Tanek sloj zaščite in barve: Zakaj pudra nikoli ne bi smeli testirati na zapestju

Bonbon Bonbon
24.08.2022 06:00

Pudri prikrivajo nepravilnosti in izenačujejo polt, ščitijo kožo in upočasnjujejo njeno staranje. Novi pudri so ne glede na teksturo in barvo veliko več kot osnova vsakega make upa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Poleg mikrodelcev, ki se prilagajajo barvi polti in zunanji svetlobi, vsebujejo formule, ki ciljno delujejo na različne dele kože in procese.

Čeprav so zračni in jih lahko nanašamo v zelo tankem sloju, učinkovito odpravljajo odvečen lesk in regulirajo izločanje sebuma, preprečujejo dehidracijo in upočasnjujejo staranje. Vsebujejo vitamine, izoflavone, minerale, hialuronsko kislino, skrito v mikrodelcih, aktivatorje naravnega kolagena in elastina ter UV-filtre.

Izberite najboljšega

Tekoči, kompaktni ali puder v prahu - izbiri podlage in vrhnjega matirajočega pudra bi morali posvetiti enako pozornost kot izdelkom za dnevno in nočno nego, torej glede na njihove sestavine in lastnosti svoje kože. Tekoči, kremasti in kompaktni pudri so po sestavi emulzije s pigmenti barve in različnimi aktivnimi sestavinami. Namesto da bi se osredotočili na izbiro barve, začnite raje z izbiro teksture, ki mora ustrezati vaši koži. Tekoči pudri praviloma najbolj ustrezajo normalni in/ali mastni in mešani koži. Kremasti pudri so najboljša izbira za izrazito suho kožo, večina pa jih je obogatenih z aktivnimi snovmi z vlažilnim učinkom in snovmi, kot je denimo silikon, ki gladijo površino kože. Kompaktne teksture ustrezajo vsem vrstam kože. Za vse pudre velja enako pravilo: gostejša ko je njihova tekstura, bolj prikrivajo nepravilnosti na koži. Če torej stremite k naravnemu videzu, izberite tekoči puder z zračnejšo teksturo, če pa bi radi prikrili pigmentne madeže ali poškodovane kapilare, vam bo to najbolje uspelo s kremastim ali kompaktnim pudrom.

Profimedia

Katera barva je prava

Pri izbiri barve ne bi smeli biti pozorni samo na to, ali je puder temen ali svetel. Pomembnejši od intenzitete je namreč "pododtenek" kože. Koža ima lahko odvisno od melanina in karotena rumenkast ali rožnat odtenek. Ugotovite, kateri je vaš:

- Odstranite ličila in umaknite lase z obraza. Obraz opazujte pri naravni svetlobi. Najprej obrazu približajte tkanino rumene barve, nato pa še rožnate. Ob eni barvi bo vaš obraz videti bled, ob drugi pa bo zablestel.

Če opazite, da vam bolje pristaja rumena barva, ima vaša koža rumenkast pododtenek. Če pa vam bolje pristaja rožnata barva, je pododtenek vaše kože rožnat. Če vam dobro pristajata obe, pomeni to, da je pododtenek vaše kože nevtralen.

- Preverite, ali so vaše žile na zapestju zelenkaste ali modrikaste. Zelena je znak rumenega pododtenka, modra pa rožnate.

- Stopite pred ogledalo in opazujte svojo beločnico tako, da spodnjo veko povlečete navzdol. Če je beločnica sivkasta ali rožnata, ima vaša koža rožnat pododtenek, če pa je beločnica rumenkasta, je podniansa vaše kože rumena.

Ko odkrijete barvo in pododtenek svoje kože, boste brez težav izbrali barvo pudra, ki ji bo najbolje pristajala in se bo zlila s poltjo, da bo zasijala. Nikoli ne uporabljate pudra, ki je za odtenek temnejši od kože, ker boste videti temnejši in tudi starejši. Če boste izbrali preveč svetel puder, boste videti bledi in utrujeni.

V nasprotju z ukoreninjeno navado barve pudra ne testirajte na zapestju, ker se koža na njem po barvi in strukturi bistveno razlikuje od kože na obrazu. Lažje boste izbrali ustrezno barvo, če puder preizkusite na hrbtni strani dlani, še bolje pa je, če ga preizkusite na robu čeljusti. Pri testiranju barve pudra je pomembno, da ga dobro razmažete in zabrišete na robovih, tako da ni mogoče videti razlike med pudrom in kožo. Če vam to ne uspe, niste izbrali ustrezne barve. Če imate polt z nevtralnim pododtenkom, vam bodo pristajale skorajda vse barve pudrov. Če imate polt z rumenkastim pododtenkom, vam bodo najbolj ustrezali pudri z rumeno osnovo, medtem ko polti z rožnatim pododtenkom najbolj ustrezajo pudri z rožnatimi ali rdečkastimi pigmenti.

Profimedia

Nekaj preprostih gibov

Nanašanje pudra je preprosto in hkrati najpomembnejši del ličenja, saj na to podlago nanašamo senčilo, rdečilo in šminko. Na očiščen obraz nanesemo dnevno kremo, počakamo, da jo koža vpije, odvečno kremo pa nato odstranimo s papirnatim robčkom. Tekoči ali kremni puder najprej nanesemo na hrbtno stran dlani, da se nekoliko ogreje, nato pa ga z gobico, čopičem ali vrhovi prstov nanesemo na obraz. Pri tem pazimo, da pri lasišču, ob obrvih, v očesnih kotičkih ali gubi med nosom in ustnimi koti ne ostanejo debelejši sloji pudra. Da bi se puder lepše zlil s poltjo, gobico, s katero ga nanašamo, najprej navlažimo s hladno vodo ali tonikom. Če bi radi povsem neviden sloj pudra, če imate izenačeno barvo polti in bi ji radi dodali samo malo leska, tekoči puder najprej zmešajte z malo vlažilne kreme in ga nato s čopičem ali prsti nanesite na obraz. Kompaktni puder nanesite s suho gobico, če bi radi zračen sloj, če pa bi radi prikrili nepravilnosti, ga nanesite z vlažno gobico.

Čopič ali gobica?

Nove pudre nanašamo s čopiči. Pravzaprav gre za tehniko profesionalnih vizažistov. Tak način zahteva manj časa, polt je videti naravnejša, poleg tega čopič lažje očistimo kot gobico, ki je tudi idealna podlaga za razmnoževanje bakterij. S čopičem puder lažje nanašamo v različno debelih slojih, odvisno od nepravilnosti, ki bi jih radi prikrili. Hkrati s čopičem lažje odmerjamo puder in ga tudi lažje nanašamo na pregibe in gube.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta