Ana Četkovič Vodovnik pošlje vsako leto več kot sto voščilnic z dušo

Tina Murko Gajšek
24.12.2019 12:47

Pred leti je najlepša voščila, ki jih je prejela, zbrala v knjigi Dotiki besed in jo poklonila Unicefu. Klasičnim voščilnicam ostaja zvesta tudi v digitalni dobi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Četkovič Vodovnik pravi, da jo je pri pisanju voščilnic marsikdaj preganjal čas. A je ostala zvesta svoji tradiciji, četudi jih je odposlala 31. decembra.
Tina Murko Gajšek

Ana Četkovič Vodovnik tudi letos ni pozabila na novoletne voščilnice. Šestdeset jih je že odpotovalo k prejemnikom, še vsaj dvakrat toliko jih naslovnike še čaka. Tudi tokrat je želje zapisala pod ilustracijo svojega soproga, kiparja in slikarja Vasilija Ćetkovića - Vaska. Letos je ponovno na njih obema drag motiv konj, med dvema na tokratni ilustraciji je prepoznala srčni namig in ga strnila v nekaj besed. Zaželela je, da bi nas novo leto "zbliževalo in družilo ljubeznivo, zaupljivo, iskrivo, hrepeneče, sočutno, strpno".

Podarimo del sebe

Čeprav voščilo nastane z mislijo na prejemnika, v njem odseva tudi delček pošiljatelja. Podobno kot z darilom podarimo del sebe. "Za besede to velja bolj kot za karkoli drugega. Tudi to je darilo. Zelo veliko pomeni, ko pri tem dajemo nekaj sebe, del svoje duše," poudarja gospa Ana. Tako pri darilih kot pri besedah pa se potrudimo biti izvirni. Ni pomembno, ali smo besedilo skovali sami ali smo si izposodili besede koga drugega. "Pomembno je, da misel nosi sporočilo in toplino pošiljatelja," pravi.

Veliko je možnosti, kako izraziti sebe

Navdih za voščilnice črpa iz ustvarjalnega opusa svojega soproga in kdaj tudi iz knjig. Nekaj misli si je izpisala iz knjige Ptica v duši, ki ji je posebej blizu. "Ptica v duši je v vseh nas, in ko se skušamo dotakniti drugega, ima beseda smisel in težo. Moja, vaša, kogar koli. Ne smemo biti preveč kritični, da ne znamo pisati. Veliko je idej, kako izraziti sebe. Prstni odtis. Odtis otrokove rokice. Risbe. Naj bo nekaj tvojega," poudarja, da postane sporočilo bolj živo in prijazno.

Izbrane besede

Besede skrbno izbere, a ima vedno malo treme, kako jih bodo naslovniki začutili. Kot takrat, ko je ljudem predala izvode svojih knjig Dotiki besed in Ženska na konju. "Ko pišem, mislim na sočloveka. Ne moreš pa pričakovati, da bo tvoje besede vsak sprejel in doživljal, kot sam morebiti pričakuješ in misliš. Tudi razočaranja lahko pri tem doživljaš, to, da si šel pri nekom z besedo predaleč ali čisto mimo. Ko preveč pričakuješ, škodiš sam sebi," razmišlja.
Pa vendar bi vsa sporočilca in želje, ki so jih ljudem prenesle njene voščilnice, ponovila. Če le niso zguljene fraze. "To me sploh ne moti. Pomeni, da se je nekdo potrudil najti dobro misel," pravi. Vsaka dobra misel, meni, lahko pride iz srca v srce. "V pogledu drugih se preveč precejam in izcejam. Vem, da so mojih voščil veseli. Ko, posebno v predprazničnih dneh, preveč hitimo, nimamo časa niti pisati niti vsega prebrati," pravi in doda, da se ljudje k branju vrnejo, ko utegnejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta