Alma Karlin nam je želela pokazati, da je svet večji od naše male Slovenije

Tina Murko Gajšek
04.10.2019 15:49

Osrednja knjižnica Celje je izdala knjigo pisateljice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Polone Kosec. Pomembna sporočila, zaradi katerih jo morajo spoznati tudi otroci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Alma je naprej prenesla to, da je povsod lepo in da lahko povsod ustvarjamo ter da je prav, da potujemo in si širimo obzorja in duha," pravi ilustratorka Polona Kosec.
Tina Murko Gajšek

Osrednja knjižnica Celje je izdala slikanico o Almi Karlin (1889-1950) Svet pred domačim pragom. Tako je na svoj način obeležila 130 let, odkar se je rodila popotnica, pisateljica in poliglotka Alma Maksimiljana Karlin, in 100 let, odkar je iz Celja odpotovala v svet. "Knjižnica že dolgo ni več le izposoja gradiva. V njej je veliko kadra, znanja, izjemen potencial in ogromno gradiva. Če želimo iti z roko v roko s krajani, s časom in to deliti, je treba narediti korak naprej," je prepričana direktorica celjske knjižnice Polona Rifelj.
Zato so sprejeli pobudo Mojiceje Podgoršek, da skupaj izdajo slikanico o izjemni Celjanki. Podgorškova se je podpisala pod knjige več velikih Slovencev. Almina zgodba jo je prevzela že pred časom, da jo strne v slikanico, pa se je odločila, ko je brala njen življenjepis. "Naši otroci morajo izvedeti, kdo je bila Alma Karlin," je poudarila na predstavitvi slikanice.

Ni vedno lahko

Življenje Alme Maksimiljane Karlin prepleta veliko bogatih sporočil, je prepričana avtorica. Živela je v času, ki ženskam ni bil naklonjen. V času, ko so družbo in gospodarstvo vodili moški. V času, ko so na ta področja upale stopiti redke ženske, ker je bilo vse prej kot lahko. In v tistem času je Alma uspela na več področjih. "To je ena od stvari, ki otroke fascinira. Utirala si je pot v okoliščinah, ki ji niso bile naklonjene. Bila je prevajalka in pisateljica, ukvarjala se je z glasbo, raziskovala in se učila. Njen pogum in vztrajnost otroci težko razumejo. Vsi bi radi z lahkoto in s čim manj vloženega truda dosegli čim več," glavno sporočilo Almine zgodbe povzema njena avtorica.

"Alma je naprej prenesla to, da je povsod lepo in da lahko povsod ustvarjamo ter da je prav, da potujemo in si širimo obzorja in duha," pravi ilustratorka Polona Kosec.
Tina Murko Gajšek

Vzorniki tudi doma

Ker slikanica temelji na zgodovinskih dejstvih, je morala previdno izbrati tista, ki bodo otrokom najbolj zanimiva in s katerimi si bodo Almin čas najlažje predstavljali. "Zato sem morala omeniti cesarja Franca Jožefa (1830-1916) in kranjsko klobaso. Mimogrede, res je oboževal kranjske klobase. In to je za otroka dovolj, da zgodbo lažje umesti v neki čas," razlaga Mojiceja Podgoršek. Podrobno razpravo o zgodovinskem obdobju in bolj zgodovinsko zapisanih podatkih o Alminem življenju je pustila za konec. Za pogovor po branju, ki ga vodijo zanimiva dejstva o popotničinem življenju.

Slikanica je na prodaj v Osrednji knjižnici Celje, stane 15 evrov.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta