Samomasaža za nujne primere: Z lastnimi dlanmi lahko omilimo zobobol, glavobol, nespečnost ...

17.04.2023 12:44

Včasih nas nenadoma napade bolečina. Pojavijo se glavobol, zobobol, trebušni krči, stiska nas v ramenih ali vratu, boli trebuh, jajčniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tedaj ni vselej nujno poseči po analgetikih, lahko si pomagamo z lastnimi rokami, in sicer tako, da se naučimo nekaj preprostih masažnih tehnik. Šele če bolečina dolgo traja ali se ponavlja, poiščemo zdravniško pomoč.

Dotik lastnih rok na razbolelem delu telesa ni le zdravilen, temveč deluje tudi sproščujoče. Povzemimo nekaj preprostih masažnih tehnik.

Proti glavobolu

Najbolj blaga tehnika je masaža ušesnih mečic. Izvira iz veje tradicionalne kitajske medicine, ki v uhlju vidi podobo našega telesa v položaju fetusa, plodu v maternici pred rojstvom, ko je z glavo obrnjen navzdol. Mečice so torej povezane z glavo, zato jih med palcem in kazalcem masiramo tako zjutraj kot zvečer vsaj tri minute, ko nas bolj boli glava, pa vsaj pet minut.

Druga zanesljiva tehnika proti glavobolu je masaža tao, ki jo prakticirajo oboji, Kitajci in Japonci. Ti ljudje so celo navajeni, da se tako masirajo kadarkoli: doma, med prostimi trenutki na delovnem mestu, medtem ko čakajo avtobus. Poteka tako, da si najprej ogrejete dlani tako, da si jih drgnete eno ob drugo, potem pa si nežno masirate teme na vrhu glave (tam, kjer ste kot dojenčki imeli le prepono, dokler se lobanjska kost ni zarasla), potem sklenete dlani v "figo" in se z njima trepljate po celi glavi, nato razklenete prste, kot da so grabljice, in si "prečešete" ter zmasirate lasišče, na koncu pa še z dlanmi gladite čelo in obraz od spodaj navzgor. Vse skupaj naj traja tri do štiri minute in sledi ritmu dihanja.

Woman holding hands over stomach,Image: 70060471, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes
Profimedia

Zobobol in nespečnost

Masaža proti tovrstni bolečini temelji na močnem pritisku prstnih blazinic palca ali sredinca na obolelo mesto, da se sprosti pretok energije. Ob tem še krožimo s prstom v smeri urinega kazalca in občasno močno stisnemo zobe. Masaža naj traja pet minut, lahko masiramo celo dlesen, pa še zunanji del ličnic.

Da bi se zvečer lahkotno pogreznili v spanec, nam ob toplem napitku pomagajo še naši prsti. Za deset minut si s palcem pritiskamo točko na nartu - vmes med prvim in drugim prstom, približno dva centimetra od pregiba. Nato še pet minut s prsti pritiskamo zunanji del zapestja na obeh rokah. Enako koristen je tudi pritisk na predel za uhljem, tam, kjer se slednji spaja z lobanjo. Pa sladke sanje.

Ob menstrualnih bolečinah

Kako nadležne so za nas dame menstrualne bolečine. Tiste dni bi se najraje zleknile in počivale, ne da bi nas kdo motil, kaj šele, da moramo normalno delati in funkcionirati. Ob hrani, bogati z železom, kot so piščančja jetra, pidoči, krvavice in še kaj, k boljšemu počutju pomagajo sveži sadni sokovi ter seveda tableta ali prašek proti bolečinam. Kdor pa jih ne jemlje, lahko seže po zdravilnih čajih, homeopatskih zdravilih in raznih oblikah alternativnega zdravljenja. Mednje sodi masaža, v tem primeru masaža uhljev. S konico kazalca za tri minute masiramo predel uhlja ob vhodu v sluhovod, in sicer zjutraj, brž ko vstanemo, in zvečer, preden ležemo spat. In to vsaj tiste dni, dokler traja ciklus.

Ob hujših bolečinah pa si zmasiramo, in to brž, točko na notranji strani noge, pet centimetrov nad gležnjem. Nato še pet minut nanjo pritiskamo s palcem. Enako na drugi nogi. Velja poskusiti tudi nekajminutno masažo predela pod zunanjo stranjo gležnja.

Ko zaboli trebuh

Včasih se zgodi, da hrane (morda smo obedovali v restavraciji) ne prebavimo dobro ali da smo v naglici použili obrok, ki nam oteži želodec; morda smo celo pozno zvečer jedli težje prebavljiva živila. Zato nas začne boleti trebuh in postanemo slabe volje ter utrujeni. Otrokom ob takih primerih skuhamo kamilični ali janežev čaj, odrasli po grlu spravimo šilce brinjevca, kdo si pomaga s svežim ingverjem. Če pa se naučimo masaže in si zanjo tudi vzamemo čas, bo vsekakor bolje kot žganje.

Woman massaging her face.,Image: 267041647, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: yes
Profimedia

Pol ure je dovolj, da s svojimi čarobnimi prsti spodbudimo limfo in tako pospešimo prebavo. Udobno se namestimo na hrbet, si roke napojimo s toplim mandljevim, sojinim, oljčnim ali sezamovim oljem, se najprej z eno roko primemo v pasu, tako da palec sega nazaj, z ostalimi štirimi prsti pa nežno krožimo v obliki polkroga. Po nekaj minutah roko premaknemo niže in tako naprej po celem trebuhu, najprej z levo, nato še z desno dlanjo. Tovrstna masaža je priporočljiva vsak dan.

Tako imenovana refleksna masaža, pri kateri stimuliramo točke, ki so povezane z našimi organi, ni toliko zapletena, da se je ne bi lotili sami. Ob trebušnih bolečinah masiramo in pritiskamo točko, ki je točno na sredini med palcem in kazalcem, na zgornji strani dlani. Trikrat na dan na obeh rokah bo zadostovalo.

Ko boli hrbet

Dlani sklenemo v pesti in z njimi blago udarjamo predel ledvic, nakar ga še zmasiramo z razprtima dlanema z navpičnimi in poševnimi gibi. Potem masiramo še točko na hrbtu, ki je nasproti popka.

Mini masaža hrbta Tuina pa temelji na pritiskih. Roki položimo na boke, tako da sta palca obrnjena proti sredini hrbta. Kolikor je mogoče, se z rokama pomikamo ob hrbtenici gor in dol in skušamo za nekaj trenutkov s prsti izvesti pritisk. Taka masaža naj traja pet do sedem minut vsak dan, tudi ko nas ne boli hrbet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta