Blišč in beda nove celjske telovadnice

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.11.2018 15:53

Glavni izvajalec AS Primus podizvajalcev ni poplačal, pri tem pa mu je "pomagala" prav celjska občina, ki je dela predčasno, torej preden so sploh bila dokončana, poplačala, trdijo opeharjenci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aprilsko navdušenje ob odprtju telovadnice pri I. OŠ Celje. Ko se še ni vedelo, da gledalci sedijo na neplačanih tribunah in učenci telovadijo na neplačanih tleh.
Gordana Possnig

Pred vami je jesenska izdaja Mestnega časopisa, v kateri vam predstavljamo, kako se je Celje z okolico v zadnjih 20 letih spreminjalo in kako se je s tem izboljšala kakovost življenja, je v uvodu v časopis, ki so ga prejeli vsi občani in je financiran iz občinskega proračuna, zapisal župan Bojan Šrot. V časopisu ni zabeleženih aktualnih dogodkov iz obdobja od zadnje številke občinskega glasila, je pa namesto tega 20-letni kronološki pregled. Ta sovpada s časom županovanja Šrota in je izšel prav 19. oktobra, ko so se začeli postopki pred lokalnimi volitvami. V njem se občina pohvali tudi s telovadnico pri I. osnovni šoli Celje, vredno več kot 3,6 milijona evrov. A za tem, največjim šolskim športnim objektom v Celju, se skriva beda opeharjenih podizvajalcev.

Ne bodo mirno prenesli

Tomaž Žolgar je v novo, aprila odprto telovadnico vgradil športne pode, vso opremo, s koši, semaforji vred, tribune ... "Pravzaprav vse razen plezalne stene. To nas je stalo 281 tisoč evrov, 159 tisoč evrov pa še nismo dobili plačanih. Za nas to pomeni ogromno. Enkrat smo zaradi podobnega primera pri gradnji športne dvorane v Podčetrtku lahko firmo zaprli in v stečaju izgubili vse, kar smo do takrat postavili. Tokrat vsega tega ne bom mirno prenesel. Mi smo dela izvedli strokovno, zakaj torej ne bi dobili še plačila? Sploh ker občina ima denar iz unovčene garancije," je ogorčen Žolgar. Podobno je zgrožen mariborski podjetnik Zdravko Pivec, ki za ureditev fasade na telovadnici še vedno zaman čaka na vsaj 53 tisoč evrov. Sam je šel celo tako daleč, da je poleti lastnoročno odmontiral nekaj sten fasade, a bil zato kazensko ovaden s strani celjske občine. Tako ta dva kot še nekateri drugi, ki niso bili poplačani, so sicer dela opravljali kot podizvajalci za glavnega izvajalca del, podjetje AS Primus, ki je z zamenjavo lastnikov in posledično tudi direktorjev povsem poniknil (z njimi tudi mi nismo mogli priti v stik). A kot poudarjata oba, jih AS Primus brez pomoči celjske občine ne bi mogel opehariti.

Mala Betnava?

"Občina je decembra poplačala AS Primus za naša dela, ki sploh še niso bila končana. Natančneje, fasada naj bi bila po popisu situacije zaključena že oktobra lani, ko še niti na polovici nismo bili (fasado smo končali marca letos), občina pa je družbi AS Primus znesek 'namišljene oktobrske situacije' poravnala decembra lani. Popis opravljenih del, ki dejansko sploh še niso bila opravljena, je oktobra naredila nadzornica Julija Žveplan Dolar.
Kot mi je pojasnila, je to naredila na željo občine. Brez njenega popisa občina glavnemu izvajalcu del, ki sploh niso opravljena, decembra ne bi bila mogla plačati. In potem nas AS Primus ne bi mogel opehariti," opisuje Pivec. O vsem tem, da plačil s strani AS Primusa ni, je tudi Žolgar opozarjal občino. Prav zato, da bi občina vedela, da podizvajalci niso poplačani in naj zato raje neposredno plačuje njim, kar po 631. členu obligacijskega zakonika lahko stori. "Občina pa se je nekaj časa izgovarjala, da še nimajo končnega obračuna. Potem, da urejajo še odprta vprašanja dodatnih del. Konec avgusta pa so sporočili, da pač sami AS Primusu ne dolgujejo nič več in da zato nam ne morejo ugoditi," opisuje Pivec. Žolgar pa dodaja: "Občina nikoli vmes ni preverila, ali smo podizvajalci poplačani. V drugih občinah, preden poplačajo glavnega izvajalca, čakajo na pisna zagotovila podizvajalcev, da so res bili poplačani. Vse, kar sem delal in vgradil prve tri mesece letošnjega leta, sem očitno delal pro bono." Sam je še dodatno udarjen po žepu, saj je zavoljo opreme telovadnice moral najeti posojilo, ki ga ne glede na to, da ni poplačan, mora vračati banki.

Zakaj naglica?

Zakaj je občina tako hitela s poplačili še neizvedenih del, nam na občini niso pojasnili. Ker so projekt financirali iz občinskih sredstev, niso bili časovno vezani na črpanje evropskih sredstev. "Pretežni del fasade je bil plačan v decembru, saj je bil, skladno s potrditvijo strokovnega nadzora, pretežni del do takrat tudi izveden. Situaciji v mesecu decembru 2017 in januarju 2018 smo izvajalcu AS Primus zavrnili. Fasada je bila v celoti obračunana v februarski situaciji in plačana v mesecu marcu," so na vprašanje o tem, čemu "prehitro" plačilo, odgovorili z občine. Ob tem so večkrat ponovili, da so dela že plačali tistemu, s katerim so sklenili gradbeno pogodbo, torej AS Primus. "V zaključni fazi, ko je Mestna občina Celje vsa do takrat izvedena dela glavnemu izvajalcu že plačala in so podizvajalci naknadno začeli pozivati mestno občino za direktna plačila, žal ta niso bila več možna. Kot že povedano, smo vse zapadle obveznosti že poplačali glavnemu izvajalcu. Situacija podizvajalca je nastala izključno na podlagi njegovega pogodbenega razmerja z glavnim izvajalcem in ne Mestno občino Celje."
Julija Žveplan Dolar pa je dejala, da ima pri tem povsem čisto vest, saj mesec dni, gor ali dol, ne bi naredil nobene razlike. "Moje delo je bilo, da objekt pripeljemo do konca (pri čemer smo se močno potili), da dobimo uporabno dovoljenje. Da je torej narejen in varen za uporabo, da se ne bo podrl na otroke. Osebno se sicer čudim, da se občina ni aktivneje odzvala, saj bi jih - gledano z mojega vidika - lahko poplačali s tem, ko so unovčili bančno garancijo. Ker sama imam slab občutek, da smo komu kaj ostali dolžni. A na občini trdijo, da bi v tem primeru, pravno gledano, dela poplačali dvakrat. Meni se pa zdi, da če plačaš tri milijone in dobiš 300 tisoč evrov vrnjenih, si dejansko za objekt dal 2,7 milijona evrov."

Določeni vendarle poplačani?

Dodatno pa se Pivcu zdi nenavadno še, da če že občina nima nič s podizvajalci, le z glavnim izvajalcem, čemu so potem njega pozvali, naj "vrne" fasado. "Potem bi vendar morali AS Primus pozvati, naj fasado montira nazaj." Do sogovornikov pa je prišla tudi informacija, da se z vsemi podizvajalci vendarle niso tako mačehovsko obnašali. Podjetje Voc, ki je položilo asfalt, naj bi po njihovih informacijah dobilo plačilo. "Poudarjamo, da so bili poplačani vsi tisti podizvajalci, ki so v danem pogoju izpolnjevali pogoje za plačilo," na to odgovarjajo v celjski občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta