Ali sprejemate drugačnost in razumete gluhe?

Tina Murko Gajšek
16.09.2019 16:33

60. mednarodni dan gluhih in naglušnih gosti Celje. Do sobote bodo s številnimi dogodki poskušali povečati enakopravnost gluhih, naglušnih in drugih ljudi z okvarami sluha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"FBI gluhe zaposluje za branje z ustnic. Ampak to je v tujini, v Sloveniji so predsodki še premočni," pravi Aleš Peperko, predsednik Društva gluhih in naglušnih Celje.  
Tina Murko Gajšek

Imamo gluhe pravnike, zdravnike, medicinske sestre, voznike tovornjakov in policiste. FBI gluhe zaposluje za branje z ustnic. Ampak to je v tujini, v Sloveniji so predsodki še premočni," tolmačica Gabriela Jurkošek iz slovenskega znakovnega jezika prevede besede Aleša Peperka, predsednika Društva gluhih in naglušnih Celje. Enakopravnost slišeči družbi in sprejetje vanjo ljudem, ki ne slišijo, otežuje zlasti jezikovna prepreka, ki jih pesti že v času šolanja. Pogosto gluhim ne zagotovijo tolmača. "Brez tolmača ni izobrazbe," pravi Peperko.

Znakovni jezik izbirni predmet v šolah

Da bi jezikovno oviro odpravili, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije vložila pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo, kar je ustavna komisija podprla. "Tako se bodo učenci lahko v osnovnih šolah slovenskega znakovnega jezika učili kot izbirnega predmeta. Gluhi pa se bodo lahko učili svojega maternega jezika in bolje razumeli vsebine v šoli," izpostavlja Sibila Čater iz celjskega Društva gluhih in naglušnih.

Razumemo tisto, kar poznamo

Svoj svet gluhi in naglušni zato te dni predstavljajo v Celju. Dogajanje ob 60. mednarodnem dnevu gluhih namreč gosti prav celjsko društvo. Včeraj so se začeli dogodki, ki bodo ves teden napovedovali sobotni mednarodni dan gluhih in naglušnih, ki so mu letos dodali slogan Gluhi = slišeči in mu pripisali vprašanje: Pripravljeni sprejeti drugačnost? "Gluhe osebe želijo s tem opozoriti, da se od slišečih razlikujejo samo v načinu komunikacije. Gluhi si želijo, da bi jih družba razumela, podpirala v njihovih prizadevanjih ter jim dala predvsem možnost, da bi lahko sodelovali na čim več področij," pa pojasnjuje Sibila Čater.
V Celju bodo do sobote učili znakovni jezik, svet gluhih so predstavili z dokumentarnim filmom Lastovke letajo nizko, danes je svoja vrata odprlo celjsko Društvo gluhih in naglušnih ter njegovo podjetje Zaupanje, jutri pripravljajo okroglo mizo. V soboto, na mednarodni dan gluhih in naglušnih, se bodo predstavili na Krekovem trgu. Tam bodo predstavili svoje društvo, na ogled bo predstava za otroke Smeti, ki jo bo uprizoril gluhi umetnik Damjan Šebjan, predstavili bodo tudi pesmi v kretnji.
Tako bodo skušali gluhi in naglušni že 60. leto s svojim dnem dokazati, da je tudi znakovni jezik jezik. In da njihov način komuniciranja ni nujno ovira, temveč lahko marsikaj doprinesejo, če le dobijo priložnost na delovnem mestu. Tudi kot odvetniki, zdravniki, medicinske sestre, vozniki tovornjakov, policisti in še kaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta