Bo trgovec Jager postal graščak?

Tina Murko Gajšek
19.07.2019 16:52

Lučaj od centra Šmarje pri Jelšah že desetletja sameva in propada dvorec Jelšingrad. Za nakup se zanima trgovec Franc Jager, kar je, tako na občini, za Jelšingrad zadnja priložnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V orientalskem slogu urejen dvorec Jelšingrad je veljal za najlepšega na Štajerskem. Mu lahko blišč povrne novi lastnik?  
Tina Murko Gajšek

Stanje notranjščine gradu je dokaj klavrno, potrebna so statična, gradbenosanacijska in restavratorska dela. Orientalska stropa sta na robovih močno poškodovana in potrebna nujne zaščite," pravi Matija Plevnik iz zavoda za varstvo kulturne dediščine območne enote Celje. V začetku meseca so si strokovnjaki iz celjske enote ogledali notranjost šmarskega dvorca Jelšingrad.

Jager razmišlja o turizmu

Čas, v katerem lahko dvorec še pobegne dokončnemu propadu, se izteka. "Jelšingrad potrebuje kupca, ki bo znal sodelovati s krajem in občino ter bo napredno razmišljal. Kupca, ki bo znal izkoristiti potenciale naše in sosednjih občin ter 22 hektarjev zemljišča okoli dvorca, ki je edino v Sloveniji namenjeno golfu. Nekoga, ki bo našel neko trgovsko, turistično nišo," razmišlja šmarski župan Matija Čakš. Podobno si želijo tudi pri zavodu za varstvo kulturne dediščine. "Obojestranska želja je, da dvorec kupi odgovoren lastnik, ki mu bo dal nove vsebine in ga skladno z navodili konservatorjev obnovil," dodaja Plevnik.

Edinstven v osrednji Sloveniji

Je pa optimističen šmarski župan. "Tudi lastniki so zainteresirani in verjamem, da bodo to izpeljali. Ker to je zadnja priložnost. Potem je ne bo več," je prepričan. Morebitnemu novemu lastniku je občina pripravljena pomagati tudi z javno-zasebnim partnerstvom pri obnovi. "Če bi občina vložila v restavriranje fresk, stropov, bi zahtevala lastniški delež gradu. Ne sob s prenočišči ali gostilne, temveč samo protokolarne zadeve. Nimamo ne poročne dvorane ne lepih protokolarnih prostorov," pojasnjuje. Jelšingrad je sicer razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. "To pomeni, da je v celoti varovan dvorec, varuje se tudi notranjščina, s parkom, ki ima svoje vplivno območje. Gre za izjemno arhitekturo historistično prezidane stavbe v neomavrskem slogu, ki je v osrednji Sloveniji edinstvena," poudarja Matija Plevnik.

Dvorec potrebuje restavratorska, gradbenosanacijska in statična dela.
Tina Murko Gajšek

Dlje od poskusov prodaje niso prišli

Dvorec se sicer prodaja že več let, zanj je po podatkih nepremičninskih spletnih strani treba odšteti 370.000 evrov. Ko smo že poročali, je prvi udarec Jelšingradu zadala druga svetovna vojna. Takrat so iz njega odnesli večino stilnega pohištva. Po koncu vojne je postal dom upokojencev, za tem so bila v njem občinska stanovanja. Leta 1974 ga je močno poškodoval potres. Zdravilišče Rogaška je v 90. letih želelo svojo dejavnost razširiti v Šmarje, vendar golf igrišča ob Jelšingradu ni uspelo urediti. Nato sta dvorec kupila Georg Zečević in Dimitrij Djokić. Zdaj devet desetin dvorca pripada dedičem Zečevića in Djokiću. Lastniki desetine so Sara Staroveški, Marjan Babič in Terezija Gobec - mama Damjana Gobca, predsednika Golf kluba Jelšingrad, ki mu je občina kot lastnica zemljišč okoli dvorca leta 2013 prekinila pogodbo, ker naj ne bi bil plačeval najemnine za zemljišča. Zdaj Gobec od občine zahteva 1,65 milijona evrov, saj naj bi toliko vložil v igrišča. Tako občina za zdaj še neuspešno prodaja svoja zemljišča, lastniki pa svoj propadajoči dvorec. "Če kmalu ne bo napredka, ga lahko čez nekaj let le še podremo," opozarja župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta