Blok 6 v pogonu

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.01.2019 16:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blok 6 od včeraj spet proizvaja elektriko in toploto za Šaleško dolino.
Rozmari Petek

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj po zaključku načrtovanih vzdrževalnih del, ki so potekala med božično-novoletnimi prazniki, od danes zjutraj spet obratuje. Blok je sicer miroval od 16. decembra, ko je bil ustavljen zaradi porušitve materiala stene ene od visokotlačnih oljnih dovodnih cevi na hidravličnem cilindru visokotlačnega varnostno regulirnega ventila na kotlu. Popravilo je znašalo približno 25.000 evrov, so sporočili iz Termoelektrarne. O tem, zakaj je do poškodbe, ki je povzročila celo požar, prišlo in ali bi to lahko na podlagi varnostnih podatkov, ki jih sistem redno beleži, preprečili, ne poročajo.
So pa pojasnili, da so vzdrževalci Termoelektrarne Šoštanj najprej zamenjali poškodovane dele, potem pa nadaljevali načrtovana vzdrževalna dela. Ta so bila določena že v letnem načrtu, in sicer od 21. decembra 2018 do predvidoma 3. januarja 2019. Vzdrževalna dela so zajela vgradnjo dodatnih odvodnjavanj na določenih kotlovskih kolektorjih, zamenjavo obrabljenih cevi na ceveh ponovnega pregrevanja 1, popravilo pogona ventilov visokotlačne postaje in druga redna vzdrževalna dela.
V letu 2018 je šesti blok proizvedel 2,865.901 megavatno uro električne energije, kar je za slabega pol odstotka več od načrtovane proizvodnje. Obratoval je 270 dni, načrtovano je miroval 83 dni, nenačrtovano pa 12 dni. (rp)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta