Več kot 70.000 parov se ne more motiti: Takšen je recept za ohranitev spolnega poželenja v dolgotrajni zvezi

D.Ži
15.09.2023 11:26

Nikakršne potrebe ni po tem, da bi bilo vaše intimno življenje videti hollywoodsko, naj bo takšno, kot vama najbolj ustreza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ameriški psiholog in terapevt John Gottman je vso svojo kariero posvetil preučevanju zakonskih odnosov. Gottman je že več kot 30 let poročen s psihologinjo Julie Schwartz Gottman, s katero sta ustanovila inštitut za pomoč parom.

V intervjuju za Psychology Today sta John in Julie govorila o tem, kako si lahko pari v dolgotrajnih razmerjih prizadevajo izboljšati svoje spolno življenje.

Profimedia

John je ob tej priložnosti razkril tudi navade parov, ki imajo odlično spolno življenje: "Ena stvar me je navdušila, ko sem analiziral, kaj je potrebno za odlično spolno življenje, kako ohraniti romantiko in strast v razmerju in kako negovati željo po spolnosti." Knjiga The Normal Bar predstavlja raziskavo, opravljeno na 70.000 parih v 24 državah sveta. "Iz nje sem uspel izluščiti navade parov z dobrim spolnim življenjem, in to zelo preproste stvari," pravi poznavalec.

"Vsak dan si govorita, da se imata rada in to res mislita. Brez razloga se strastno poljubljajta. Pohvalita drug drugega. Drug drugemu podarjata in pripravljata romantična presenečenja. Hodita na zmenke drug z drugim. Pogosto se crkljajta. Nežnosti si izražajta tudi v javnosti. To ni znanstvena fantastika. Skrivnost dobrega spolnega odnosa je v neposrednem fizičnem stiku drug z drugim," pravi.

Profimedia

Julie je omenila, da so pari pogosto pod pritiskom, ker imajo glede seksa napačna pričakovanja.

"Ljudje mislijo, da mora biti seks popoln in izgledati hollywoodsko. Okoli vas mora biti ognjemet, medtem ko zvezde svetijo na nebu, pod luno. To enostavno ni realno. Seks naj bo zgolj tak, kot si želite. Ni nujno, da je vedno popoln ali romantičen. To spoznanje daje parom svobodo, da so bolj izrazni in ustvarjalni v postelji," je zaključila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta