Zaščitite se pred nevarnimi sončnimi žarki: Skrivnosti nanašanja sončne kreme

Bonbon Bonbon
09.06.2022 06:00

Še tako kakovostna krema za sončenje nas ne bo ubranila pred nevarnimi posledicami sonca, če je ne bomo na kožo nanesli, kot je treba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Včasih opozorila strokovnjakov o tem, kako škodljivo je sonce, jemljemo bolj za šalo kot zares. Prav zaradi tega se nekaterim zdi mazanje z zaščitnimi kremami "brez zveze" ali pa si kremo nanesejo površno in ne po celem telesu.

Strokovnjaki so v svojih opozorilih jasni - najpogostejši razlog za sončne opekline je nepravilno in nezadostno nanašanje kreme oziroma olja ter neupoštevanje nekaterih predelov kože, ki so soncu še posebno izpostavljeni. In prav zanimivo pri tem je, da predstavnice nežnejšega spola pri tem naredijo več napak kot moški. Statistika namreč kaže, da kar sedem od desetih žensk ni pravilno zaščitenih pred soncem.

S kremo nad dekolte

Ugotovitve strokovnjakov so pokazale, da pogosto pozabimo nanesti dovolj zaščitne kreme oziroma olja na telo. Pri nanosu smo velikokrat površni in pozabimo na določene izpostavljene in občutljive predele obraza, ki so na primer ob lasišču, ušesih ter na sprednjem delu vratu, ter telesa, kot so stranski del reber, dekolte, notranja stran kolen ter koža ob robu kopalk, narti in stopala, ki so prav tako zelo občutljiva.

Trije koraki mazanja

Da bomo s kremo oziroma oljem dobro zaščiteni, se moramo osredotočiti predvsem na naslednjih pet delov telesa: obraz in dekolte, trebuh, roke, hrbet in noge. Postopek mazanja naj se izvaja v treh korakih. Najprej odmerimo pravilno količino kreme oziroma olja. Da bi vedeli, kakšna je pravilna količina kreme, da z njo namažemo določen del telesa, je pomembno, da je naša dlan prekrita s kremo oziroma oljem. Drugi korak je nanašanje zaščitnega sredstva na kožo. Glede na teksturo izdelka, naj gre za kremo, mleko, mleko v pršilu, ali olje v pršilu, ga nanesite v količini ustreznega števila brizgov. Pri tekočem mleku je dovolj nekaj enakomerno razporejenih brizgov. Na takšen način si boste zagotovili enakomerno prekritost kože z izdelkom. Tretji korak - sredstvo razmažemo. To vedno počnite z lahnimi gibi, ne pritiskajte na kožo, saj je pomembno, da zaščitni filter ostane na površju.

Ponovni nanos ob prihodu iz vode

Ne glede na to, kako močen zaščitni faktor uporabljate, je priporočljivo, da zaščito obnovite vsaj vsaki dve uri. To velja tudi za čas, ki ga preživite v senci pod sončnikom, drevesi ali v vodi, saj sončni žarki tudi takrat prodrejo do vašega telesa. Zaščito je treba obnoviti tudi, ko pridete iz vode, saj boste sredstvo skupaj z vodo ob brisanju telesa z brisačo odstranili s kože. Mokre kože pa za ohranitev zaščitnega sredstva tudi ni priporočljivo pustiti - sončno sevanje bo na predelih, kjer ostanejo vodne kapljice, močnejše, nevarnost sončnih opeklin pa s tem samo še večja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta