23. Lirikonfest Velenje: Trije dnevi poezije, literarnega potopisa in glasbe

Gordana Possnig Gordana Possnig
13.06.2024 17:00

Gostili so 21 festivalno izbranih slovenskih in tujih književnikov, prevajalce, predstavnike mednarodne novejše poezije, slovenske književnosti in jezika ter kantavtorje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival se bo danes zvečer zaključil s podelitvijo nagrad.
Mo Velenje

Velenje je ta teden gostilo 23. Lirikonfest, tridnevno književno srečanje, ki prinaša večere poezije, literarnega potopisa in glasbe. Festival je postregel z izbranimi pesniškimi branji, literarnimi potopisi in kantavtorsko glasbo. Vse to so predstavili priznani slovenski in tuji književniki, prevajalci, mednarodno uveljavljeni predstavniki novejše poezije, književnosti in jezika ter kantavtorji. Osrednji dogodek srečanja je bila sinočnja Akademija Poetična Slovenija 2024, ki so jo pripravili v Vili Bianci. Na tem slavnostnem dogodku so podelili prestižne književne nagrade. Tradicionalna prireditev 23. Lirikonfest Velenje je književno srečanje, ki je letos gostilo enaindvajset festivalno izbranih slovenskih in tujih književnikov, prevajalce, predstavnike mednarodne novejše poezije, slovenske književnosti in jezika ter kantavtorje. Slednji so festival obogatili z izbranimi pesniškimi branji, literarnim potopisom, refleksijami in glasbo.

Na Lirikonfestovi Akademiji Poetična Slovenija 2024 bodo danes zvečer slavnostno podelili vseslovenske festivalne književne nagrade. Velenjica - čašo nesmrtnosti 2024 za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle v 21. stoletju, mednarodno Pretnarjevo nagrado 2024 za ambasadorja poezije, slovenske književnosti in jezika, potopisno nagrado krilata želva 2024 za najboljši slovenski literarni potopis preteklega leta ter prevajalsko plaketo Lirikonov zlát 2024 za vrhunske prevode iz novejše evropske poezije za odrasle v slovenščino. Letošnjim lavreatom bodo v Gaju poezije Velenje posvetili tudi zasajena drevesa, kar je še posebej simbolično v letu, ko Velenje nosi naziv evropski zeleni list.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta