mandlji

Sestavine: 70 dag sliv, 30 dag moke, 20 dag masla, 1 jajce, 10 dag sladkorja, nekaj žlic slivove marmelade, 10 dag mandljevih lističev, mleti cimet, vanilijev sladkor, sladkor v prahu.

Moko, sladkor, maslo in jajce zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in damo za pol ure v hladilnik. Medtem slive operemo, razpolovimo in jim odstranimo koščice. Testo razvaljamo v velikosti okroglega pekača (najboljše s premerom približno 28 centimetrov). Premažemo ga z marmelado in obložimo s slivami. Potresemo ga z vanilijevim sladkorjem, cimetom in mandljevimi lističi. Kdor ima rad slajše okuse, lahko po piti potrese sladkor v prahu. Pito pečemo približno pol ure pri 180 stopinjah Celzija.

Slivova pita z mandlji
Profimedia

Šarmantna makova pita

Sestavine: 50 dag ajdove moke, 1 pecilni prašek, 20 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor, ščep soli, 4 jajca, 23 dag margarine, 25 dag fine skute, 40 dag mletega maka, 1 dl vrelega mleka za mak, 10 dag rozin, mleti cimet po okusu, 3 žlice konjaka ali ruma.

Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo na desko. V sredini naredimo jamico, dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol, 2 jajci, margarino in fino skuto. Testo dobro obdelamo in ga postavimo za krajši čas v hladilnik. Mak damo v skledo, ga prelijemo z vročim mlekom in pustimo stati 10 minut. Nekaj margarine prihranimo, jo razpustimo in dodamo k maku. Ohlajenemu maku dodamo še 2 jajci, v konjaku ali rumu namočene rozine in cimet po okusu, dobro premešamo (po okusu lahko mak še sladkamo). Dve tretjini testa razvaljamo in ga damo na pomaščen pekač. Na testo damo pripravljen nadev. Po nadevu naredimo iz preostalega testa mrežo in jo premažemo z mlekom. Pito pečemo v segreti pečici pri 190 stopinjah Celzija 30 do 40 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.

Šarmantna makova pita
Profimedia

Krhka breskova pita

Sestavine: 150 g pšenične moke, 50 g sladkorja, rumenjak, žlička pecilnega praška, 100 g margarine, 5 do 6 svežih breskev.

V posodo damo moko, sladkor, rumenjak, pecilni prašek in margarino. Vse skupaj dobro zgnetemo, da nastane gladko testo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure v hladilnik. Medtem umijemo breskve, jih olupimo in narežemo na koščke. Dobro polovico testa razporedimo po pekaču in nanj stresemo koščke breskev. Iz preostalega testa na breskve naredimo mrežo. Pečemo v prej ogreti pečici (190 stopinj Celzija) približno 45 minut.

Krhka breskova pita
Profimedia

Sočna marelična pita

Sestavine: 190 g masla, 200 g mehke moke, 2 žlici olja, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 10 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 rumenjak, naribana lupina 1 limone; 5 jabolk, 10 do 15 zrelih marelic, pest zmletih mandljev (lahko tudi drobtin piškotov ali keksov Albert), 3 žlice sladkorja, sok 1 limone.

Moki dodamo razdrobljeno maslo in preostale sestavine za testo in gladko zgnetemo. Testo oblikujemo v kepo, dobro zavijemo in damo za pol ure v hladilnik. Jabolka olupimo in naribamo ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Marelice narežemo na koščke. Testo razdelimo na dva dela. En del razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Rob naj sega do tri centimetre visoko. Nanj nadevamo ožeta jabolka in koščke marelic ter posujemo s sladkorjem in pestjo naribanih mandljev (ali piškotnih drobtin). Drugi del testa na tanko razvaljamo in izrežemo primerno dolge trakove ter jih v obliki mreže polagamo po nadevu. Pito damo v ogreto pečico in pečemo 25 do 30 minut pri 180 do 190 stopinjah. Ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.

Sočna marelična pita
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta